Yer fıstığı alerjiye neden olabilen yiyeceklerden biri olduğu için hamilelikte yer fıstığı yiyip yiyemeyeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz.
Bu konuda hamileleri endişelendiren en önemli konuların başında yer fıstığı yemenin, bebekte alerjiye neden olup olmayacağı olmaktadır. Hamilelikte yer fıstığı tüketimine ve alerjisine dair bilmeniz gerekenleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
Yer Fıstığı Alerjisi
Yer fıstığı, alerjiye neden olan yiyeceklerin başında gelmekle birlikte alerji durumunda aşağıdaki belirtilere neden olabilmektedir:
- Ağızda karıncalanma
- Midede kramplar ya da bulantı
- Ürtiker
- Nefes almada zorluk
- Dilde şişkinlik
- Anafilaksi
Anafilaksi, vücudun alerjiye karşı gösterdiği en şiddetli tepkidir ve hayati tehlikeye neden olabilir. Anafilaktik şok gerçekleştiğinde kan basıncı düşer, hava yolları daralır, kalp atış hızı yükselir ve nabız zayıflar. Aynı zamanda şiddetli mide bulantısı ve kusma görülebilir. Anafilaksi geçirdiğini düşündüğünüz biriyle karşılaşmanız halinde bir an önce 112’yi aramalısınız.
Tıpkı diğer alerjiler gibi yer fıstığı alerjisi de aile bireylerinde ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte annenin yer fıstığına alerjisi yoksa hamilelik sırasında yer fıstığı tüketmesinin genelde güvenli olduğu kabul edilmektedir.
Bununla birlikte hamilelikte tüketmeniz veya uzak durmanız gereken yiyecekler konusunda uzmana danışmayı ihmal etmeyin. Bu sayede aklınızdaki sorulara cevap bulabilir ve hamileliğinizi en sağlıklı şekilde geçirebilirsiniz.
Yer Fıstığının Faydaları
Yer fıstığı sağlıklı yağlar, protein ve lif bakımından zengin bir kaynaktır. İçerisinde aynı zamanda bol miktarda potasyum, fosfor, magnezyum ve B vitaminleri bulunan yer fıstığının kalorisi yüksek olmakla birlikte besin bakımından zengindir ve yüksek miktarda karbonhidrat bulundurmamaktadır.
Sağlıklı yağlar, protein ve lif bakımından zengin olan yer fıstığı tüketildiği zaman kişinin çeşitli besinler almasını sağlar ve daha uzun süreler tok hissetmeye yardımcı olur.
Yer fıstığında bulunan besinlerin sağladıkları faydalara aşağıda göz atabilirsiniz.
Protein
Yer fıstığı, protein bakımından mükemmel bir kaynaktır. 100 gramında yaklaşık 25 gram protein bulunan yer fıstığındaki bu protein miktarı, günlük ihtiyacın yaklaşık yarısını karşılamaktadır.
Protein, hücrelerin yapılması ve onarılması sürecinde oldukça önemli bir rolü bulunan bir proteindir. Bununla birlikte kişinin protein ihtiyacı, yaşına ve aktivite seviyesine göre farklılık gösterecektir.
Sağlıklı yağlar
Yağ asitleri, her beslenme düzeninde bulunması gereken önemli besinlerdir. Yer fıstığında bulunan yağlar tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlardır, yani sağlıklı yağlardır.
Doymuş ve trans yağlar yerine tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar, kan kolesterolü seviyesinin iyileşmesine yardımcı olur. Bunun sonucunda kalp hastalıkları ve felç riski azalır.
Yer fıstığında az miktarda doymuş yağ da bulunduğu için yer fıstığının sağlık üzerinde sağladığı faydalardan en iyi şekilde faydalanmak için çok fazla miktarda tüketmemeniz iyi olacaktır.
Lif
Yer fıstığı, lif bakımından zengindir. Yer fıstığının 100 gramında 8,5 gram lif bulunmakta ve bu miktar, erkekler için tavsiye edilen günlük miktarın çeyreğine denk gelirken kadınlar için tavsiye edilen günlük miktarın ise üçte birine denk gelmektedir.
