Doktorunuz her doğum öncesi muayenede kan basıncınızı kontrol edecektir. Tansiyonunuzun sağlıklı bir seviyede olmasını sağlamak, size ve bebeğinize hamilelik döneminde bakmanın önemli bir parçasıdır.
Hamilelikte Tansiyonunuz Nasıl Değişecek?
Hamilelik sırasında tansiyonunuzun biraz değişmesi normaldir. Progesteron hormonu kan damarlarının duvarlarını rahatlatır. Bu, ilk üç aylık döneminizde ve ikinci üç aylık döneminizde tansiyonunuzun düşmesine yol açabilir. Çok uzun süre ayakta kalırsanız veya çabucak kalkarsanız, afallama yaşamaya başlarsınız.
Kan basıncınız gebelik ortasında en düşük seviyededir ve gebeliğin 24. haftasından itibaren kademeli olarak yükselmeye başlar. Bu zaman zarfında kalbiniz vücudunuzun etrafında pompalaması gerekenden bir litre daha fazla kan yapmış olacak. Herkes iyiyse, bebeğiniz doğmadan önceki son birkaç hafta içinde tansiyonunuz gebelik öncesi seviyelerine geri dönecektir.
Tansiyonunuz Nasıl Ölçülür?
Doktorunuz, her doğum öncesi kontrolünde kan basıncınızı ölçmek ve kaydetmek için küçük bir monitör kullanacaktır. Doktorunuz kan basıncınızı ölçmeden önce, oturmanız ve kolunuzdan sıkı giysileri çıkarmanızı isteyecektir. Tansiyon aleti ile tansiyonunuz ölçülür.
İlk sayı, kan basıncınızı bildirir, ikinci sayı, kalp atımları rahatladığındaki kan basıncınızdır. Sizin için normal olan diğer annelerden farklı olabilir, bu nedenle sonuçları başkalarıyla karşılaştırmamak en iyisidir. Sağlıklıysanız, ortalama kan basıncı aralığı 110/70 ve 120/80 arasındadır, ancak bu gebelikte değişebilir.
Tansiyonunuzun yüksek olup olmadığını doktorunuz söylemelidir. Eğer üst değer 140 ya da daha yüksekse ya da alt değer 90 ya da daha fazla ise, yüksek tansiyon teşhis edilecektir.
Üç yüksek tansiyon derecesi (hipertansiyon) vardır:
Hafif hipertansiyon; üst değer 140 ile 149 arasında ve alt değer 90 ile 99 arasında olduğunda
Orta derece hipertansiyon; üst değer 150 ila 159 arasında ve alt değer 100 ila 109 arasında olduğunda
Şiddetli hipertansiyon; üst değer 160 veya daha fazla olduğunda alt değer 110 veya daha büyük olduğunda
Doğum öncesi herhangi bir kontrol randevusu sırasında doktorunuz yüksek tansiyonunuz olduğunu keşfederse, bir sonraki ziyaretinizde tekrar kontrol ettirmenizi ister veya izlemek için doğum öncesi üniteye gitmenizi ister. Eğer şiddetli ise, düşene kadar hastanede kalabilirsiniz. Yüksek tansiyon, hamileliğinizin hangi evresine bağlı olduğunuza bağlı olarak farklı isimler taşır:
Eğer 20 haftalık hamilelikten önce, yüksek kan basıncınız varsa, buna kronik hipertansiyon ya da önceden var olan yüksek tansiyon denir. Bu, muhtemelen hamile olmadan önce yüksek tansiyonunuz olduğu anlamına gelir. Bebeğiniz doğduktan sonra kan basıncınızın yüksek kalması durumunda bunun kesin olup olmadığını bilirsiniz.
20 hafta sonra yaşanan yüksek tansiyona gebelik hipertansiyonu denir. Bu, yalnızca gebelik sırasında gelişen yüksek tansiyonun adıdır. Gestasyonel hipertansiyon genellikle bir sorun değildir, her ihtimale karşı daha fazla test ve izleme için hastaneye yönlendirileceksiniz.
