Salam, sosis ve sucuk gibi şarküteri ürünleri seviyorsanız, hamilelikte bu yiyecekleri yemenin bebeğinize zarar verip vermeyeceğini merak ediyor olabilirsiniz.
Hamilelik oldukça heyecan verici bir süreç olmakla birlikte bu süreçte yiyebileceğiniz ve yiyemeyeceğiniz şeyler konusunda dikkatli olmanız gerekir. Karnınızı hızlıca doyurmak için şarküteri ürünleri ile sandviç hazırlamak cazip gibi görünse de hamileliğinizde bunu yaparken daha dikkatli olmalısınız.
Sosis, salam ve sucuk gibi şarküteri ürünlerinden ve işlenmiş gıdalardan hamileliğiniz sırasında mümkün olduğunca uzak durmanız gerekir. Hatta doğum gerçekleşene kadar bunlardan tamamen uzak durmanız ne iyisi olacaktır. Bununla birlikte bazı noktalara dikkat ederseniz, hamileliğinizde şarküteri ürünleri ve işlenmiş etleri ara sıra tüketmenizde sakınca olmayacaktır.
Hamilelikte İşlenmiş Et Tüketimi
İşlenmiş etler günlük hayatta her yerde karşımıza çıkabilmekle birlikte bu etlerde listeria bulunabilmektedir. Bu nedenle işlenmiş etleri pakette çıkarıp doğruca tüketmemelisiniz. Bunun yerine pişirerek tüketmelisiniz. Etleri iyice pişirmeniz, bakterileri öldürmenize yardımcı olacaktır.
Bununla birlikte her hamilelik birbirinden farklı olduğu için hamilelikte işlenmiş et tüketimi konusunda merak ettiğiniz şeyleri doktorunuza danışmanız gerekir.
Gebelikte Listeria Enfeksiyonu
Şarküteri ürünlerinden ve işlenmemiş etlerden bulaşabilen listeria bakterisi konusunda dikkatli olmanız gerektiği için bu bakteriyi alabileceğiniz diğer kaynaklara ve dikkat etmeniz gereken belirtilere değinmemiz gerekir.
Listeria bakterisi toprakta, suda, işlenmiş gıdalarda, çiğ ette ve hayvan dışkısında bulunabilmektedir.
Listeria enfeksiyonu genelde bu bakterinin bulunduğu yiyecekleri tüketme sonucu ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte enfeksiyon çoğu insanda hafif bir rahatsızlığa neden olmaktadır.
Bu enfeksiyon, anne karnındaki bebekler ya da annenin gebelik sırasında listeria ile enfekte olduğu yenidoğanlarda daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Anne karnındaki fetüsün enfekte olması düşüğe ya da ölü doğuma neden olabilir. Yenidoğanın enfekte olması ise zatürre ve ölüme sebep olabilir. Bunların önüne geçmek için gebelik sırasında listeria enfeksiyonunu önlemek çok önemlidir.
Hamilelerin listeria enfeksiyonuna yakalanma risklerini azaltmak için şarküteri ve işlenmiş et gibi yiyeceklerden kaçınmaları gerekir. Ayrıca yiyeceklerinizi nasıl hazırlamanız gerektiğini anlamalı ve enfeksiyonu önlemek için gerekli talimatlara uymanız gerekir.
Gebelikte Listeria Belirtileri
Listeria bakterisine maruz kaldıktan sonra belirtiler iki gün ila iki ay arası sürede ortaya çıkabilir. Hamile olmayan sağlıklı yetişkinlerde hiçbir belirti görülmemesi mümkündür.
Gebelikte listeria enfeksiyonu grip ya da soğuk algınlığına benzer şu belirtilere neden olabilir:
- Ateş
- Baş ağrısı
- Kas ağrısı
- Üşüme
- Mide bulantısı
- Kusma
- Boyunda tutulma
- Sersemlik
Hamileyseniz ve yukarıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, mutlaka doktorunuza haber verin.
Listeria Enfeksiyonu Neden Olur?
Listeria enfeksiyonu, listeriea bakterisi bulunan yiyeceklerin tüketilmesiyle bulaşmaktadır. Bu bakteri genelde suda, toprakta ve hayvanlarda bulunmaktadır. Sebzelere ise topraktan bakteri bulaşabilmektedir.
