Folat ve folik asit gebelik için önemlidir, çünkü spina bifida gibi nöral tüp defektleri olarak bilinen doğum kusurlarının önlenmesine yardımcı olabilirler. Folat, sağlıklı büyüme ve gelişme için gerekli olan bir B grubu vitamindir.
Folik asit, hamilelik söz konusu olduğunda bir süper kahraman olabilir. Hamilelik öncesi ve sırasında önerilen 400 mikrogram (mcg) folik asit ile doğum öncesi bir vitamin alınması, bebeğinizin beyin ve omuriliğindeki doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabilirsiniz.
Folik Asit Nedir?
Folik asit, folat olarak adlandırılan B vitamini formudur. Folat, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemli bir rol oynar ve beyninizin sinir tüpü dahil beyin ve omurga gelişmesine yardımcı olur. Folik asidin en iyi besin kaynakları tohumlanmış tahıllardır. Folat, koyu yeşil sebzelerde ve narenciyede de doğal olarak bulunur.
Folik Aside Ne Zaman Başlayabilirim?
Doğum kusurları gebeliğin ilk 3-4 haftasında ortaya çıkar. Böylelikle bebeğinizin beyni ve omuriliğinin gelişmekte olduğu bu erken safhalarda sisteminizde folat olması önemlidir.
Gebe kalmaya çalışırken doktorunuzla konuştuysanız, size muhtemelen folik asit ile doğum öncesi bir vitamin almaya başlamanızı önerirdi. Bir çalışma, gebe olmadan önce en az bir yıl folik asit alan kadınların % 50 veya daha fazla oranda erken doğum şanslarının azaldığı gösterildi.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), hamile kalmadan önce her gün en ve az bir ay folik asit almayı ve hamile kaldıktan sonra her gün folik asit kullanmaya başlamanızı önerir. Bununla birlikte, CDC, doğum öncesi çağdaki tüm kadınların her gün folik asit kullanmasını önermektedir. Bu yüzden daha erken almaya başlamak iyi olur.
Kendi prenatal vitamininizi seçtiyseniz, folik asit de dahil olmak üzere ihtiyacınız olan her şeyin önerilen miktarlarına sahip olduğundan emin olmak için hamile kaldıktan sonra doktorunuza görünün. Tüm prenatal vitaminler aynı değildir ve bazıları ihtiyacınız olan vitamin ve minerallerden daha az veya daha fazlasına sahip olabilirler.
Ne Kadar Folik Asit / Folat Almalıyım?
Çocuk doğurma çağındaki tüm kadınlar için önerilen doz her gün 400 mcg folattır. Her gün bir multivitamin alırsanız, önerilen miktarı içerip içermediğini kontrol edin. Eğer bir sebeple bir multivitamin almak istemiyorsanız, folik asit takviyeleri alabilirsiniz. Hamilelik açısından her gün ne kadar folik asit takviyesi almanız gerektiği aşağıdadır:
- Gebe kalmaya çalışırken: 400 mcg
- Hamileliğin ilk üç ayı için: 400 mcg
- Gebeliğin dört ila dokuz ayı için: 600 mcg
- Emzirirken: 500 mcg
Hamilelikte Folik Asit / Folat Faydaları Nelerdir?
Vücudunuzda yeterli miktarda folik asit yoksa, bebeğinizin sinir tüpü doğru şekilde kapanmayabilir ve sinir tüpü (nöral tüp) kusurları adı verilen sağlık sorunları gelişebilir. Bunlar arasında aşağıdakiler bulunur:
Spina bifida: Omuriliğin veya vertebranın eksik gelişimi
Anensefali: Beynin büyük bölümlerinin eksik gelişimi
Anensefali olan bebekler genellikle uzun süre yaşamazlar ve spina bifida’lı bebekler kalıcı olarak engelli doğabilir. Doğrusunu söylemek gerekirse, bunlar korkunç sorunlardır. Ancak iyi haber, yeterli miktarda folik asit almanın bebeğinizi nöral tüp kusurlarından en az % 50 oranında koruyabilmesidir. CDC’ye göre eğer nöral tüp kusurlu bir bebeğiniz varsa, yeterli derecede folik asit almak nöral tüp kusuruna sahip başka bir çocuğa sahip olma riskinizi %70’e kadar azaltabilir. Sinir tüpü kusurlu bir çocuğunuz varsa, her gün günlük folik asit miktarınızı 4000 mcg’ye (4 mg ile aynı) kadar artırmanız önerilir. Ne kadar almanız gerektiğini doktorunuza danışın.
