Kısırlık: Nedenleri Nelerdir? Neler Yapılabilir?
İnfertilite, yani kısırlık ile mücadele eden çift sayısı gün geçtikçe çok daha artıyor. Kısırlık nedenleri de kısırlık tedavisi için neler yapılabilir konuları da değişik tecrübeler olarak hayatlara ister istemez dahil oluyor. Yaşanması hiç de kolay olmayan bu sürecin, zaman içinde tıbbi ilerlemelerle daha da ilerlediğini söyleyebiliriz.
Genellikle çiftlerin bir yıl süre ile korunmasız ilişkiye girerek gebelik ile sonuçlanması beklenir. Kısırlık kelimesinin kullanılabilmesi için bu ilk şarttır. Ancak 1 yıl sonra hala gebelik olmamışsa, artık kısırlık konusunda çalışma zamanı gelmiş demektir. Hatta bu şarta ek olarak, 35 yaşını doldurduysanız altı aydan daha uzun süre de beklemeyin derim. Çünkü özellikle kadınlarda doğurganlık yaşa bağlı olarak derinden etkilenir.
Yumurtalıkların da yumurtaların da yaşlanması kaçınılmazdır. Bazı kadınlar 20’li yaşlarında olduğu gibi 30’larında da aynı şekilde yumurta üretimi yapabilirken, maalesef çoğu kadın hızlı bir şekilde düşüş yaşar. Bu durum aslında genetik ile belirlenir ve basit bir kan testi, bu spektrumda nerede olduğunuzu belirlemek için hormon düzeylerinizi ölçebilir.
Doğru Kısırlık uzmanını Bulabilmek de Önemlidir
Siz ya da eşiniz, ovulasyon eksikliği ya da normal sperm üretimini etkileyebilecek inmemiş testis gibi anında ilgilenilmesi gereken sorunlara sahipseniz, ilk adım güvenebileceğiniz bir doktor bulmaktır. Bu konular nereden başlayacağınız için ilk adımdır ancak önemlidir. Üreme endokrinolojisi ve infertilitesi konusunda bir uzmana başvurulmalıdır. Jinekolog ya da ürolog kapısını da çalarak başlayabilirsiniz tabii…Ama hepimizin bir uzmanlık dalı olduğunu da unutmayın.
\r\n
Kısırlık Konusunda Yapabilecekleriniz
\r\n
\r\n
• Gebeliğe hem kadın hem erkek açısından engel olan yapısal sorunları gidermek için her iki taraf için cerrahi uygulamalar
\r\n\r\n
- \r\n
- \r\n
Serbest bırakılan yumurtaların sayısını veya zamanlamasını iyileştirmek için oral veya enjeksiyon ilaçların belirlenmesi
\r\n
- \r\n
\r\n
\r\n
- \r\n
- \r\n
Spermlerin rahim içine rahatlıkla ulaşması için rahim içi inseminasyon (IUI). Doktorlar yumurtlama zamanında serviks yoluyla rahim içine sperm yerleştirmek için kateter kullanırlar.
\r\n
- \r\n
\r\n
\r\n
- \r\n
- \r\n
Bir veya daha fazla yumurta uterusa nakledilmeden önce laboratuvar ortamında yumurtaları ve spermi birleştirmek için tüp bebek (IVF) işlemi. Bazen doğrudan yumurta içine tek bir sperm enjekte edilir.
\r\n
- \r\n
\r\n
\r\n
Ancak infertilite her kimin tarfaından kaynaklanıyorsa kaynaklansın, sorunun birlikte aşılması için çiftler birbirlerine destek olmalıdır. Bu aşamada yalnız kalan çiftler için ileriki aşamalarda daha travmatik durumlar ortaya çıkabilir. Konunun uzmanları tarafından ticari değil de doğru tıbbi yönlendirmelerle doğru işlemler uygulanmalı. Hasta-doktor ilişkisinin güven içinde ilerlemesi önemlidir.
bir arkadaşıma doktor çocuk sahibi olamayacağını söylemiş.çocukken spermin gelişmediğini tüp bebek yapamayacağını söylemiş .tedavisi var mı,çocuk sahibi olabilir mi?