K vitamini, kan pıhtılaşmasında rol oynayan yağda eriyen bir vitamindir. K vitamini, kanı pıhtılaştıran proteini aktive eder. Kemik proteinlerinin sentezi için de gereklidir. Bir K vitamini eksikliği, kalp hastalığına, zayıflamış kemiklere, diş çürümesine ve kansere yol açabilir.
Diyetlerimizdeki K vitamininin büyük kısmı zaten sahip olduğumuz bağırsak bakterilerinden gelir, bu nedenle, vitamin K düzeyleriniz bağırsağınızın sağlığına büyük ölçüde bağımlı olabilir. Diyetimizde bulunan iki çeşit K vitamini vardır: K1 vitamini ve K2 vitamini.
Vitamin K1, sebzelerde bulunur; K2 vitamini de süt ürünlerinde bulunur ve bağırsağınızdaki bakteriler tarafından üretilir. Diyetinize katkıda bulunmayı veya takviye almayı düşünürken, K2 vitamini bakımından zengin gıdaların K1’den daha fazla sağlık yararı olduğu gösterilmiştir. Ayrıca vitamin K3 olan sentetik bir versiyonu da vardır. Bunun yerine, doğal K vitamini almaya çalışmalısınız.
Hamilelikte K Vitamini
K vitamini kan pıhtılaşmasına yardımcı olur ve ciddi kanamaları önler. Yeni doğanlarda, vitamin K enjeksiyonları, ‘yeni doğanın hemorajik hastalığı’ (HDN) olarak da bilinen, vitamin K eksikliği kanaması (VKDB) olarak adlandırılan şu anda nadir, ancak ölümcül olan kanama bozukluğunu önleyebilir. Bebeğe, doğumdan sonra hastanede enjeksiyon yapılabilir. Kamu hastanelerinde yapılan enjeksiyonlar kamu tarafından finanse edilir ve ücretsizdir.
K Vitamini Neden Önemlidir?
K vitamini pıhtılaşmaya yardımcı olur. Ciddi kanamayı önlemek için esastır. Bebekler gebelik sırasında ya da emzirirken annelerinden yeterli miktarda K vitamini almazlar. K vitamini olmadan, ‘vitamin K eksikliği kanaması’ (VKDB) adı verilen nadir bir rahatsızlık olma riski altındadırlar. VKDB beynin içinde kanamaya neden olabilir ve beyin hasarına hatta ölüme yol açabilir. VKDB, yeni doğan bebeklere ekstra vitamin K vererek engellenebilir. Bebekler yaklaşık altı aylıkken kendi arzlarını oluşturmuşlardır.
Sağlıklı kemik gelişimi ve protein oluşumu için gerekli olmasının yanı sıra, K vitamini kan pıhtılaşmasında önemli bir rol oynar, böylece yaraların iyileşmesi sağlanır. Bu, doğum sırasında ve doğumdan hemen sonra, vücudunuz iyileştiğinde ve iyileşmeye başladığında önemlidir. K vitamininin yeterli seviyesi doğumdan hemen sonra bebeğiniz için de çok önemlidir ve bebeklerin k vitamini eksikliği çok nadir olsa da kanama riskini artıran bir duruma neden olabilir.
K Vitamini ve Hamilelikte Diyet
Neyse ki, siz ve bebeğinizin ihtiyacı olan tüm K vitamini çeşitlerinin sağlıklı, dengeli bir diyetten alınması kolaydır. Yağda eriyebilir olduğundan, vücudunuz karaciğer için depo inşa edebilir, ihtiyacınız olduğunda hazır olabilir. Daha iyi haberse, K vitamini bakımından zengin gıdaların besin içeriği, genellikle pişirme yönteminden etkilenmezler.
Ne Kadar K Vitamini Almalısınız?
İhtiyacınız olan K vitamininin miktarı sizin vücut ağırlığınıza bağlıdır: Günde vücut ağırlığının kilogramı başına 1mcg’ye ihtiyaç duyarsınız. Dolayısıyla 65 kilo iseniz günde 65 mcg K vitaminine ihtiyacınız vardır.
Bazı tıbbi durumlar besin maddelerini emme yeteneğinizi etkileyebilir ve eğer yeterli miktarda K vitamini almayacağınız bir risk varsa, bir takviye almanız gerekebilir. Bu konuda endişeleriniz varsa, doktorunuza danışın, çünkü gereksiz yere bir takviye almak bebeğinizi etkileyebilir.
Doğumda Bebeğinizin K Vitamini ile Korunması
Önemli bir eksiklik olasılığı düşük olmasına rağmen, bebekler bazen düşük K vitamini düzeyleri ile doğarlar. Genellikle, güvenceye girmek için doğduktan kısa bir süre sonra bir güçlendirici enjeksiyonu yapılır. Bebeğinizin enjekte edilmesi fikrinden hoşlanmıyorsanız, bunun yerine oral dozu olabilir.
Yeni Doğan Bebeğe K Vitamini Nasıl Verilir?
Bebeğe K vitamini vermek için en kolay ve en güvenilir yol enjeksiyondur. Doğumdan hemen sonra yapılan bir enjeksiyon, bir bebeği aylarca koruyacaktır. Yaklaşık 1980 yılından beri, çoğu yeni doğan bebeğe bir K vitamini enjekte edilir. K vitamini ağız yoluyla da verilebilir. Birçok oral doz, yeterli koruma sağlamak için gereklidir; çünkü K vitamini, ağızdan verildiğinde emilir ve etki uzun sürmez. K vitaminini ağız yoluyla almayı seçerseniz bebeğinizin üç doz alması gerekir:
- Doğumda 1 doz
- Genellikle 3-5 gün sonra 2. doz
- Bebek emzirirken dördüncü haftada 3. doz (Temelde formülle beslenen bebekler üçüncü doza ihtiyaç duymazlar.)
Bebeğiniz K vitamini yuttuktan sonra bir saat içinde kusarsa, başka bir doz alması gerekir.
K Vitamini Bakımından Zengin Gıdaların Porsiyon Başına İçerik Listesi
1) Yeşil Yapraklı Sebzeler: Kara Lahana 444 mcg ( Günlük ihtiyacın % 100’ünden fazla)
2) Natto (fermente soya): 500 mcg (Günlük ihtiyacın % 100’ünden fazla)
3) Yeşil soğan: 103 mcg (Günlük ihtiyacın % 100’ünden fazla)
4) Brüksel lahanası: 78 mcg (Günlük ihtiyacın % 98’i)
5) Lahana: 82 mcg (Günlük ihtiyacın % 100’ünden fazla)
6) Brokoli: 46 mcg (Günlük ihtiyacın % 58’i)
7) Süt (fermente edilmiş): 10 mcg (Günlük ihtiyacın % 10’u)
8) Erik: 52 mcg (Günlük ihtiyacın % 65’i)
9) Salatalık: 49 mcg (Günlük ihtiyacın % 61’i)
10) Kuru fesleğen: 36 mcg (Günlük ihtiyacın % 45’i)
Her gün bu K vitamini bakımından zengin gıdalardan 2 porsiyon tüketmeyi deneyin.
Merhaba hamilelikte d3 vitamininin yaninda k2 vitamini destegi de almamizin sakincasi var mi?