Lif, kalp için faydalı bir besindir. Yeterli miktarda lif tüketmek, kan kolesterol düzeyini iyileştirmeye ve kalp hastalığı, felç, obezite ve tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Hamilelikte Fıstık Ezmesi Yenir mi?
Hamilelikte fıstık ezmesi yiyebilirsiniz. Hatta fıstık ezmesinde bulunan sağlıklı besinler hamileliğiniz sırasında fayda sağlayacaktır. Yer fıstığına alerjiniz olmadığı sürece tüketmenizde bir sakınca olmayacaktır.
Hamilelikte fıstık ezmesi tüketmeniz şu yönlerden fayda sağlayabilir:
Gebelik diyabetini kontrol etmeye yardımcı olabilir
Fıstık ezmesi kalori bakımından zengin olsa da içerisinde çok fazla karbonhidrat bulunmamaktadır. Gebelik diyabetiniz varsa hamileliğiniz sırasında karbonhidrat tüketiminize dikkat etmeniz gerekebilir.
Gebelik diyabetinde hamilelik sırasında kan şekeri seviyeleri anormal düzeydedir. Bu nedenle çok fazla karbonhidrat tüketilmemesi ve gün içinde küçük öğünler ve atıştırmalıklar tüketilmesi önerilir.
Fıstık ezmesinin glisemik endeksi düşüktür ve bu sayede kan şekeri seviyelerinizde çok fazla değişiklik olmamasına yardımcı olur.
Bitkisel bazlı proteindir
Hamilelikte annede pek çok değişiklik meydana gelir. Rahim ve göğüsler büyürken anne karnındaki bebek ise yeteri kadar proteine ihtiyaç duyar.
İki yemek kaşığı (33 gram) proteinde yaklaşık olarak 8 gram bitkisel bazlı protein bulunmaktadır. Bu da hamilelik sırasında protein ihtiyacınızın karşılanmasına yardımcı olur. Ayrıca yedikten sonra kendinizi tok hissetmenize yardımcı olabilir.
Kalp hastalıkları riskini azaltabilir
Fıstık ezmesi yağlı olsa da fıstık ezmesinde bulunan yağlar kalp dostu olduğu için kalp hastalıkları riskinizin azalmasına yardımcı olabilir.
Kabızlığı geçirmede yardımcı olabilir
Hamilelik sırasında yaşanan hormonal değişiklikler nedeniyle kabızlık görülebilmektedir. Progesteron isimli hamilelik hormonu, yiyeceklerin bağırsaklarınızdan daha yavaş ilerlemesine neden olarak kabızlık yaşamanıza neden olabilir.
Kabızlık oldukça rahatsız edici olabilmekle birlikte rahatlamak için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunuyor. Bitkisel yiyeceklerde doğal olarak bulunan lif, sindirimi destekleyerek kabızlığın geçmesine yardımcı olabilir.
Fıstık ezmesinde yer alan lif, hamilelik sırasında yaşadığınız kabızlığı rahatlatmanıza yardımcı olabilir. Ancak beslenme düzeninize daha fazla lif eklemeniz durumunda daha çok su içmeyi unutmayın.
Antioksidan alımına yardımcı olur
Fıstık ezmesinde resveratrol, flavonoidler ve E vitamini dahil olmak üzere çeşitli antioksidanlar bulunmaktadır. Bu bileşenler, kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olmalarıyla bilinmektedir.
Antioksidanlar, hastalığa neden olan serbest radikallerin dengeli olmasını sağlar. Antioksidan seviyelerinin dengede olmaması, hastalıklara yakalanma riskinizin artmasına neden olabilir.
Sonuç Olarak
Yer fıstığına alerjiniz varsa yer fıstığı içeren ürünlerden kaçınmanız gerekir. Ancak yer fıstığına alerjiniz yoksa fıstık ezmesi gibi ürünler tüketmenizde bir sakınca olmayacaktır.
Yer fıstığı, düşük glisemik endekse sahip olduğu için kan şekeri seviyelerinizin düzenlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca protein içeriği sayesinde hamileliğiniz boyunca protein ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olacaktır.
Yer fıstığı ve yer fıstığından üretilen yiyecekleri, işlenmiş olmayanları tercih ederek güvenle tüketebilirsiniz.