Gebelik, döllenen yumurtanın rahim içerisine yerleşmesiyle oluşur. Ancak bu aşamada bazı aksilikler meydana gelebilir. Aksilik olması durumunda ise gebelik gerektiği şekilde ilerlemeyebilir.
Molar gebelik, plasentanın normal bir şekilde gelişmemesiyle oluşur. Molar gebelikte rahimde meydana gelen tümör, kist adı verilen su dolu bir kese haline gelir. Her 1000 gebelikten yaklaşık 1’i, molar gebelik olmaktadır.
Molar gebelikte, plasenta bebeği besleyemediği ve büyütemediği için gebelik devam etmez. Ayrıca nadir olarak görülen bazı vakalarda gebelik, anne açısından sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Daha önce normal bir gebelik yaşamış olsanız da bu gebelik komplikasyonunu yaşama riskiniz bulunmaktadır. Ancak bunun tam tersi olarak, daha önce molar gebelik yaşadıysanız ilerde normal ve başarılı bir gebelik süreci geçirebilirsiniz.
İki tür molar gebelik bulunmaktadır: Tam molar gebelik ve kısmi molar gebelik. Her iki molar gebelik türü de aynı şekilde sonuçlanmaktadır. Her ikisi de genelde iyi huyludur, yani kansere neden olmazlar.
Tam molar gebelikte rahim içerisinde sadece plasenta dokusu gelişir. Ortada, fetüsün varlığına dair bir işaret yoktur.
Kısmi molar gebelikte ise rahim içerisinde hem plasenta dokusu hem de fetal doku bulunmaktadır. Ancak fetal doku tamamlanmamıştır ve hiçbir zaman bebeği oluşturamayacaktır.
Molar Gebelik Nedenleri
Molar gebelik yaşayıp yaşamayacağınızı bilemezsiniz. Yaptığınız hiçbir şeyin molar gebelik üzerinde etkisi yoktur. Molar gebelik kadının etnik kökenine, yaşına ve geçmişte yaşadıklarına bağlı olarak meydana gelebilmektedir.
Molar gebelik bazen sadece genetik seviyedeki, yani DNA’daki bir karışıklıktan meydana gelmektedir. Kadınların çoğunda yüzbinlerce yumurta bulunmaktadır. Bu yumurtalardan bazıları düzgün bir şekilde oluşmayabilir. Bu yumurtalar genelde vücut tarafından absorbe edilir ve işlevsiz hale gelir.
Ancak bu kusurlu (boş) yumurta, sperm tarafından döllenebilir. Bu durumda babadan gelen genler yumurtaya geçse de yumurtada annenin genleri bulunmaz. Sonuç olarak ise molar gebelik meydana gelir.
Aynı şekilde kusurlu sperm, kaliteli yumurtayı dölleyebilmektedir. Ancak sonuç olarak yine molar gebelik oluşur.
Molar Gebelik Risk Faktörleri
Molar gebelik açısından bazı risk faktörleri bulunmaktadır:
Yaş: Molar gebelik, her yaştan kadının başına gelebilse de 20 yaşından gençseniz ya da 35 yaşından büyükseniz, molar gebelik yaşama ihtimaliniz artmaktadır.
Geçmiş: Daha önce molar gebelik yaşadıysanız ilerde tekrar yaşama ihtimaliniz bulunmaktadır (Ancak aynı şekilde başarılı bir gebelik de yaşayabilirsiniz).
Molar Gebelik Belirtileri
Molar gebelikte görülen ilk belirtiler, normal gebelik belirtilerine benzeyebilir. Ancak farklı olan bazı işaretler ve belirtiler de görebilirsiniz.
Kanama: İlk trimesterde (13 haftaya kadar) kırmızı ila koyu kahverengi arasında bir renkte kanama yaşayabilirsiniz. Bu kanama genelde tam molar gebelikte görülür. Kanamada üzüme benzer kistler yer alabilir (doku pıhtıları).
Şiddetli mide bulantısı ve kusma ile yüksek hCG değerleri: HCG hormonu, plasenta tarafından üretilir. HCG, pek çok gebe kadının mide bulantısı ve kusma yaşamasına neden olmaktadır. Molar gebelikte normalde olması gerekenden daha fazla plasenta dokusu bulunabilir. Buna bağlı olarak hCG seviyelerinin yüksek olması, şiddetli mide bulantıları ile kusmaya neden olabilir.
