Doktorunuz aksini önermedikçe hamilelikte cinsel yaşamınızı değiştirmek veya yasaklamak için hiçbir neden yoktur. Gebelik sırasında ilişki veya orgazm, tıbbi bir sorunuz olmadığı sürece bebeğinize zarar vermez. Bebeğinizin uterusta kendisini çevreleyen amniyon sıvısı tarafından iyi korunduğunu unutmayın. Doktorunuz, düşükleriniz varsa erken gebelikte cinsel ilişkide bulunmamanızı tavsiye edebilir. Cinsel ilişki, ayrıca, hamilelikte, doğum öncesi akıntı veya kanama gibi bazı komplikasyonlarınız varsa kısıtlanabilir.
Gebelikte cinsel ilişki
Hamilelik ilerledikçe, yeni ve gebeliğe uygun pozisyonlar rahatınız için gerekli olabilir. Hamileliğin dördüncü ayından sonra bir kadın sırtüstü düz dururken baş dönmesi veya bulantı hissi yaşayabilir. Bu, büyük kan damarlarına bası yapan büyümekte olan uterusun ağırlığı ile ilgilidir.
Cinsel ilişkinin durdurulması gereken zamanlar:
Cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmemelidir. Orgazm sırasında rahminiz kasılır. Ağrılı veya düzenli herhangi bir kasılma varsa, doktorunuza danışın. Ayrıca şiddetli vajinal kanama veya suyun gelmesi durumunda cinsel ilişkiyi bırakın ve derhal doktorunuzu arayın. Cinselliğiniz hakkında, ne hissettiğiniz konusunda eşinizle konuşmak ve sahip olduğunuz kaygıları paylaşmak rahat kalmanıza yardımcı olacaktır. İletişim kurmak, duygularınızı ve arzularınızı daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.
Cinsel istek gebelikte değişir mi?
Hamile olduğunuza göre cinsel arzularınızın farklı olması genel bir durumdur. Değişen hormonlar bazı kadınların gebelik süresince cinsel istekte bulunmalarına neden olurken diğerleri hamile kalmadıktan sonra cinselliğe hiç ilgi duymayabilir. İlk üç aylık dönemde, bazı kadınlar genellikle yorgun ve rahatsız oldukları için cinsel ilgiyi kaybederken diğer kadınların cinsel istekleri aynı kalır.
Genel olarak, iyileştiğinizde, kanamanız durduğunda ve siz ve eşiniz rahat hissettiğiniz zaman cinsel aktiviteyi sürdürebilirsiniz. Doktorunuz, eşinizle ilişki kurmadan önce doğum sonrası doktorunuza randevu gelene kadar beklemenizi tavsiye edebilir. Bu süre genellikle yaklaşık 6 haftadır. Hamilelik sonrasında, bazı kadınlar cinsel ilişki sırasında vajinal yağlama eksikliği fark eder. Cinsel ilişki sırasında vajinal kuruluğun rahatsızlığını azaltmak için su bazlı bir krem kullanılabilir. Bebeğini anne sütü ile besleyen kadınlar yumurtlamada (yumurtalık yumurtalık olduğunda) ve menstrüasyonda gecikme yaşarlar. Ancak, adet dönemleri başlamadan önce ovulasyon meydana gelir, bu sefer de hâlâ hamile kalabileceğinizi unutmayın. Doktorunuzun tavsiye ettiği uygun doğum kontrol yöntemini takip edin.
Hamilelik sırasında cinsel ilişki güvenli mi?
Çoğu durumda, evet. Bazı komplikasyonların olmadığını farz ederseniz, seks yapmak sizi veya bebeğinizi risk altına sokmamalıdır. Bebeğiniz amniotik sıvı ile çevrili ve korunur bir konumdadır. Rahim ve bir kas tabakası tarafından korunmaktadır.
Ek olarak, rahim ağzınızın içindeki mukus, enfeksiyona karşı koruma sağlar. Bununla birlikte, bazı durumlarda, hamileliğinizin bir bölümünü veya tamamı için aktivitenizi değiştirmeniz veya tamamen seks yapmanızın yasaklanması gerekebilir.
- Plasenta previa
- Erken doğum
- Açıklanamayan vajinal kanama veya anormal akıntı
- Servikal yetmezlik
- Genişletilmiş bir serviks
- Rüptüre membranlar
Cinsel uçukların ortaya çıkması veya cinsel hastalıklar söz konusuysa da ilişkiden kaçınılmalıdır. Eşinizde genital herpes öyküsü varsa üçüncü trimesterin tamamı için cinsel ilişki ve diğer genital temasından kaçınmanız gerekir. Diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar söz konusu ise cinsellik tüm gebelik boyunca yasaklanabilir.
Doktorunuzla cinsellik hakkında konuşmaktan çekinmeyin. Ve tabii ki, cinsel ilişkide veya sonrasında ağrı veya akıntı gibi olağandışı bir belirti fark ederseniz, doktorunuza bildirmenizi tavsiye ederiz.