Hamilelik süresince anne adayı hem kendi sağlığı hem de bebeğinin gelişimi açısından düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermelidir. Anne adayı hamilelik sürecinde beslenirken kan yolu ile bebeğini de beslediğini unutmadan hareket ederek gerekli olan her besin grubundan yeterli miktarda tüketmeye dikkat etmelidir.
Hamilelik süresince yapılan kontrollerde gebeliğin içinde bulunduğu haftada bebeğin gelişimi için gerekli olan gıdalar hakkında hekim tarafından anne adayı bilgilendirilmektedir. Ancak anne adayı normal yaşantısında uzak durması gereken sağlıksız gıdalardan bu dönemde de uzak durmaya özen göstermelidir. Zira hamilelik öncesi kadının sağlığını olumsuz yönde etkileyen gıdalar aynı şekilde hamilelik sürecinde de anne adayına ve bebeğe negatif etki vermektedir. Bu nedenle çiğ et içeren besinler gibi sağlık açısından olumlu bir etkiye sahip olmayan gıdalar hamilelikte tüketilmemelidir.
Ayrıca hamilelikten önce kilo alma konusunda endişe yaşayan anne adaylarının hamilelik döneminde kilosunu koruma amaçlı ya da kilo verme amaçlı uyguladığı diyet programları bebeğin gelişimi konusunda endişe duymaya sebebiyet verici nitelikte olmamalıdır. Hamilelikte şok diyet programları uygulanmamalıdır. Hamilelikte diyet olarak adlandırılan durum sadece az az ve sık sık ayrıca sağlıklı ve düzenli beslenmek şeklinde olmalıdır. Hamilelikte anne adayının canı sağlıklı bir besin olmak kaydıyla ne diliyorsa yemelidir.
Hamilelikte kokulara karşı hassasiyete bağlı olarak ve mide bulantıları nedeniyle anne adayları yemek yemeyebilir. Bunun sonucunda anne adayı kilo almayabilir hatta kilo dahi verebilir. Bu durum bebek konusunda sakıncalıdır. Sadece bu durum değil bunun tam tersi anne adayı hamilelikte çok besin tüketerek aşırı kilo alabilir bu bebek için faydalı değil bebekte birtakım sağlık sorunlarına neden olacağı için sakınca içermektedir.
Peki “hamilelikte karbonhidrat, protein ve yağ tüketimi” nasıl olmalıdır?
Karbonhidratlar vücutta başlıca enerji kaynağıdır. Yeterli alındığı takdirde proteinlerin enerji kaynağı olarak kullanılmasını engeller. Yetersiz alındığı halde de vücuttaki proteinin kullanılmasına sebep olur. Aşırı karbonhidrat alımı, vücutta aşırı yağ depolanmasını oluşturabilir. Hamilelikte tüketimi ideal karbonhidrat miktarı günlük tüketilen gıdaların %40’ını oluşturmalıdır. Ekmek, pirinç, un, tatlılar, çikolata, şeker, meyce, sebze, hamur işleri gibi gündelik yaşantımızda sıklıkla tükettiğimiz besinler karbonhidrat içerir.
Bu yüzden bu gıdalar hamilelik sürecinde aşırı değil, ideal miktarda tüketilmelidir. Meyve, bazı hamileler tarafından bebeğe bol vitamin sağlayacağı düşünülerek fazla miktarda tüketilmektedir. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü meyveler vitamin ve mineral içerdikleri kadar bol karbonhidrat yani şekerde içerirler. Aşırı tüketildiği takdirde de yağ depolanması ile neticelenir. İdeal olan meyve tüketimi günde en fazla küçük bir tabak olmalıdır. Hamilelikte günlük 175 gram kadar karbonhidrat alımı tavsiye edilmektedir.
Hamile kadınlar yaklaşık olarak 80 gram (1.1 gr/kg/gün) protein tüketmelidir. 18 yaşın altındaki hamilelikte ve çoğul hamilelikte biraz miktar daha fazla olmalıdır.
Günlük olarak alınan kalorinin yaklaşık %30’u yağlardan gelecek şekilde beslenmeye özen gösterilmelidir yani ortalama olarak 60 gram yağ alınmalıdır. Hamilelik öncesinde olduğu gibi margarin, ayçiçeği yağı gibi yağlardan uzak durulmalıdır. Zeytinyağı sağlık açısından tavsiye edilen bir yağdır.
Hamilelikte öğünler kusma ve bulantılar nedeniyle miktar olarak az ve süre olarak sık olacak şekilde düzenlenmelidir. Hamilelik boyunca aldığınız, kan yoluyla bebeğinize geçen, onun ana gereksinimlerini karşılayan, büyüme ve gelişmesine katkı sağlayan besinler karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve minerallerdir. Hamilelikte yeterli ve dengeli tam bir beslenme programı uygulamak açısından hamile kadın; 4-6 porsiyon sebze ve meyve, 2 porsiyon tahıl, 3 porsiyon süt ve süt ürünü, 3 porsiyon da protein grubundan olan et, yumurta ve kuru baklagillerden tüketmelidir.
Demir emilimini azalttığı için çay ve kahveden, çok yağlı, soslu, baharatlı gıdalardan, kızartmalardan, çikolatadan ve tabi ki en önemlisi alkol ve sigaradan hamilelik süresince uzak durulmalıdır.
Hamilelikte her kadın tek taraflı beslenme düzeninden kaçınmalıdır. Her gıdadan yeterli miktarda tüketmelidir. Ancak hamilelikte, hamilelik öncesi hangi gıdalar zararlı ise aynı durum gebelik için de geçerli olup bu gıdaların tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Örneğin fast-food olarak bildiğimiz gıdaların sağlığımız açısından pek çok olumsuz etkisi söz konusudur. Bu tür gıdaların hamilelikte tüketilmesi sadece anne adayını değil bebeğinde besleneceğini düşünürsek bebek açısından da zararlı olacağı için tüketilmemesine dikkat edilmelidir.