Kasık, insan vücudunda mide ile baldırların arası, karın bölgesinin bittiği bacakların başladığı bölgeye verilen addır. Kasık bölgesinde 5 farklı kas birlikte işlev görür ve bu kaslar bacakların hareket etmesine yardım eder. Kasıkların yakın yakınında üreme organları, bağırsaklar ve idrar torbası bulunmaktadır. Başta erkekler olmak üzere herkes zaman zaman kasık ağrısı yaşar. Kasık ağrıları genellikle üreme sisteminde, bağırsaklarda ve idrar torbasında oluşan birtakım problemlerden kaynaklanmaktadır. Hayat kalitesini düşüren, çok ciddi rahatsızlık veren kasık ağrıları kesinlikle müdahale edilmesi gereken bir sorun olan kasık ağrısı tedavi edilebilir bir problemdir.
Akut kasık ağrısı nedir?
Kasık ağrıları, kadın hastalıkları arasında en sık olarak yaşanan sorunlardan birisidir. Kasık ağrıları bazı kadınlarda aniden başlar ve çok şiddetli bir şekilde devam eder, tedavisi edilmezse geçmez. Bu tür aniden başlayan şiddetli kasık ağrıları akut kasık ağrısı olarak adlandırılır.
Kronik kasık ağrısı nedir?
Kasık ağrıları bazı kadınlarda başlar ve uzun vadeli olarak devam eder. Bu şekilde çok şiddetli rahatsızlık veren kasık ağrıları ise kronik kasık ağrısı olarak adlandırılır.
Kasık ağrısı neden kadınlarda daha sık görülür?
Kasık ağrısı çoğunlukla kadınların yaşadığı bir sorundur. Çünkü kasık bölgesinde bulunan üreme organları olan tüpler, rahim, yumurtalıklar, vajina ve bunlar arasındaki bağlarda, kanallarda sorun, enfeksiyon yaşanma riski çok yüksektir. Bu bölgede yaşanan sorunların çoğu da kadına kasık ağrısı olarak döner. Bununla birlikte hamilelik ve adet dönemlerinde hormonların ve kasıklara yapılan baskının sonucu olarak kasık ağrısı yaşanma riski çok yüksektir. Erkeklerde ise genellikle testisler ve penisle ilgili nadir görülen bir sorun ya da ağır fiziksel aktivite sebebiyle kasık ağrısı olmaktadır. Bu bakımdan kadınlar, erkeklere kıyasla kasık ağrısını daha fazla yaşar.
Kadınlarda kasık ağrısı neden olur?
Üreme çağı içindeki kadınlarda, genç yaştakilerde ya da menopoza girmiş kadınlara kıyasla kasık ağrıları daha sık yaşanır. Yani cinsel ilişki evresine gelmemiş ve de menopoz dönemine girmiş olan kadınlarda kasık ağrısı üreme çağındaki kadınlara oranla daha seyrek görülür. Çünkü kadının üreme sistemi içinde bulunan yumurtalıklar, tüpler veya rahim gibi organlarda meydana gelen birtakım problemler, hasarlar ya da sağlık sorunları kasık ağrısına sebep olabilir.
Üreme çağı içindeki kadınlardan adet döneminde hiç kasık ağrısı yaşamayan yok denecek kadar azdır. Kasık ağrıları uzun süreli ve şiddeti artarak devam etmediği sürece doğal karşılanmalı, bu dönemlerde dinlenmeye özen gösterilmelidir. Adet dönemi dışında kadınlar gebelik döneminde de kasık ağrısı yaşar. Ama gebelik sürecindeki kasık ağrıları daha hafif ve ara sıra gelip giden şeklinde gerçekleşir, gebeliğin son haftalarında şiddeti ve sıklığı artabilir. Bu tür gebelikte tolere edilebilir düzeydeki kasık ağrısı gebelik sürecinin doğal bir sonucudur.
Ancak yine de hamilelikte kasık ağrısı olması durumunda ve özellikle de bunun şiddetli seyretmesi durumunda vakit kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına başvurmakta fayda vardır. Çünkü gebelik hassas bir süreç olduğu için gebelikteki tüm şikayetler değerlendirilmelidir.
