Yatak istirahati genel olarak evde yatarak dinlenmeyi ifade ederken hareketleri kısmen kısıtlamak ya da hastanede gözetim altında tutulmak anlamına da gelebilir. Doktorunuzun yatak istirahati önermesinin nedeni, bebeğinizi doğum zamanına kadar güvenli bir şekilde taşıyabilmeniz için olabilir. Her ne kadar bu süreç günlük rutinlerinizi etkileyebilse de hamileliğin sürdürülmesi için bazı durumlarda gerek görülebilmektedir.
Günümüzde hareketsiz bir şekilde gerçekleştirilen yatak istirahati genelde son çare olarak görülmekle birlikte bazı durumlarda günlük hareketlerinizi kısıtlamanız hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını korumak için gerekli olabilir.
Hamilelikte Yatak İstirahati Ne Zaman Önerilir?
Hamileliğiniz sırasında doktorunuzun bazı hareketleri yapmaktan kaçınmanızı istemesinin nedenleri arasında şunlar bulunabilmektedir:
Preeklampsi: Hamilelikte görülen yüksek tansiyon olan preeklampsinin geçmesi için tek çözüm doğumun gerçekleşmesidir. Doktorunuz, doğumun güvenli bir şekilde gerçekleşebilmesi adına hamileliğin süresini uzatmak için yatak istirahati önerebilir.
Erken doğum: Hamileliğin 37. haftasından önce düzenli olarak kasılmaların ya da diğer belirtilerin olması erken doğuma işaret edebileceği için yatak istirahati önerilebilir. Yatak istirahati önerilmesinin nedeni genelde doğumu en azından 48 saat süreyle ertelemek ve steroidlerle bebeğin akciğer gelişimini hızlandırmaktır. Bazen de erken doğum tespit edilip durdurularak annenin zamanında doğum yapması sağlanır.
Rahim ağzında değişiklikler: Doktorunuz, çoğul gebelik durumunda ya da daha önce rahim ağzı yetmezliği yaşadıysanız düzenli kontrollerle rahim ağzında yaşanan değişiklikleri gözlemleyecektir. Rahim ağzı çok erken dönemde kısaldıysa servikal serklaja ihtiyacınız olabilir. Servikal serklaj ile rahim ağzına dikiş atılacağı için bu prosedürden sonra genelde bazı aktivitelerin kısıtlanması gerekir.
Çoğul gebelik: Çoğul gebelik olması halinde gebelik dönemi daha zorlu geçebileceği için annenin bazı hareketleri kısıtlaması gerekebilir.
Doktorunuz bazı hareketlerinizi kısıtlamanızı istediyse bunun nedeni rahim ağzına olan baskıyı ve rahime giden kan dolaşımı arttığı için kalbin zorlanmasını azaltmak olabilir. Doktorunuzun hareketlerinizi kısıtlamasını istemesinin nedeninden tam olarak emin değilseniz bunu neden yapmanız gerektiğini sorun. Bu sayede yatak istirahati ya da hareket kısıtlamasının faydalarını ve olası risklerini öğrenmiş olursunuz.
Hamilelikte Yatak İstirahati Nasıl Olmalı?
Yatak istirahatinin nasıl olacağı, doktorunuzun bunu önerme nedenine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bazı kadınların çoğu zaman yatakta ya da rahat bir koltukta uzanmaları gerekirken bazılarının ise bazı aktivitelerde kısıtlama yapmaları yeterli olacaktır.
Doktorunuz zamanınızın çoğunu yatakta dinlenerek geçirmenizi istediyse bu durumda izin verilen aktiviteler şu şekilde olmaktadır:
- Tuvalete gitme
- Sandalyede bir saat oturma
- Evin içinde yarım saati geçmeyecek kısa yürüyüşler
- Evin içinde yarım saati geçmeyecek şekilde kısa süreli ayakta durma
- Masa başı bir saatten az çalışma
- Merdiven çıkmada kısıtlama
- Günde bir kez kısa bir duş
Yatak istirahatinde yasak olan aktiviteler ise şu şekilde olmaktadır:
- Bir saatten uzun süren aktivite
- Ağır kaldırma
- Vajinaya herhangi bir şey yerleştirme
- Cinsel aktivite
Doktorunuz, sağlık sorununuza ve aktivite seviyenize göre ne yapıp ne yapamayacağınız konusunda sizi kesin bir şekilde bilgilendirecektir.