Hamilelik öncesinde ve sırasında alındığında, folik asit / folat bebeğinizi aşağıdaki durumlardan koruyabilir:
- Yarık dudak ve damak
- Erken doğum
- Düşük doğum ağırlığı
- Düşük
- Rahimde yetersiz büyüme
Folik asidin aşağıdaki hastalıkların riskini azalttığı öne sürülmüştür:
- Gebelik komplikasyonları ( Preeklampsi vb.)
- Kalp hastalığı
- İnme
- Bazı kanserler türleri
- Alzheimer hastalığı
Hamilelikte Folat Yüksekliği
Bazı kadınlar, nöral tüp defekti tarafından etkilenen bir gebelik riski taşımaktadır ve 12 haftalık gebe kalana kadar her gün 5 miligram (5 mg) folik asitten daha yüksek bir doz almaları önerilir. Aşağıdaki durumlarda kadınların riski artar:
- Sizde veya eşinizde bir sinir tüp defekti varsa
- Sizde veya eşinizin ailesinde sinir tüp defekti öyküsü varsa
- Bir önceki gebelikte bir nöral tüp defekti tarafından etkilenmişseniz
- Diyabetiniz varsa
Ayrıca, antiepileptik ilaç kullanan kadınlar, tavsiye almak için doktorlarına danışmalıdır, çünkü daha yüksek bir doz folik asit kullanmaları gerekebilir.
Yukarıdaki durumlardan herhangi biri sizin için geçerliyse, doktorunuzla konuşun çünkü daha yüksek bir folik asit dozu reçete edebilirler. Doktorunuz ya da ebe hamileliğiniz sırasında ek tarama testleri de yapabilir.
Diyetinizdeki Folat Durumu
Birçok gıdalar doğal olarak folat bakımından zengindir. Ancak, folat suda çözünür ve pişirme ile kolaylıkla yok edilir. Sebzeler en iyi hafifçe pişirilir veya çiğ yenirlerse folat alımı artabilir. Mikrodalga fırınla pişirme veya buharda pişirme en iyisidir. Aşağıdakiler doğal folat için en iyi kaynaklardır:
- Sebzeler (brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, ıspanak, yeşil fasulye, marul, mantar, tatlı mısır, kabak)
- Meyve (avokado, greyfurt, portakal)
- Baklagiller (nohut, soya fasulyesi, lima fasulyesi, Meksika fasulyesi, mercimek, fıstık fasulye)
- Yumurtalar
- Fındık dahil kuruyemişler
- Doğal meyve suları (birçok elma ve portakal suları)
11.5 haftalık hamileym folatım 20 cıktı her hangı bi sorun olurmu
Merhaba, gebelik öncesi ve ilk 12 hafta doktorun tavsiyesiyle folbiol günde bir adet kullandım. Ancak daha sonra bunun yüksek doz olduğunu öğrendim. Şu an çocuğum 3 buçuk yaşında ve kanında folik asit düzeyi normalden fazla çıktı. Bu durumun gebelikte alınan fazla dozla ilişkisi var mı ? Teşekkürler
Merhaba hocam 6+2 haftalık hamileyim.Folik asitim 20,35 ng /Ml çıktı.Günde bir folbiol kullanıyordum.Kadın Doğum doktorum bunun yüksek doz olduğunu söyledi ve yeni bir ilaç başladı.Gebelikte folik asit yüksekliği bebekte otizme neden oluyormuş bu doğru mu korkulacak bir şey var mı ne yapmam gerek ? Cevaplarsanız çok sevinirim.Teşekkürler.
Benzer durum bende de çıktı, doktor aynı şeyi söyleyerek folbiolü bıraktırdı, dekavit verdi. Bende otizmi duyunca bi endişelendim. Korkulacak bir şey varmı acaba?
Merhaba hocam. Torunum üç yaşında erkek atiği prizim teşhisi konuldu. Tahliller’inde folik yüksek çıktı fFolit 16.8 mg/mg nasıl bir tedavi önerirsiniz?