Kadınların yaşadığı kasık ağrılarının çoğu üreme organlarından kaynaklanıyorken, bunların yanında yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkan kas, iskelet problemleri, psikolojik sebepler ya da bağırsaklarla ilgili bazı sorunlar da kasık bölgesinde ağrıya yol açabilir.
Yukarıda ayrıntılı anlatılan kadınlarda kasık ağrısı sebeplerinin yanında bu soruna neden olan diğer faktörleri de gözden geçirmekte fayda var. Kadınların yaşadığı kasık ağrısının nedenleri genel olarak;
- Adet dönemleri,
- Yumurtlama süreci,
- Apandisit,
- Bağırsak iltihabı,
- Bel fıtığı,
- Böbrek taşları ve idrar yollarında taş ya da kum olması,
- Dış gebelik sorunu,
- Düşük yapma,
- Rahim iç tabakasının iltihabı (Endometrit),
- Rahmin iç yüzeyinde meydana gelen polipler,
- Çikolata kisti (Endometriozis),
- Gebelik,
- Karın içinde apse oluşumu,
- Karın içi lenf bezinin iltihaplanması,
- Huzursuz (İrritabl) bağırsak sendromu,
- İdrar yolu enfeksiyonları,
- Mesane iltihaplanması,
- İltihaplı kolitler,
- İskelet merkezi ile ilgili hastalıklar,
- Kalın bağırsak tümörleri,
- Miyom,
- Pelvik taban desteğinin zayıflaması,
- PİD (Pelvik İnflamatuar Hastalık),
- Depresyon, asabiyet, stres gibi psikolojik problemler,
- Geçirilen bir operasyon sonrası rahim ağzında daralma olması,
- Rahmin dönük olması,
- Sistit sorunu,
- Spiral gibi rahim içi araçların kullanılması,
- Tüplerde iltihaplanma,
- Yumurtalıklarda dönem, burkulma,
- Yumurtalık kisti,
- Yumurtalık kistinde yırtılma, kanama, aşırı büyüme olması şeklinde sıralanabilir.
Kasık ağrısı kısırlık sebebi mi, kısırlık belirtisi mi?
Şiddetli kasık ağrısı şikayetiyle doktora başvuran bazı kadınların doğal yolla gebe kalamadıkları da görülmektedir. Eğer şiddetli kasık ağrısı üreme sistemindeki herhangi bir sorundan kaynaklanıyorsa kasık ağrısının yanında kısırlıktan da bahsedilebilir.
Ancak kısırlık günümüzde tüm dünyada yaygın bir rahatsızlık olduğundan, kısırlık tedavilerinde de çok ciddi gelişmeler yaşanmakta, üremeye yardımcı tedavilerle çok ciddi kısırlık vakalarında gebelik elde edilebilmektedir. Bu bağlamda kasık ağrısı ve de kısırlık şikayetiyle doktora başvuran kadınlara pek çok test ve tahlil yapılmakta sorunun altında yatan sebep tespit edilebilmektedir. Böylelikle de kasık ağrısına ve kısırlığa yol açan sebebi ortadan kaldıracak tedavi uygulanarak iyileşme sağlanabilmektedir.
Miyom, kist, endometriozis kasık ağrısına yol açar!
Kadında miyom, yumurtalık kisti, endometriozis, endometrit, yumurtalık kistinin yırtılması gibi sorunlar varsa şiddetli kasık ağrısı olabilir. Kasık ağrısı şikayetiyle doktora giden kadının üreme sisteminde miyom, yumurtalık kisti, endometriozis, endometrit, yumurtalık kistinin yırtılması gibi bir problem tespit edildiyse doğal yolla gebe kalmak mümkün olmaz. Öncelikle bu oluşumların tedavi edilmesi gerekir. Ardından da kadının gebelik isteği varsa üremeye yardımcı tedavilerden en başarılı sonuç veren olan tüp bebek tedavisine başvurmak, yaş ilerlemeden tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olmak en doğru yaklaşım olur.