Pelvik ağrı ve baskı: Molar gebelikte dokular, özellikle de ikinci trimesterde normalde olması gerekenden daha hızlı büyür. Bu nedenle gebeliğin erken dönemlerinde karnınız çok fazla büyüyebilir. Bu hızlı büyüme ise baskı ve ağrıya neden olabilir.
Bu belirtilerle birlikte doktorunuz, aşağıdaki işaretlere rastlayabilir:
- Yüksek tansiyon
- Anemi (düşük demir oranı)
- Preeklampsi
- Yumurtalık kistleri
- Hipertiroidi
Molar Gebelik Tanısı
Molar gebelik bazen rutin olarak yapılan gebelik ultrasonu sırasında keşfedilebilmektedir. Bununla birlikte molar gebeliğin neden olduğu belirtileri yaşıyorsanız, doktorunuz kan testleri ile tarama yapılmasını isteyebilir.
Molar gebelikte yapılan ultrasonda genelde üzüm benzeri kan ve doku öbekleri görülür. Bu durumda doktorunuz, tanıdan emin olmak için MRI ve CT taramaları isteyebilir.
Molar Gebelik HCG Değerleri
Kanda hCG seviyelerinin yüksek olması, molar gebeliğe işaret ediyor olabilir. Ancak bazı molar gebeliklerde yüksek hCG seviyeleri görülmez. Bazense ikiz gebelik gibi durumlarda hCG seviyeleri yüksek olabilir. Bu nedenle sadece hCG seviyelerine bakılarak molar gebelik tanısı konulamaz.
Molar Gebelik Tedavisi
Molar gebelik, normal ve sağlıklı bir gebeliğe dönüşemez. Molar gebeliğin neden olabileceği komplikasyonları önlemeye yönelik olarak tedavi görmeniz gerekebilir. Tedavi görmeniz sayesinde ileride sağlıklı bir gebelik yaşama şansınız artar.
Molar gebelikte uygulanan tedaviler şu şekilde olmaktadır:
Dilatasyon ve küretaj (D&C): Dilatasyon ve küretaj ile rahim ağzınız genişletilir ve vakum ile zararlı doku alınır.
Bu işlem sırasında uyutulmanız ya da işlemden önce lokal olarak uyuşturulmanız gerekir. Bu yöntem molar gebelik için kullanılacaksa genelde hastanede gerçekleştirilir.
Kemoterapi ilaçları: Molar gebelik, yüksek risk kategorisinde bulunuyorsa (örneğin, kanser potansiyeli varsa) dilatasyon ve küretaj sonrası kemoterapi görmeniz gerekebilir. Kemoterapi genelde hCG seviyelerinin zamanla düşmemesi sonucu gerekli olur.
Histerektomi: Histerektomi, tüm rahmin alınması işlemidir. Tekrar gebe kalmayı düşünmüyorsanız bu seçeneği tercih edebilirsiniz. Ancak histerektomi genelde molar gebelikte sık sık tercih edilen bir yöntem değildir.
RhoGAM: Kan grubunuz, Rh negatif ise RhoGAM isimli ilacı kullanmanız gerekir. Bu ilaç, antikor gelişine bağlı olarak görülebilecek komplikasyonları önler. Bu nedenle kan grubunuz Rh negatif ise bu durumu doktorunuza söylemelisiniz.
Molar gebelik ortadan kalktıktan sonra kan testleri yaptırmanız gerekecektir. Rahmin içerisinde doku kalmadığından emin olunması önemlidir.
Nadir olarak molar doku, tekrar büyüyebilir ve kansere neden olabilir. Bu nedenle doktorunuz hCG seviyelerinizi takip edecek ve molar gebelik sonrası bir yıla kadar durumunuzu gözlem altında tutacaktır.
Molar gebelik sonrası ne zaman hamile kalınır?
Molar gebelik sonrası hamile kalmadan önce en az bir yıl beklemeniz gerekebilir. Çünkü tekrar gebe kalmanız halinde molar gebelik sonrası oluşmuş olabilecek komplikasyonların gözlemlenmesi zorlaşabilir. Ancak yaşadığınız durum size özgü olduğu için süre hakkında doktorunuzla konuşmanız en sağlıklısı olacaktır.
Molar gebelik sonrası tamamen iyileştikten sonra tekrar gebe kalmanız ve bebek sahibi olmanız güvenli olacaktır.