Klinefelter Sendromu, erkeklerde kısırlık sebepleri arasında bulunan genetik rahatsızlıklardan bir tanesi ve bu nedenle bu sendromun farkında olmadan bir hayat yaşamış olan bazı erkeklerin, doğal yollardan eşiyle çocuk sahibi olamadığında farkettiği rahatsızlıklar arasında bulunuyor. Her ne kadar çoğu zaman bu rahatsızlığı belirtilerine dikkat ederek tespit etmek mümkün olsa da, dikkatli olmayan ve çocuğunun sağlığı hususunda bilinci bulunmayan anne babalar, maalesef çocuklarının Klinefekter sendromu ile birlikte yetişmesine neden oluyorlar. Klinefelter sendromunda başarı oranı nedir dediğimizde, buna iki yönlü bakmamız gerekiyor. Birincisi, bu rahatsızlığın tedavi edilip edilemediği, ikincisi ise bu kişilerin çocuk sahibi olup olamayacakları.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
Klinefelter Sendromunda Gebelikte Başarı Oranı Nedir?
Bu sendroma sahip olan çoğu erkek, maalesef doğal yollardan eşinin gebe kalmasını sağlayamaz. Çok çok küçük bir ihtimal her zaman olsa da, bu bireyler genellikle tüp bebek tedavisine başvurmak zorunda kalırlar. Lakin Klinefelter sendromundan muzdarip olan erkeklerin pek çoğunda hiç sperm bulunmaması, tüp bebek tedavisinin de gerçekleştirilmesine engel olur.
Az miktarda olsa bile sperm üreten bireylerde ise, ICSI adı verilen bir işlem uygulanır ve bu işlem sayesinde spermler baba adayının testislerinden bir iğne ile alınırlar. İğne ile alınan bu spermlerin anne adayından gelen yumurta hücreleri ile mikroenjeksiyon kullanılarak döllenmeleri ise, gebe kalma şansının oldukça yükselmesini sağlar.
Klinefelter Sendromu Nedir?
Klinefelter sendromuna sahip olan erkeklerde, normalde XY şeklinde her hücrede bulunması gereken cinsiyet kromozomları, XXY şeklinde bulunurlar ve bu durum tamamen genetik bölünme mekanizmalarındaki bir sorundan kaynaklanır. Yani anne babaların çocuklarını bundan korumak için bir imkanları bulunmamakla birlikte, erkenden tedaviye başlamak için fırsatları bulunuyor.
Klinefelter Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Bu rahatsızlığın farklı yaşlarda farklı belirtileri bulunuyor. Ne kadar erken tespit edilirse çocuğun o kadar normal bir yaşam sürmesi de mümkün oluyor. Çünkü tedavi edilmemiş erişkin vakalarda, tüysüz vücut, uzun boy, düşük testosteron hormonu, kadınsı kalça ve memeler, kısırlık, kas ve kemik dokusunda zayıflıklar gibi pek çok hayat kalitesini azaltan etkiye rastlanıyor.
Bebeklerde Belirtiler
- Testislerin skrotuma düşmemesi
- Geç konuşma
- Sessiz kişilik
- Motor becerilerin geç öğrenilmesi
- Kasların zayıf olmaları
Ergenlik Dönemindeki Gençlerde Belirtiler
- Zayıf kemik ve kas yapısı
- Memelerde büyüme
- Utangaç ve çekingen ruh hali
- Asosyallik, dikkat bozukluğu
- Ergenliğin geç veya hiç olmaması
- Uzun bacaklar, kısa gövde, geniş kalçalar
- Tüysüzlük
- Küçük penis ve küçük testisler
- Yetişkinlerde Belirtiler
- Küçük penis ve testisler
- Kısırlık
- Büyük memeler
- Zayıf kemikler ve kaslar
- Cinsel isteksizlik
- Çok az miktarda kıl sahibi olmak
Özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde, çocuğunuzun yavaş gelişimini tespit eder ve sağlık kurumlarına başvurursanız, olabildiğince erken bir şekilde Klinefelter sendromu tedavisine başlayabilir, çocuğunuzun bu sendromdan olabildiğince az etkilenerek hayatına devam etmesini sağlayabilirsiniz.
Klinefelter Sendromunun Tedavisi
Klinefelter sendromundan etkilenen bireylerin normal birer erkek gibi olmalarını sağlamak için çok sayıda farklı tedavi uygulanır. Ergenlik döneminde başlanan testosteron hormonu tedavisi sayesinde bu dönemde normal erkek gelişimi sağlanabilir ve ayrıca penis boyunda da normal gelişim sağlanır. Fakat bu tedavi maalesef testislerin durumu konusunda bir etkide bulunmaz.
Büyük memelerin estetik cerrahi ile alınması, fizik ve konuşma tedavileri, eğitim destekleri ve ruhsal danışmanlık hizmetleri de bu tedavinin bir parçası olarak kabul edilirler ve bireyin günlük hayatına kendi cinsiyetine uygun bir şekilde dahil olması için gereken prosedürler uygulanır. Bu sayede genetik olarak hücrelerin düzeltilmeleri mümkün olmasa da, Klinefelter sendromunun oluşturduğu etkiler bir nebze ortadan kaldırılırlar.
sevgili hocam ben 6 yıllık evliyim eşimin 2 eşiyim ilk eşinde mikro tese amaliyatı olmuş ve sperm bulunmamış.1sene önce tekrar kaan aydos hocam yaptı yine çıkmadı.nebido diye bir iğne ve klomen 50mg lik hap verdi iğneyi 2 kere yaptırdık .eşim 94 lü yıllarda askeri gülhane hastanesinde öğrenmiş 47xxy hastası oldunu bizim içinde bir umut varmı hocam biz maddi ve manevi çok yıkıldlk şimdide dr hakan özkul diye bir hoca ben bitkisel ilaçlarla inşallah hallecem dedi ama bir darbe daha yemek istemiyoruz ne olur bana bilgi verin en kısa sürede çünkü yaşımız ilerliyor.kocam 44 ben 38 yaşındayız şimdiden çok teşekkürler.
Merhaba hocam 1982 doğumluyum ve XXY kromozom var, hayatımı altüst etti moralimi hep yüksekte tutmaya çalışıyorum, 1.inde bulunamadı 2.nde 4 adet ama zayıf bulundu oda tutmadı napalım 3.üncüyüde deneyelim mi?
Slm hocam Klinefelter sendromu var Beki bunun tedavisi varmı hocam
AYNI SEKILDE KLENIREFER SENDROM HASATASI EŞİM XXY HOCAM TESE AMELIYATI OLDU AMA SIFIR SPERM BIZ ÇOCUK SAHİBİ OLABİLIRMIYIZ
s.aleyküm hocam bende xxy koromozununa sahibim bir kere sol varikosel ameliyatı oldum 7 senelik evliyim çocuğumuz olmadı olma şansı varmı nasıl bir tadavi süreci var çocuk sahibi olabilirmiyiz normal yolla
Hocam bende kromozom fazlalığı var47 xxy hastasıyım benim yaşım geçmeden artı iki defa. Mikro tese amaöiyatı da. Oldum bana yardımcı olun tşk ederim hocam