Miyom, bir takım belirti ve şikayetler ile beraber meydana çıkabilmektedir. Ancak miyom tespiti yapılan kişilerin büyük bir kısmında, herhangi bir şikayet veya belirti bulunmamaktadır. Bu miyomlar düzenli yapılan jinekolojik muayeneler esnasında veya başka bir rahatsızlıktan dolayı kontrol edilen rahimde, şans eseri teşhis edilmektedir.
Küçük olarak kabul edilen bir kaç cm civarında olan miyomlar, genel olarak hiçbir zaman şikayete sebep olmamak ile beraber, daha fazla gelişim göstermedikleri sürece herhangi bir problem de meydana getirmezler. Bu sebepten dolayı küçük boyutta oldukları zaman tedavi edilmeleri pek mümkün olmamaktadır.
1 ) Miyom Belirtileri nelerdir?
Miyomlar ile alakalı olarak en fazla karşılaşılan belirtiler, aşırı ve uzun süren adet kanamalarıdır (menometroraji). Miyomlar ile alakalı olarak seyrek adet görme durumu olmaz. Ancak çok sık miktarda adet görme, kanamanın normalden daha uzun sürmesi, kanama miktarının aşırı olması ve bu durum ile alakalı olarak kansızlık (anemi) meydana gelmesi gibi belirtiler olabilmektedir. Adet sancılarında artış (dismenore) meydana gelebilir. Miyomlardan kaynaklanan cinsel ilişki esnasında veya cinsel ilişkinin ardından meydana gelen kanamalar, adet döneminin ortalarında görülen kanama, ve lekelenme gibi belirtiler görülebilmektedir.
2 ) Miyomda Görülen Şikayetler nelerdir?
Miyomlar ile alakalı olarak karşılaşılan şikayetlerin arasında kasık ağrısı, bel ağrısı, normalden daha çok idrara çıkma gibi şikayetler vardır. Bu şikayetler, büyük (en az 5 cm ile 10 cm) miyomlar ile alakalı olarak gelişebilir. Küçük 2 cm ile 3 cm arası boyutlarda olan miyomalar ile alakalı olarak kasık ağrısı, bel ağrısı, sık idrara çıkma gibi durumlar gözlemlenmez. Bu hastalarda bu şikayetlerin başka bir sebebi araştırılmalıdır. Çok sık idrara çıkma büyük ve rahim ön tarafında bulunmakta olan bir miyomun idrar torbasına baskı uygulaması neticesinde ortaya çıkar. Yine bu tür büyük miyomlara kalın bağırsağa (rektum) baskı uygulaması neticesinde kabızlık, zor tuvalete çıkma gibi şikayetlere sebebiyet vermesi de mümkündür.
Miyomlar ile alakalı olarak kısırlık (infertilite) veya düşük durumu, sadece miyom rahmin iç tarafında bulunan boşluğa yakın olacak şekilde bulunuyor ise ve rahim iç boşluğundan çıkıntı meydana getirecek şekilde büyümüş olması halinde beklenir. Bunlara summüköz miyomlar denir. Rahim dış duvarından dışarıya doğru gelişim gösteren (subseröz) miyomların, hamilelik döneminde düşüğe veya interfilite ( kısırlık ) gibi durumlara sebebiyet vermesi beklenmez.
Aşırı büyük olan miyomlar (en az 8 cm ile 10 cm) karında şişlik şeklinde belirti verebilmektedir. Hasta bazı durumlarda bunu kendisi de fark edebilir.
3 ) Hamilelikte miyom belirtisi
hamile bir anne adayında, büyük bir miyom bulunması halinde, miyom ile alakalı olarak doğum esnasında aşırı kanama (atoni) ortaya çıkabilmektedir. Hamilelik dönemi esnasında dejenerasyon olarak ifade edilen bu durum sebebinden dolayı, ağrıya neden olabilir.