Gebelik sırasında iyi duruş, ayakta dururken, otururken veya yatarken gereklidir. Yanlış pozisyon ağrıya neden olabilir ve hatta bebeğe zarar verebilir. Hamilelik sırasında iyi bir oturma pozisyonu bulma, rahatlığı korumak ve sırt ve pelvik ağrıdan kaçınmak için önemlidir. İyi duruş omurganızı destekleyebilir ve dolaşım sorunlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Hamilelikte nasıl oturacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.
Hamilelik Sırasında Oturma Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?
Hamileliğiniz sırasında oturma pozisyonunu nasıl geliştireceğiniz aşağıda açıklanmıştır:
- Düz bir arkalıkla oturarak başlayın. Omuzlarınızı geri çekin ve kalçanızın sandalyenin arkasına dokunduğundan emin olun.
- Sırtınızın içini arka bölüme dayayarak oturun; sırtınızı desteklemek için bel desteği ya da küçük bir havlu kullanabilirsiniz.
Eğer sırt desteği olmayan bir tabureye oturuyorsanız iyi bir oturma pozisyonu bulmak için:
- Tamamen hafifçe eğilirken sandalyenin ucuna oturun.
- Vücudunuzu yukarı çekin ve arkadaki sırt eğrisini olabildiğince vurgulayın. Bu konumda birkaç saniye durun.
- Arkayı yaklaşık 10 ° hafifçe rahatlatın.
- Vücudunuzun ağırlığının kalçalarda eşit olarak dağıldığından emin olun.
- Kalçaları ve dizleri 90 ° açı ile ayaklarınızı düz tutun. Gerektiğinde ayak tabanı kullanabilirsiniz. Bacaklarınızı uzatmaktan kaçının.
- Hamileliğiniz sırasında 30 dakikadan fazla herhangi bir oturma pozisyonunda kalmaktan kaçının.
- Çalışıyorsanız, masanızın yakınında oturabilmeniz için koltuk yüksekliğini ve çalışma istasyonunuzu ayarlayın. Kollarınızı omzunuzun rahat olması için masaya veya sandalyeye koyun.
- Oturma konumunuzdan kalkmak istediğinizde, sandalyenizin kenarına tutunun ve bacakları düzleştirerek ayağa kalkın. Belinizi öne eğmeyin.
Hamilelik Sırasında Kaçınılması Gereken Oturma Pozisyonları Nelerdir?
- Omuzlarınızı sarkıtmayın. Omurganızı korumak için gebelik sırasında bu hımbıl oturma pozisyonundan kaçının.
- Bacaklarınızı asarak oturmayın. Bu pozisyon, şişmelere neden olabilecek bacaklara kan akışını artıracaktır. Gebelik sırasında bacak şişmesi beklenirken, kötü bir oturma pozisyonu durumu ağırlaştırır.
- Arkalıksız oturmayın. Bu pozisyon, sırtınızı zorlayabilir ve gebelik sırasında daha fazla sırt ağrısına neden olabilir. Alçak arkalıklı tabure ve sandalyelerde oturmaktan kaçının ve düz şekilde durmak için yeterli derecede sırtı destekleyen sandalyelere bakın.
- İleriye bükülmüş şekilde oturmayın. Bükülme ve öne eğilmek sadece rahatsız edici olmakla kalmaz, aynı zamanda bebeğiniz için potansiyel olarak zararlı olacak şekilde karın üzerine baskı yapar. Hamileliğin sonlarında, alt kaburgalar bebeğinizin vücudu üzerinde baskı oluşturabilir ve muhtemelen iz bırakabilir.
- Yarım oturma durumundan kaçının. Birçok kişi bu konumu yatakta yapar. Bu sırtınıza baskı yapar ve uzun süre oturduğunuzda size keskin bir acı verebilir.
Hamilelikte Diğer Doğru Pozisyonlar Nelerdir?
Hamilelik sırasında iyi oturma pozisyonunun yanı sıra, diğer uygun vücut pozisyonlarını öğrenmek de önemlidir.
Ayakta Duruş:
- Kafayı düz tutun, kafanızı eğmeyin.
- Kulaklarınızı omuzların orta bölümüyle hizalayın.
- Omuz başlarınızı geriye doğru çekin ve göğsünüzü öne çıkarın.