Hamilelikte Yatak İstirahati Faydaları
Yatak istirahati çoğu zaman vücudun normale dönmesi için tavsiye edilir. Yüksek tansiyona bağlı sağlık sorunları varsa stresi azaltmak ve kan basıncını düşürmek için yatak istirahati önerilir. İş, hareket, bir şeyler kaldırma ve egzersiz gibi aktiviteler bazı sorunların daha kötü hale gelmesine neden olabileceği için vajinal kanama ya da erken doğum ihtimalini azaltmak için yatak istirahati reçete edilebilir. Bununla birlikte bazı durumlarda plasentaya giden kan akışının artması için yatak istirahati gerekir. Bu durumlarda yatak istirahati fayda sağlayabileceği için doktorunuzun önerilerine uymanız önemlidir.
Hamilelikte Yatak İstirahati için Öneriler
Yatak istirahatinde doktorunuz neleri yapıp neleri yapamayacağınızı söyleyeceği için günlük rutininizi bunlara göre ayarlamanız önemlidir. Çoğu durumda yataktan hiç kalkmama gibi bir durum gerekmeyeceği için hangi hareketleri yapabileceğiniz önemli olmaktadır. Yatak istirahatinde sağlığınızı korumanız açısından yararlanabileceğiniz öneriler şunlar olmaktadır:
Mümkün olduğu kadar hareket edin: Doktorunuzun izin verdiği ölçüde yapacağınız hafif egzersizler, vücudunuzun doğum ve sonrası için güçlü olması adına gereklidir.
Esneyin: Doktorunuzun önerilerine uyarak bacaklarınızı ve bileklerinizi esnetmeniz kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olacak ve kaslarınızın güçlenmesini sağlayacaktır.
Yediklerinize dikkat edin: Yatak istirahatiniz boyunca sağlıklı ve dengeli beslendiğinizden emin olun. Mide yanmalarının önüne geçmek için üç büyük öğün yerine küçük öğünler halinde beslenin. Kuru meyveler ise hem vitaminle dolu olduğundan hem de dışkılamayı kolaylaştırdığından bunları yemeyi ihmal etmeyin.
Susuz kalmayın: Aktif olmadığınız zaman su içmeyi unutmanız kolay olabilir. Ancak ödemlerin ve kabızlığın önüne geçmek için bol su içtiğinizden emin olun.
Rahat yatın: Gününüzün çoğunu yatakta geçirmeniz gerekiyorsa rahminize giden kan akışını arttırmak için sırt üstü değil yan yatmaya dikkat edin ve saat başı yatış yönünüzü değiştirerek vücut ağrılarının ve cilt tahrişlerinin azalmasını sağlayın. Başınızın altına, belinizin altına ve dizlerinizin arasına rahat hissedeceğiniz şekilde yastıklar koyun. Özellikle yemek yedikten sonra mide yanmalarını önlemek için yatakta biraz doğrularak yatmayı deneyin.
Hamilelikte yatak istirahati yalnızca fiziksel olarak değil, aynı zamanda zihinsel olarak da etkilenmenize yol açabilir. Zihinsel olarak kendinizi iyi hissetmek için şunları yapabilirsiniz:
İnsanlarla iletişimde kalın: Arkadaşlarınız ve ailenizle telefon aramaları ve sosyal medya aracılığıyla iletişimde kalmanız faydalı olacaktır.
Gününüz için plan yapın: Evde kalacağınız günler için bir rutin belirleyin. Bu rutinde kısa bir yürüyüş ya da banyoda rahatlama gibi şeyler yer alabilir.
Evden çalışın: Doktorunuz evde kalmanızı istiyorsa patronunuza evden çalışmak istediğinizi söyleyin. Doktorunuzla ve patronunuzla konuşun ve sağlığınız için en iyi ne şekilde olacaksa öyle çalışmaya devam edin.
Bebeğiniz için hazırlık yapın: Evde kalırken bebeğinizin ihtiyacı olan şeyleri internetten sipariş edebilirsiniz.
Yaratıcı olun: Örgü örmek ve yorgan dikmek gibi beceriler öğrenebilirsiniz.
Kendinize bakım yapın: Evde kaldığınız süre boyunca tırnak, cilt ve saç bakımı gibi şeylerle kendinizi şımartabilirsiniz.
Günlük tutun: Bebeğinize mektup yazmak ve ileride bunları onunla paylaşmak ve duygularınızı anlatacağınız bir günlük tutmak için evde kaldığınız bu süreden faydalanın.
Sonuç Olarak
Hamileliğinizde yatak istirahati ya da hareket kısıtlaması gerektiren bir sorun yaşadıysanız, doğum sonrası hemen eski hareket seviyenize dönmeyi beklemeyin. İyileşmek için kendinize şans verin ve yürüme, yoga ve yüzme gibi egzersizler yapın. İstikrarlı bir şekilde çabaladığınızda doktorunuzun ve sevdiklerinizin desteğiyle hamilelik öncesi halinize dönebileceğinizi unutmayın.