Hamilelik Sırasında Tansiyon Düşmesi
Mevcut yönergeler, normal kan basıncının okumasını 80/120 olarak tanımlar. Tansiyonunuz 90/60 değerin altındaysa, doktorlar düşük kan basıncınız olduğunu belirler. Bazı insanlar hayatları boyunca düşük kan basıncına sahiptirler ve hiçbir belirti ya da şikayetleri yoktur.
Hamilelik Sırasında Düşük Tansiyonun Tehlikeleri Nelerdir?
Genel olarak, gebelik sırasında düşük kan basıncınız semptomlar yaşamadığınız sürece endişe kaynağı değildir. Ancak belirtiler, ciddi, hatta hayatı tehdit eden bir sorunun işareti olabilir.
Son derece düşük kan basıncı düşüklere, organ hasarına veya şoka neden olabilir. Düşük tansiyon ektopik hamilelik belirtisi olabilir. Ektopik hamilelik; döllenmiş bir yumurta bir kadının rahminin dışına yerleşmesiyle geröekleşen bir gebelik şeklidir.
Tansiyon Bebeği Etkiler mi?
Gebelikte yüksek kan basıncının bebekleri nasıl etkilediği üzerine çok miktarda araştırma yapılmıştır, ancak düşük kan basıncının etkileri hakkındaki veriler sınırlıdır. Bazı çalışmalar gebelikte düşük kan basıncının ölü doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi sorunlara yol açabileceğini önermektedir. Bununla birlikte, diğer araştırmalar, bu sonuçlar için ek risk faktörlerini sorumlu tutuyor. Düşük prenatal kan basıncının bir bebeğin sağlığı üzerindeki etkisini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Hamilelikte Tansiyon Düşmesi Belirtileri Nelerdir?
Düşük tansiyon belirtileri ve bulguları aşağıdakileri içerebilir:
- baş dönmesi
- afallamak, özellikle ayağa kalkarken veya otururken
- bayılma hissi
- mide bulantısı
- yorgunluk
- bulanık görüş
- alışılagelmişin dışında susama
- nemli, solgun veya soğuk cilt
- hızlı veya sığ solunum
- konsantrasyon eksikliği
Hamilelik sırasında düşük tansiyon belirtileri geliştirirseniz, doktorunuza danışın.
Hamilelikte Düşük Tansiyon Nasıl Teşhis Edilir?
Düşük tansiyon, basit bir test ile teşhis edilir. Doktorunuz tansiyon ölçme aletiyle kan basıncınızı ölçer. Bu test doktorunuzun muayenehanesinde yapılabilir, ancak kendi cihazınızı da alabilir ve evinizde kan basıncını ölçebilirsiniz. Hamileliğiniz boyunca düşük kan basıncınız varsa doktorunuz diğer koşulları gidermek için daha fazla test isteyebilir.
Hamilelikte Düşük Tansiyonun Tedavisi Var Mıdır?
Genellikle, gebelik sırasında düşük kan basıncı tedavisine gerek duymayacaksınız. Doktorlar tipik olarak semptomlar ciddi veya komplikasyonlar muhtemel olmadıkça hamile kadınlar için ilaç önermez. Üçüncü üç aylık dönemde (trimesterinizde) tansiyonunuz muhtemelen kendi başına yükselmeye ve düzelmeye başlayacaktır.
Hamilelik Sırasında Düşük Tansiyon İçin Sizin Yapabileceğiniz Bir Şeyler Var Mıdır?
Baş dönmesi gibi düşük tansiyon belirtileri yaşarsanız aşağıdakileri denemek isteyebilirsiniz:
- oturmuş veya yatar pozisyonlardan çabucak kalkmaktan kaçının
- uzun süre ayakta durmamaya çalışın
- gün boyunca küçük küçük yemek yiyin
- çok sıcak banyo yapmayın veya duş almayın
- daha fazla su için
- gevşek giysiler giyin
Ayrıca sağlıklı bir diyeti takip etmek ve düşük tansiyon belirtilerini önlemek için hamilelik sırasında prenatal takviyeler almak iyi bir fikirdir.