İster kadın ister erkek olsun, herkesin cinsel ilişkiye girememe korkusu yaşaması mümkündür. Bu korkuya neden olan şeyler her zaman tam olarak bilinmese de ortada bir neden varsa öncelikle bunu tedavi etmek önemlidir.
Cinsel İlişkiye Girememe Korkusu
Cinsel ilişkiye girememe korkusunun fiziksel ya da psikolojik farklı nedenleri bulunuyor olabilir. Cinsel ilişkiye girememe korkusuna neden olan fiziksel ya da duygusal nedenler arasında şunlar yer alıyor olabilir:
Vajinismus: Vajinismus, vajinal ilişki sırasında vajinadaki kasların istemsiz olarak kasılmasıyla meydana gelir. Bu durum ilişkinin acı vermesine ya da imkansız hale gelmesine yol açabilir. Ayrıca adet döneminde tampon kullanırken de sorunlara neden olabilir. Vajinismusta görülen şiddetli ve sürekli ağrı, cinsel ilişkiye girme konusunda korku yaşanmasına yol açabilir.
Erektil disfonksiyon: Erektil disfonksiyon ya da iktidarsızlık, ereksiyon olma ve ereksiyonu sürdürme konusunda yaşanan zorluktur. Bu sorun tedavi edilebilir olmasına rağmen utanç duygularına ya da strese yol açabilmektedir. Erektil disfonksiyon yaşayan erkek bu sorununu başka bir insanla paylaşmak istemeyebilir. Hissedilen duyguların yoğunluğuna göre bu sorun erkeğin cinsel yakınlıktan korkmasına neden olabilir.
Geçmişte yaşanan cinsel istismar ya da travma sonrası stres bozukluğu: Çocukluk dönemi istismarı ya da cinsel istismar, travma sonrası stres bozukluğuna yol açarak cinsel ilişkiye karşı bakış açısının değişmesine neden olabilir. Aynı zamanda cinsel işlevi de etkileyebilir. Geçmişte cinsel istismar yaşamış herkeste travma sonrası stres bozukluğu ya da cinsel ilişki korkusu görülmese de bazı kişilerde bu sorun ortaya çıkabilmektedir.
Cinsel performans kaygısı: Bazı kişiler yatakta iyi olup olmadıkları konusunda kaygı duyabilmektedir. Bu durum psikolojik bakımdan yoğun bir rahatsızlığa yol açarak cinsel ilişkiden tamamen kaçınmaya neden olabilmektedir.
Beden dismorfik bozukluğu: Kişinin vücudundan utanç duyması ya da vücuduyla ilgili çok fazla düşünmesi cinsel hayatı olumsuz yönde etkileyebilir ve kaygıya yol açabilir. Bazı kişilerin diğer insanlara normal görünen kusurlarıyla ilgili yoğun bir utanç duydukları beden dismorfik bozukluğu, cinsel ilişkiden uzak durmaya yok açabilir.
Kadınlarda İlişkiye Girememe Nedenleri
Kadınların ilişkiye girememe korkusu duymalarına neden olan en önemli sorunlardan bir tanesi vajinismus olmaktadır.
Vajinismus, vajina etrafındaki kasların istemsiz olarak gerilmesi ya da kasılmasıdır. Vajina, kadın üreme sisteminin bir parçasıdır ve rahim ağzının dış dünyaya bağlanmasını sağlar.
Vajinismusun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte vajinismus fiziksel, psikolojik ve cinsel sorunlara yol açabilir. Mesane enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları ve mantar enfeksiyonları vajinismus ağrısının daha kötü hale gelmesine yol açabilir.
Vajinismusa neden olan etkenler arasında şunlar bulunabilmektedir:
- Kaygı bozuklukları
- Vajinal yırtık gibi doğum sırasında meydana gelen yırtıklar
- Geçirilen ameliyatlar
- Geçmişte yaşanan cinsel istismar ya da tecavüz nedeniyle cinsel ilişkiyle ilgili olumsuz duygulara sahip olmak
Vajinismus tedavisinde kasların gerilmesine neden olan refleksin azaltılmasına odaklanmak gerekir. Ayrıca vajinismusa neden olan kaygılar ve korkular için de tedavi görmek gerekebilir.
Vajinismusu Yenme Yöntemleri
Vajinismus, strese neden olabilir ve ilişkilerde sorunlara yol açabilir. Bununla birlikte zaman içinde ve tedaviyle vajinismusu yenmek mümkündür. Bu konuda bir uzmana danışarak tedaviler konusunda yardım alabilirsiniz.