- Dizlerini düz tutun, ancak onları sıkmayın veya germeyin.
- Kafanızı tavana doğru uzattığınızı düşünün.
- Mide kaslarını mümkün olduğunda çekerek sıkın. Pelvisinizi geriye veya ileriye doğru eğmekten kaçının. Mümkün olduğunca, kalçalarınızı sıkı tutun.
- Her iki ayağınızı dengede tutarken ayağınızı aynı yönde tutmaya devam edin. Ayak tabanınızı alçak topuklarla (düz ayakkabılar değil) destekleyin.
- Uzun süre ayakta durmayın.
- Uzun süre ayakta durduğunuzda, bir ayağınızı bir tabureye kaldırın. Ayak konumunu ve ayağınızı birkaç dakikada bir değiştirin.
Ayağa Kalkma:
- Nesneleri kaldırırken, ağır olanlardan kaçının.
- Nesneleri kaldırmadan önce ayaklarınızın sabit olduğundan emin olun.
- Nesneleri belden alçaltmak için düz tutun ve daha sonra belden öne eğilmeden kalçaları ve dizleri eğin.
- Ayaklarınızı yere sağlam basarken, geniş bir duruş kullanın ve kaldırılan nesnelerin yakınında kalın. Karın kaslarını ve pelvik taban kaslarını sıkı tutun. Bacak kaslarınızın gücünü kullanarak nesneleri kaldırın.
- Dizleri istikrarlı bir şekilde düzeltin. Dik durun ve bükülmesini önleyin.
- Bir masadan nesneleri kaldırırken, nesneyi masanın kenarına kaydırarak vücudunuza yakınlaştırın. Nesneyi kaldırmak ve ayakta durma pozisyonuna dönmek için bacaklardaki kasları kullanın.
- Ağır nesneleri belinizin üstünde kaldırmayın.
- Ambalajları tutarken, kollarınızı bükülmüş halde vücudunuza yakın tutun. Karın kaslarını gergin tutun. Paket taşırken küçük adımlar kullanın ve yavaşça yürüyün.
- Ayağınızı sabit tutarak paketi / nesneyi indirin. Karın kaslarını sıkın, ardından kalçaları ve dizleri eğin.
Hamilelikte Uzun Süre Oturmaktan Kaçının!
Öncelikle bedeninizi ve doğmamış bebeğinizi aktif tutmak için kısa yürüyüşler yapmalısınız. Yarım saatten fazla aynı pozisyonda oturmayın. Özellikle yemek yedikten sonra kendinizi meşgul edin. Ayrıca yorgun olduğunuzda, şişmelerini önlemek için ayaklarınızın altına tabure koyarak oturun. Aktif olmak sizi daha enerjik yapar ve bu nedenle bebek aslında herhangi bir sorun yaşamaz.
Hamilelik sırasında uzun saatler boyunca oturmak; bacak şişmeleri, sırt ağrısı ve alt karın ağrısı gibi belirtilere neden olur. Ayrıca, bazen doğumdan sonra da devam edecek şekilde bebeği hareketsiz hale dönüştürür.
Venöz yetmezlik durumuna yol açtığı için uzun süreler bir yerde oturmak iyi değildir. Venöz yetmezlik, kalbin geri kan akışıdır. Dolayısıyla, hamile bir kadın uzun saatler boyunca oturduğunda, doğmamış bebek kan damarlarına basmaya devam eder, bu nedenle kan akışı zayıflar.
Ayrıca uzun süre oturmak, bebeğin kötü konumlanmasına yol açar ve sindirimi yavaşlatır. Annelere hamilelik önerisi; görevler arasında daima kısa molalar vermeliler ya da basit egzersizler yapmalılar. Oturduğunda, sabit şekilde bekleyen bir anne, kan akışını iyileştirmek için bacaklarını bir yastık veya tabure üzerine kaldırmalıdır. Gebelikte düzenli olarak oturan bir kadın bacak şişmesinden muzdarip olabilir. Ancak unutmamalısınız ki bacakta aşırı şişlik aynı zamanda yüksek tansiyon, diyabet, kalp ve böbrek sorunları gibi bazı durumlarda da ortak bir semptom olabilir. Böyle bir durum ortaya çıkarsa, mümkün olan en kısa sürede bir doktora gitmeniz önerilir.