Mevcut gebelikler arasında kıyaslama yapacak olursak, ikiz gebelikler son zamanlarda ciddi bir oranda artış göstermektedir. İkiz gebelikler, tüp bebek uygulamaları ve infertilite yani kısırlık tedavilerinin artmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Son yıllarda dünyaya gelen ikiz bebeklerin yaklaşık olarak dörtte biri normal olarak gelirken, diğer yarısı da yardımcı tedavi yöntemlerine bağlı olarak, diğer kalan dörtte biri de aşılama ve ovulasyon indüksiyonu gibi tedavilerden oluşmaktadır.
İkiz gebeliklerde doğum kararını etkileyen önemli unsurlar vardır. Bunlar, bebeğin doğumun gerçekleşebilmesi için uygun duruş pozisyonunu almasıdır. Tek bir gebelikte normal yollardan doğumun yapılması için bebeğin kafasının rahim kanalına doğru gelmesiyle sağlanırken, ikiz gebeliklerde de öndeki bebeğin başının doğum kanalına doğru olması ve arkadaki bebeğinde aynı pozisyonda olması gerekir. Ancak bazı ikiz gebeliklerin doğumunda öndeki bebek doğru pozisyona gelirken, arkadaki bebeğin tam tersi pozisyonu almasıyla normal doğumun yerine sezaryen ile doğum gerçekleştirilebilmektedir. Bu sebepten dolayı bazı anne adayları her iki doğumu da gerçekleştirmek zorunda kalabiliyor. Bu gibi doğumu etkileyen faktörler bulunmaktadır. Bu yüzden ”ikiz gebeliklerde normal doğum mu, yoksa sezaryen ile doğum mu?” Sorusuna cevap olarak, bazı faktörlerin neticesinde doğum kararı etkilenmektedir.
İkiz gebeliklerde normal ya da sezaryen doğumu etkileyen faktörler nelerdir?
- Bebeklerin doğum kanalına giriş pozisyonu,
- Hamilelik döneminin kaç haftalık olduğu (erken doğum riski bulunması halinde sadece sezaryen uygulanır),
- Kilosu çok az olan ikiz bebekler için sezaryen ile doğum uygulanır,
- Bebeklerde meydana gelen gelişim bozukluklarının görülmesi durumunda sezaryen uygulanır,
- Anne adayında mevcut olan şeker, tansiyon gibi problemler ya da anne adayının yaşının fazla olması gibi durumunda sezaryen uygulanır,
- Amniyon suyunun gelmesi durumunda sezaryen ile doğum gerçekleştirilir. ( Bebeğin içinde bulunduğu suya amniyon suyu denilir. ) Bu su erken dönemde azalır ya da tamamı ile dökülebilir. Böyle durumlarda acil sezaryen ameliyat gerekir.
- Çoğul gebelik tüp bebek uygulaması ile sağlanması halinde, doğumun sezaryen ameliyat ile yapılması bir nedendir.
- İkiz hamilelik durumlarında, bebeklerin doğum kanalına başı önde girmesi normal doğum yapmayı sağlar. Fakat çoğul hamileliklerde ilk bebeğin başının doğum kanalında, ikinci bebeğin başının ters yönde olması çok fazla karşılaşılan bir durumdur. İkiz hamileliklerde, genel olarak doğum erken gerçekleşmektedir. Normal hamileliklerde 37. Haftadan itibaren bebek doğum işlemini tamamlarken, ikizlerde 35. Haftada doğum gerçekleşmektedir. Bu nedenden dolayı doktorlar, anne adayları erken doğum riski taşıdıklarından dolayı, sezaryen ameliyat tercih etmektedir.
İkiz gebeliklerde normal doğum mu sezaryen mi tercih edilmelidir?
Bu kararda ki en önemli etken bebeklerin duruş pozisyonlarıdır. İkiz bebekler doğumun yaklaşmasıyla kanala sıralı bir şekilde, doğum pozisyonu şeklinde geleceklerdir. İlk olarak önce gelecek bebeğin duruşunu baş aşağı olması halinde, normal doğumun gerçekleştirilmesi düşünülebilir. Ancak İki bebeğinde kanala baş aşağı dönmüş pozisyonda yerleşmeleri gerekir. Eğer bebeklerden biri doğum pozisyonunu almamışsa, sezaryen ile doğum gerçekleştirilmelidir. Bu durum doğuma kadar saptanamamış ise ve normal doğum için ilk bebek hazır görülürse, normal doğum gerçekleştirilir. Doğum esnasında ikinci bebeğin ters pozisyon aldığı anlaşılır ise, direk sezaryen ile doğuma geçilir.
İkiz gebeliklerde doğum ne zaman olur?
Normal gebeliklerde beklenen doğum 38. hafta ile 40. haftalar arasında olmaktadır. İkiz ve çoğul gebelik durumları söz konusu ise bu durumda daha erken bir doğum tarihi gerçekleştirilir. Genellikle sezaryen ile doğuma karar verilecek olan ikiz gebeliklerde doğum haftası, yaklaşık olarak 35. ve 38. haftalar arasında olmalıdır.
Neden ikiz gebeliklerde sezaryen ile doğum düşünülür?
Gebeliğin son dönemlerine yaklaştıkça, hamileliğe bağlı görülebilecek komplikasyonlar artabilir. Şeker hastalığı, tansiyon hastalığı gibi önemli rahatsızlıklar, annenin almış olacağı fazla kilo, amniyotik sıvısının o an ki durumu, bebeklerin doğum kanalına girme pozisyonu gibi nedenler, her zaman için normal doğumuna engel olan faktörlerdir. Bazı durumlarda da ilk bebek baş aşağı olup normal doğuma girilmesinin ardından, ikinci gelecek olan bebek için sezaryen ile devam etme durumları her zaman için ihtimaller arasında olacağı için, hem bebeklerin hem de annenin başarılı bir şekilde bu operasyonu atlatabilmesi için sezaryen ile doğum tercih edilmektedir.
İyi günler 39+5 günlük kız çocuğuna hamileyim.bebeğim yukarida olduğu için doktorum sezeryana yönlendirmeye çalışıyor.bu haftadan sonra inmez diyor.herşey normal.bebeğin suyu iyi hareketleri iyi.çatı muayenesi normal doğum için uygun.sizce ne yapmaliyim. Ne zamana kadar beklemeliyim.bebeğim aşağıya iner mi.suni sancı verilir mi aşağıya inmeyen bebek için.
Mrb doktor bey 5haftalik ikiz cocuklara gebeyim normal dogum istemiyorum tercihe bagli sezeryen doğum yapabilirmiyim simdiden tesekkurler