Kasık ağrısı kimlerde görülür?
- Üreme organlarında kist, miyom, polip gibi oluşumlar olan,
- Üreme sistemi içindeki yumurtalıklar, tüpler ve rahimle ilgili sorunlar yaşayanlar,
- Orta ve ileri yaştakiler,
- Üreme çağındaki kadınlar,
- Gücünün üzerinde fiziksel aktivite yapanlar,
- Adet döneminde olan kadınlar,
- Hamileler
Kasık ağrısı şikayetiyle hangi doktora gidilir?
Şiddetli bir şekilde aniden başlayan ve azalmayan bir kasık ağrısı durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Kasık ağrısının neden kaynaklandığını bilmek mümkün olmayacağından öncelikle aile hekimine başvurmak faydalıdır. Aile hekimi kasık ağrısı ile ilgili genel muayeneden sonra hangi uzmanlık dalının ilgilenmesi gerektiği konusunda doğru yönlendirmeyi yapar. Ancak uzun süre devam eden ve şiddetini her geçen gün daha da arttıran bir kasık ağrısından bahsediliyorsa direkt olarak genel cerrahi uzmanından destek alınabilir ya da hasta kadınsa ağrıların kadının üreme organları ile ilgili bir sorun olması şüphesiyle kadın doğum uzmanına başvurulabilir.
Kasık ağrısı nasıl teşhis edilir?
Kasık ağrısı şikayetinde teşhis için ilk olarak vajinal muayene yapılır. Ancak hastanın bakire olması durumunda vajinal muayene yapılmaz. Ardından idrar tahlili, karın muayenesi ve ultrason muayenesi yapılır. Bununla birlikte kan testleri, idrar testi, ultrason ve jinekolojik muayene yardımcı olur.
Kasık ağrısı nasıl tedavi edilir?
Kasık ağrısı şikayetinde tedavi yöntemi ağrının şiddetine ve nedenine bağlı olarak değişir. Eğer kasık ağrısı enfeksiyon hastalıklarından kaynaklanıyorsa genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Ama yumurtalıklarda oluşan kistler ve miyomlardan kaynaklanan ağrılarda cerrahi operasyonlara ihtiyaç duyulur. Kasık ağrısı cerrahi ve üroloji dallarını ilgilendiren sebeplerden kaynaklanıyorsa o dalların uzmanları tarafından tedavi edilmesi gerekir.
Merhaba ben sinem iki sene oldu evleneli bebek yok şikayetim kassik arisi bu arı dünden berli var sittettili yok ara sıra arim var batmalarda oluyor sanki adet olacakmisim gibi oluyor ama hasta olmama var acaba bu neyin belirtisi
Hocam son zamanlarda kasıklarım agrıyordu bu ay adetim çok az oldu 26 yaşındayım\r\n bekarım dr korktuğun için gidemiyorum Çocuğun olmaz der diye dr lütfen yardımcı olun
Merhaba 1senelik evliyim eşimle çocuk istiyoruz geçen hafta ilişkiye girdik bir haftadır kaşık agrım var ara ara da şiddetleniyor kan verdim hamilelik var mı diye daha erken beki olmaz dediler kan 0.17cıktı beta hgc karnım bazen şikinlik oluyor kaşıklarımda oluyor şişkinlik sizce hocam sebeb ne olabilir hamilelik olabilir
Bülent bey sol kasığimda şiddetli agrılar oluyor.2 sene oldu rahim bveyumurtalıklar alındi\r\nInguinal bölge lataralinde disyale indikce cilt alti yagli planlarda buyugu 14×8 mm çaplılenf nodları olması tehlikeli bir durummu.Lenf kanseri ile alakalı bir durummu.Bilgi verebilirmisiniz
Merhaba hocam benim yaklaşık 15 gündür kasık ağrım var sürekli sancı ve batma halinde en son dün şiddetlendi ve 2 gündür adet olacakmışım hissi veriyor ayrıca sabahları kalktığımda gözlerim kararıyo ve başım dönüyo gibi oluyo 2 aylık evliyim buarada