Kısırlık (infertilite) ve Kök Hücre Tedavisi
Tıbbi alandaki gelişmeler baş döndürücü seviyelere ulaşırken, üreme alanındaki gelişmeler de kısırlıkla mücadele eden birçok hastaya umut ışığı olmuştur. Her geçen gün yeni yöntemler, yeni teknikler ortaya çıkmakta, çözümsüz sanılan kısırlık gibi daha birçok hastalık çözüme ulaştırılmaktadır.12 ay boyunca korunmaksızın düzenli olarak yani haftada 2 ya da 3 kez ilişkiye girilip, gebeliğin oluşmaması durumunda kısırlıktan şüphe edilebilir. Bir uzmana başvurularak gerekli tetkikler ve tahliller sonucunda da kısırlık teşhisi konulabilir. Kısırlık %40 oranında kadından, %40 oranında erkekten kaynaklanan nedenlerdendir. %20 oranında ise hem kadından hem de erkekten kaynaklanan nedenlerdir. Birçok yöntemle kısırlıkta başarı elde edilmiş, gebelik gerçekleştirilmiştir. Son yıllarda yeni bir yöntem geliştirilmiştir, kök hücre tedavisi, bu yöntemle erkeklerden kaynaklanan kısırlık nedenleri neredeyse ortadan kaldırılmaktadır.
Kök hücrenin genetik hastalıklar üzerinde rolü var mıdır?
Genetik hastalıkların ortaya çıkmalarındaki asıl sebepleri bulmak için kök hücre incelemeleri yapılmaktadır. Öyle ki Akdeniz anemisi gibi rahatsızlıklarda alınan embriyoların kök hücre oluşturulup incelenmesi ile hastalıkların nedenleri kontrol edilip tespit edilmektedir. Kök hücre tedavilerinde esas olan, hastalıklı dokuların tespitinin yapılması ve sonrasında bu dokuların iyileştirilerek veyahut diğer bir embriyodan alınması ile kalıtsal olan hastalığın ortadan kaldırılmasıdır.
Kök hücre tedavisinde planlanan olaylardan birisi nedir?
Uzmanların yaptıkların araştırmalar neticesinde kök hücrelerden kopya koyun gibi hayvanların oluşturulduğunu bilmekteyiz. Kısırlık açısından olayı ele alacak olursak, kök hücrelerden sperm üretilmesi gibi farklı çalışmalar yürütülmektedir. Üstelik, burada amaçlanan sadece sperm hücresi üretimi değil, spermler ile aynı özellikleri taşıyan, hareket ve hız bakımından yeterli olan hücrelerin oluşturulmasıyla birlikte gebelik oluşması ihtimalini de güçlendirmektir. İlerleyen safhalarda yaşlanılmış, yorgun ve yumurta sayısı bitmiş olanların tedavi ihtimalinin az olduğunu göz önünde bulundurarak kök hücrenin bu alanda da kullanılması planlanmaktadır.
Nedir kök hücre tedavisi?
Kök hücre tedavisinin bulunması tıp alanında yeni bir çığır açmıştır. Kök hücre ile tedavisi olmayan kanser ya da yaşam kalitesini düşüren Parkinson, Alzheimer, felç gibi hastalıkların tedavi edilmesi amaçlanarak yola çıkılmıştır. Bu amaç günümüzde tamamen gerçekleşmemiş olsa da, gelinen noktada yakın zamanda kesin sonuç alınacağını göstermektedir.Sınırsız çoğalma özelliğine sahip olan kök hücre bu yönü ile insan sağlığı için son derece büyük önem arz etmektedir. Kök hücre organ ve dokuyu oluşturan hücre tiplerine dönüşebilme özelliğinden dolayı onarım gereken organlarda hücre yenilenmesini, hasarlı dokuların iyileşmesini sağlıyor.
Son yıllarda, yurt dışında yapılan araştırmalarla erkek kısırlığı için kök hücre tedavisi yeni bir umut olmuştur. Üreme alanındaki kök hücre tedavisi ile sperm hücreleri olmayan erkeklerde kök hücreden sperm elde edilmesi amaçlanmaktadır. Buradaki ilk hedef dölleme özelliğine sahip ilkel olan sperme giden ara hücreleri elde edip, bunları kullanarak döllemeyi gerçekleştirmektir. Sperm ve yumurta hücresinin üretimini sağlayan germ hücreleri insan embriyonik kök hücresinden elde edilmiş, böylelikle genetik hastalıkların çocuğa nasıl geçtiği, nasıl önlemler alınacağı gibi soruların cevaplarına ulaşmak hedeflenmektedir.Henüz çok az sayıda hastada denenmiş ve bir kısmında olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Fakat bu tedavi yöntemi araştırma aşamasında olmasına rağmen umut vericidir.
Aşağıda kök hücre kısırlığa çaremidir konulu videoyu izleyebilirsiniz.
Kök hücre tedavisini bekliyorum artık son umudum bu inşallah en kısa sürede uygulanmaya başlar.
Kök hücreyi bekliyoruz eşim azosipermi eşim 14 yaşında testis amaliyati olmuş hiç spermi yok fhs yüksek çıkıyor
Selam hocam 9 yıldır tedavi görüyorum sonuç hep hüsran çaremiz kök hücre Avrupa’da bu uygulama yapılıyormu
Kardeşimin hiç spermleri yok kök hücreyle çocuğu olurmu hiç deneyen varmı olurmuş acaba 17 sene oldu evlilikleri
Kök hücre tedavisi ne zaman baslayacak(tup bebek) tek umudumuz bu tedavi kaldı bilgi alabilirmiyiz