Listeria bakterisi aynı zamanda pişmemiş etlerde ve pastörize edilmemiş süt ürünlerinde de bulunabilmekte ve pişirme ve pastörizasyon işlemleri ile bu bakteri yok edilebilmektedir.
Listeria genelde şu yiyeceklerin tüketilmesi durumunda bulaşmaktadır:
- Hazır etler
- Pastörize edilmemiş süt ürünleri
- Topraktan bakterinin bulaştığı meyve ve sebzeler
- Steril olmayan koşullarda paketlenmiş yiyecekler
Hamilelikte İşlenmiş Et Tüketmenin Riskleri
Hamilelikte bebeğinizin gelişimine katkıda bulunacak yiyecekler tüketmeniz önemlidir. Şarküteri ürünleri ve işlenmiş etler ise hamilelikte tüketilebilecek en sağlıklı protein kaynakları değildir.
Pek çok insan önceden pişirilmiş yiyeceklerin güvenilir olduğunu düşünse de bu yiyeceklerde bakteri bulunma riski bulunmaktadır.
Listeria enfeksiyonu işlenmiş et ürünlerine paketlenmeden önceki aşamada bakteri bulaşabilmektedir. Yani aldığınız yiyecek halihazırda pişmiş olsa da bakteri bulunma riski vardır.
Hatta listeria buzdolabı sıcaklığında da çoğalabildiği için bu durumda diğer yiyeceklere de bakteri bulaşma ihtimali bulunmaktadır. Sosis, salam ve sucuk gibi yiyeceklerin suyunun diğer yiyeceklere bulaşması durumunda bu yiyeceklerde bakteri varsa yayılabilir.
Hamilelikte listeria riskinizi azaltmak istiyorsanız, şarküteri ürünlerini evde iyice pişirdiğinizden emin olun. Ayrıca bakterilerin yayılmasını önlemek için kesme tahtanızı iyice temizlediğinizden emin olun.
Şarküteri ürünlerini doğumdan sonra rahatça tüketmenizde sakınca olmayacaktır. Elbette listeria riski her zaman bulunmaktadır. Ancak sağlıklı yetişkinlerde listeria enfeksiyonu görülme riski hamilelere göre daha az olmaktadır.
Hamilelikte işlenmiş etlere alternatif olarak şunları tüketebilirsiniz:
- Fırınlanmış et: Canınız şarküteri ürünleri çekiyorsa daha sağlıklı ve güvenli bir seçenek olarak fırında hindi, tavuk ya da dana eti pişirebilirsiniz. Bu sayede ihtiyacınız olan proteini de sağlıklı bir şekilde karşılamış olursunuz.
- Düşük cıva içeriği olan balıklar: İçeriğinde az cıva bulunan balıklarda gebelikte ihtiyacınız olan omega-3 yağ asitleri, protein, vitaminler ve demir bulunmaktadır.
- Yumurta salatalı sandviç: Sandviçinize salam gibi şarküteri ürünleri koymak yerine yumurta koyun. Yumurta protein, kalsiyum, demir ve A ile D vitaminleri bakımından iyi bir kaynaktır. Burada önemli olan yumurtanızı iyice pişirmenizdir. Bunun için yumurtanın beyazının ve sarısının katı olmasına dikkat etmelisiniz. Yumurtayı iyice pişmiş şekilde tüketmenizde sakınca olmasa da çiğ yumurta bulunan soslar gibi yiyecekler konusunda dikkatli olmalısınız.
Sonuç Olarak
Hamilelikte tükettiğiniz gıdalar konusunda dikkatli olmanız önemlidir. Bu nedenle işlenmiş etlerden mümkün olduğunca uzak durmanız iyi olacaktır. Listeria oldukça nadir olarak görülse de bir şeyler yedikten sonra kendinizi hasta hissediyorsanız, her ihtimale karşı doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.
Her hamilelik birbirinden farklı olduğu için yapacağınız en iyi şey doktorunuzla konuşmak ve şarküteri ürünleri ile işlenmiş etler konusunda bilgi almak olacaktır.