Vajinismusu yenmek için kullanılan yöntemlerden bazıları fiziksel yöntemler olmaktadır. Fiziksel egzersizler ile kadının vajinaya dokunmasına yönelik egzersizler yapılır. Bu egzersizlerden bazıları şu şekildedir:
Dokunma: Vajinanın dış kısımlarına dokunarak başlanabilir. Acı duyduğunuz noktada dokunmayı bırakmanız önemlidir. Birkaç günlük süreç içinde ellerinizi vajinal açıklığa ilerletmeyi deneyebilirsiniz.
Dijital penetrasyon: Hazır olduğunuz zaman vajinal açıklığa parmaklarınızı yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Birkaç gün sonra parmaklarınızı daha içeri yerleştirmeye çalışabilirsiniz.
Vajinal dilatör kullanımı: Kendinizi hazır hissettiğiniz zaman vajinal dilatör kullanabilirsiniz. Dilatörler farklı boyutlarda geldikleri için alıştıkça daha büyük boyutlu olanları denemeye geçebilirsiniz.
Kendi başınıza yapabileceğiniz egzersizlerin yanı sıra partnerinizle gerçekleştirebilecekleriniz de vardır. Kendinizi rahat hissediyorsanız bu konuda partnerinizin yardımcı olmasını isteyebilirsiniz.
Vajinismus tedavisinde bir terapistle çalışmaktan da fayda sağlayabilirsiniz. Terapiste gittiğinizde cinsel hayatınızı ve geçmiş travmalarınızı güvenli bir şekilde paylaşabilirsiniz. Ayrıca korkularınızı ve endişelerinizi yenme konusunda da yardım alabilirsiniz.
Erkeklerde İlişkiye Girememe Korkusu
Erkeklerde ilişkiye girememe korkusu, erektil disfonksiyon gibi sağlık sorunlarından kaynaklanabilmektedir.
Erektil disfonksiyon ya da iktidarsızlık, cinsel ilişki için gerekli olan sertleşmeyi sağlayamamak ya da bunu sürdürememektedir.
Her erkek zaman zaman sertleşme sorunu yaşayabileceği için bu durumlarda endişelenmeniz gerekmez. Ancak erektil disfonksiyon uzun süre devam eden bir durumda strese neden olabilir, özgüveninizi etkileyebilir ya da cinsel yaşamınızda sorunlara yol açabilir.
Erekte olma ya da ereksiyonu sürdürme konusunda sorunlar yaşamanız, altta yatak bir sağlık sorunuyla ilgili olabileceği ya da kalp hastalıkları bakımından risk yaratabileceği için bu sorunu görmezden gelmemeniz önemlidir.
Erektil Disfonksiyon Nedenleri
Erkeklerde cinsel uyarım beyni, hormonları, duyguları, sinirleri, kasları ve kan damarlarını içeren karmaşık bir süreçtir. Bu nedenle erektil disfonksiyonun nedeni bunlardan herhangi biriyle ilişkili olabilir. Stres ve ruh sağlığı sorunları da erektil disfonksiyona neden olabilmektedir.
Erektil disfonksiyonun fiziksel nedenleri arasında şunlar yer alabilmektedir:
- Kalp sorunları
- Kan damarlarında tıkanıklık
- Yüksek kolesterol
- Yüksek tansiyon
- Diyabet
- Obezite
- Metabolik sendrom
- Parkinson hastalığı
- Multipl skleroz
- Bazı ilaçların kullanımı
- Sigara kullanımı
- Penis eğriliği
- Alkol ya da madde bağımlılığı
- Uyku bozuklukları
- Prostat kanseri ya da prostat büyümesi için görülen tedaviler
- Pelvik bölgeyi ya da omurgayı etkileyen ameliyatlar ya da yaralanmalar
- Düşük testosteron düzeyi
- Erektil disfonksiyona neden olan psikolojik sorunlar arasında ise şunlar yer alabilmektedir:
- Depresyon
- Stres
- Strese, iletişim zayıflığına ya da diğer sorunlara bağlı olarak ilişkide görülen sorunlar
Erektil disfonksiyon tedaviniz sağlık sorununuzla ilişkili olarak doktorunuz tarafından belirlenecektir. Erektil disfonksiyonun şiddetine ya da altta yaran sağlık sorununa göre çeşitli tedavi seçenekleriniz olabilir. Doktorunuz bunların risklerini ve faydalarını söyleyecek ve tedavinizi seçmenize yardımcı olacaktır.