Hamilelikten önce çok kilolu olmak ya da hamilelik sırasında çok fazla kilo almak hem anne hem de bebek için komplikasyon yaratabilir. Bunları engellemek için neler yapılabilir, birlikte bunlara bakalım.Hamilelikte kilo almak kaçınılmazdır. Tabii sağlıklı ve belli bir oranda kilo alımı beklenir. Bebeğin de anne karnında yavaş yavaş kilo alması gerekir. 9 ay boyunca alınması beklenen en fazla kilo 10 ila 13 kg arasındadır. Bundan daha fazlası hem bebek hem de anne için zararlıdır.Peki ya anne adayı zaten fazla kiloluysa ve hatta obezite sınırlarındaysa ne olacak?
Hamilelikte Kilo Alımı
Michigan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Aile Hekimliği’nde görevli asistan profesör Dr. Tammy Chang, MPH, 1000 kadının tıbbi kayıtlarına bakarak bir araştırma yaptı. Araştırma ekibi daha önce kayıtlara geçmiş rahatsızlıkları olan aileler ve çocuk sağlığı hastalarının bilgilerini değerlendirmiş.Seçilen hastalar 15-24 yaş aralığındaki genç kadınlar olarak tanımlanmış. Ortalama yaş skalası ise 21 olarak belirlenmiş. 1/3 oranında Afrika-Amerikalı ve yaklaşık %40 kadarı da Latin kadınlar.Yaklaşık %45’i hamile kalmadan zaten obez olarak kayıt edilmişler. %55’i de hamilelikte çok fazla kilo almış.
Hamileliğe zaten fazla kilo ile başlayanların kilo verme olasılığı yok, daha fazla kilo alma olasılığı var.Kısaca hamilelikte kilo almak, anne karnındaki bebeğin geleceğini de etkiliyor. Çünkü yüksek BMI ile hamileliğe başlayan anne adayının beslenmesi bebeği de etkiliyor. Bu aşamada sağlıklı beslenme kurallarını yürürlüğe koyarak annenin beslenmesini düzenlemek ile aslında bebeğin de sağlıklı olmasını seçmiş oluyoruz.Obezite Tehlikelidir.
Ulusal Sağlık ve Beslenme Araştırma Merkezi 2014 yılında yapılan araştırma sonucu olarak, Amerikalıların 1/3’ünün obez olduğunu açıklıyor. Sadece çocuklarda bile bu oran %20 gibi yüksek bir rakamdır.Amerika Obezite ve Jinekoloji Kongresi’nde yapılan açıklamada hamilelik sırasında obez olan anne adaylarının ve de bebeklerinin ciddi sağlık riski altında oldukları belirtilmiştir. Bu riskler arasında hamilelik tansiyonu, yüksek kan basıncı, hamilelik diyabeti ve uyku apnesi bulunur.
Anne karnındaki bebek için ise obez bir anne doğumda risk olması demektir. Yüksek kilolu bebek, erken doğum sorunları ve doğum sırasında yaşanabilecek solunum riskleri ortaya çıkabilir.St. David, Teksas Kadın Hastalıkları Hastanesi Doğum Araştırma Bölümü yöneticisi Dr. Sina Haeri, yapılan araştırmaların bu tip doğumlarda çok faydası olduğunu söylüyor. Çünkü bu aşamada hem anne hem de bebek ile sorunların üstesinden gelinmesi hem de sağlıklı bir doğum yaptırılması hedefleniyor.
Haeri, aynı zamanda küçük yaşta hamile kalan anne adayları ile de çalışıyor. Obez olarak hamileliğe adım atmanın yaş ile bir ilgili bulunmadığını söylüyor. Genç anneler bile obez olarak hamile kalırlarsa, bu yine aynı şekilde devam ediyor. Doğumda da ya çok kilolu ya da çok düşük kilolu bebek doğumu oluyor. Aslında anne adayının sağlıklı beslenmesi gerekiyor. Çok az beslenen anne adaylarında da doğumda sıkıntı olabiliyor. Çok fazla beslenen ve kilolu olan anne adaylarında da sorunlar oluyor. Dolayısıyla önemli olan sağlıklı beslenmek ve de bebeği sağlıklı besleyebilmek.Çözüm Yaratmak Kolay Değil.
Genç anne adaylarını sağlıklı beslenmeye ikna etmek de kolay olmuyor. Dr.Haeri çok küçük yaşta hamile kalan anne adaylarının genellikle düşük sosyo-ekonomik sınıftan geldiğini ve zor şartlarda yaşadığını söylüyor.
Çoğu sağlıksız yiyecekler ile besleniyor. Sağlıklı meyve ya da sebze bulmak onlar için çok zor olabiliyor. Ulaşım konusunda sadece yürüyorlar ve de aynı zamanda bakmaları gereken başka aile üyeleri de var. Kısaca şartları çok olumsuz. Kısaca sağlıklı beslenme maalesef çok da ucuz değil ve bu sınıftan hastalarla karşılaştığınızda bu detayları bilmeniz gerekiyor. Doktor için de işler kolay değil.İşte tam bu kısır döngü içinde Chang’in çalıştığı Sağlık Merkezi karşımıza çıkıyor. Burada sağlıklı yiyecekler bulunuyor.
Sosyo-ekonomik açıdan zorlanan hastalar buraya giderek sağlıklı yiyeceklere ulaşabiliyor. Dr.Chang genç kadınlara ulaşmak ve onları desteklemek istiyor. Sadece günü kurtarmalarını değil, hayatın üstesinden gelebilmeleri önemli. hang’e göre sağlıklı beslenme kuralları ile tanışmanın zorunlu olduğu zaman hamilelik ve hayır demeden bebek için bu kurallar uygulanıyor. Böylece daha doğmamış çocukları için motivasyonları yükselen genç bir anne kitlesi ortaya çıkıyor. Bu şekilde doğum sonrasında da kilo vereceklerini ve daha da güzeli kilo almadan hayatlarına devam edeceklerini bilmeleri önemli. Ayrıca çocuklarının da sağlıklı bireyler olacağını bilmeleri onları güçlendiriyor. Bu da genç kadınlar için çalışma tüm ekipleri daha da mutlu edecek, motivasyon ile çalışmalarını sağlıyor.