Bilimsel araştırmalar, hamilelikte beslenme ihtiyaçları konusundaki bilgimizi sürekli olarak genişletmektedir. Bu alandaki son gelişmeler arasında sağlıklı bir bebeğin gelişiminde ve annenin sağlığında omega-3 yağ asitlerinin önemi yer almaktadır.
Omega-3 Balık Yağı ve Gebelik: Faydalar ve Dozaj
Omega-3’ler, sağlık ve gelişim için gerekli besin maddeleri olan uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri ailesidir. Maalesef bunlar insan vücudu tarafından sentezlenmediğinden besinlerden veya takviyelerden elde edilmelidir.
Bununla birlikte, tipik Batılı diyeti Omega-3’ler bakımından büyük oranda eksiktir. Araştırmalar, en yararlı iki omega-3’ün EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit) olduğunu gösteriyor. EPA ve DHA birlikte doğal olarak bulunur ve vücutta birlikte çalışsalar da, çalışmalar, her yağ asidi için benzersiz faydalar bulunduğunu gösterir.
EPA kalbi, bağışıklık sistemini ve enflamatuvar yanıtı destekler. DHA beyni, gözleri ve merkezi sinir sistemini destekler, bu yüzden gebe ve emziren kadınlar için benzersiz bir önem taşır.
Hamilelikte Omega-3 Neden Önemlidir?
Omega-3 yağlarının yeterli miktarda alınması, prostaglandinler olarak adlandırılan hormon benzeri maddelerin dengeli üretimini sürdürmek için gereklidir. Prostaglandinler, kan basıncını, kan pıhtılaşmasını, sinir iletimini, enflamatuvar ve alerjik tepkileri, böbreklerin ve gastrointestinal sistemin işlevlerini ve diğer hormonların üretimini içeren birçok önemli fizyolojik işlevleri düzenlemeye yardımcı olur.
Diyetteki yağ asitlerinin türüne bağlı olarak bazı prostaglandinler büyük miktarlarda üretilebilirken diğerleri hiç üretilmeyebilir. Bu prostaglandin dengesizliği hastalığa neden olabilir. Omega-3’ün yararlı prostaglandinlerin üretilmesindeki rolü, kalp hastalığının önlenmesi, kognitif fonksiyonun iyileştirilmesi ve inflamasyonun düzenlenmesi de dahil olmak üzere pek çok sağlık yararına neden sahip olduklarını açıklayabilir.
Duygu durum bozukluklarını tedavi etmek ve önlemek için yüksek doz omega-3 kullanılmıştır ve yeni çalışmalar, kanser, inflamatuvar bağırsak hastalığı ve lupus ve romatoid artrit gibi diğer otoimmün hastalıklar dahil olmak üzere geniş bir yelpazede koşullar için potansiyel faydalarını belirtmektedir.
Hamilelikte Omega-3 Balık Yağının Faydaları Nelerdir?
Omega-3’ün, bebeğin nörolojik ve erken görsel gelişimi için gerekli olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, standart batı diyeti bu kritik besin maddeleri bakımından ciddi eksikliklere sahiptir. Bu omega-3 eksikliği, hamile kadınların omega-3’lerinin tükenmesi gerçeğinden dolayı oluşur; çünkü fetüs sinir sistemi gelişimi için omega-3’ü kullanır.
Ayrıca anne sütü yapmak için doğumdan sonra Omega-3’ler kullanılır. Her hamilelikte, anneler daha da tükenir. Araştırmalar, hamile kadınların diyetine EPA ve DHA’nın eklenmesinin bebeğin görsel ve bilişsel gelişimini olumlu etkilediğini doğruladı. Çalışmalar, omega-3’lerin daha fazla tüketilmesinin bebeklerdeki alerji riskini azaltabileceğini de göstermiştir.
Omega-3 yağ asitleri, gebeliğin kendisi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. EPA ve DHA alımının artmasının, erken doğum riskini ve oluşumunu önlediği, preeklampsi riskini azalttığı ve doğum ağırlığını artırabileceği gösterilmiştir. Omega-3 eksikliği annenin depresyon riskini de artırır. Bu, doğum sonrası duygu durum bozukluklarının neden daha da kötüleşebileceğini ve sonraki gebeliklerde daha erken başlayabileceğini açıklayabilir.
Hangi Gıdalar Omega-3 İçerir?
EPA ve DHA’nın en iyi kaynakları, somon, ton balığı, sardalya, hamsi ve ringa gibi soğuk su balıklarıdır. Çoğu kimse, özellikle hamilelik sırasında civa ve diğer toksinler konusunda haklı olarak endişe duyuyor. Bu nedenle saflaştırılmış balık yağı takviyeleri genellikle EPA ve DHA’nın en güvenli kaynağıdır. Güvenilir bir üreticiden alınan yüksek kaliteli bir balık yağı takviyesi, toksik olma riski olmadan EPA ve DHA’nın sağlığa olan faydalarını anneye sunar.
Çoğu kişi, keten tohumu veya keten tohumu yağı içerisinde omega-3 yağı bulunduğunu düşünüyor. Ancak keten tohumu, daha uzun zincirli EPA ve DHA’dan farklı olan kısa zincirli omega-3, ALA (alfa-linolenik asit) içerir. EPA ve DHA, vücudun optimal sağlık ve gelişim için ihtiyaç duyduğu omega-3’lerdir. Bir zamanlar insan vücudunun ALA’yı, EPA ve DHA’ya dönüştürebileceği düşünülürken, mevcut araştırmalar bu tür dönüşümlerin nadiren ve verimsiz bir şekilde gerçekleştiğini gösteriyor. Balık yağı, EPA ve DHA’nın daha güvenilir bir kaynağıdır.
Hamilelikte Omega-3 Güvenlik Hususları
Kaliteli balık yağı hamilelik sırasında alınabilir. Taze balıklar genellikle ömür boyunca biriken civa gibi çevresel toksinler içerebilir. Bu toksinler, balık yağı üretimi ve işlenmesi sırasında, yüksek kaliteli hammaddelerin kullanımı ve ileri rafine etme işlemi sırasında hemen hemen yok edilebilir.
Bazı balık yağı markaları diğerlerinden daha kalitelidir. Güvenilir bir balık yağı üreticisi, balık yağının saflık seviyelerini trilyonluk düzey başına parçacıklara düşüren üçüncü parti laboratuvar sonuçlarının belgelerini sunabilmelidir.
Omega-3 Balık Yağı Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?
- İmalat sürecini araştırın: Balık yağı nasıl üretilir ve üreticinin kullandığı kalite standartları nelerdir? Norveç Medikal Standardı, Avrupa Farmakopesi Standardı ve Sorumlu Beslenme Konseyi tarafından 2006 garantili toksinler için azami ödenekler belirleyerek kurulan gönüllü ABD standardı da dahil olmak üzere balık yağı için mevcut kalite standartları bulunur.
- Koku: Balık yağı kokusunu alıyor musunuz? Araştırmalar, balık yağı kötü olduğundan ve kokmuş hale geldiğinden genellikle kokusu hoşa gitmiyor diye bilinir ancak yüksek kalitede balık yağı takviyelerinde balık kokusunu almazsınız.
- Tat: Balık yağı balık tadında mı? En yeni ve en kaliteli balık yağları balık içermemelidir. Gerçekten güçlü veya yapay tatlara sahip balık yağlarından kaçının; çünkü muhtemelen kokulu yağın balık lezzetini gizlemeye çalışıyorlardır.