Kadınlar yaşamlarının belli dönemlerinde gerek yakınmaları olduğundan, gerek bir konu hakkında bilgi almak ya da rutin yıllık muayeneleri için, kadın hastalıkları ve doğum uzmanına yani jinekoloğa giderler. Daha önceden jinekolojik muayene geçirenler, bu muayene hakkında tedirginlik yaşamaz. Ancak daha önce jinekolojik muayene olmayan kadınlar, bu konuda korkuya kapılabilir ve muayeneyi ertelemeyi bile düşünebilirler. Ancak kadınların sağlıklı bile olsalar, yılda bir defa jinekoloğa gitmesi gerekir. Bu muayene hem sağlığın korunmasını, hem de var olan sorunların belirlenmesi için, oldukça önemlidir. Çoğu hastalığın erken teşhisi açısından mutlaka ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.
Kadın olmanın özel olduğunu unutmamanız gerekir. Kadın hastalıkları ve doğum muayenesinde rahat olmanız, bu muayeneye düzenli ve belirli aralıklarla gitmeniz gerekir. Bunun için kendinizi ruhen ve bedenen hazırlamanız gerekir. Bu muayene sırasında canınız yanmaz, sizlere özen gösterilir. Jinekolojik muayene sırasında karşılaşacağınız şeyleri bilirseniz, muayeneden çekinmenize gerek almaz. Muayene sırasında her şeyi çekinmeden doktorunuza anlatmanız sizi tanıması için önemlidir. Bu vereceğiniz bilgiler sağlığınız ve tedaviniz için gerekli olabilir.
Jinekolojik muayene adet döngüsünün hangi günü yapılır?
Kadınlar jinekoloğa giderken genellikle adet kanamasının olmadığı bir zamanı tercih etmelidir. Fakat bazı durumlarda, ağrı, aşırı kanama gibi sorunlar olduğunda, buna uyulmayabilir. İhtiyaç duyulduğunda ya da acil bir durumun varlığında her zaman jinekoloğa gidilebilir.
Jinekoloğa gidildiğinde muayene sırasında hastanın her soruya açık ve net cevaplar vermesi, sağlığın korunması açısından önemlidir. Hastanın adet döngüsü, şikâyeti, geçirdiği hastalıklar, korunma yöntemi, önceki gebelikleri, düşükleri gibi her şey muayenede değerlendirmeye alınır.
Jinekologa gidilmesi gereken durumlar
Kadınlar üreme organlarının sağlığı açısından, yılda bir defa olsun jinekologa giderek muayeneden geçmelidir. Bu muayeneler ihmal edilmeden yapılmalıdır. Ancak bazı zamanlarda ortaya çıkabilecek bazı olumsuzluklarda, yine jinekolojik muayeneden geçmeleri gerekir. Hem rahatsızlıkları ilerlemiş olur, hem de sağlıklarını koruma altına almış olurlar. Üreme organlarının sorunları tek başına çözülemez. Bunun için mutlaka profesyonel destek alınmalıdır.
Bunun dışında evliliğin ilk zamanlarında gebe kalmak isteyemeyen kadınlarda mutlaka jinekolog ile görüşüp, kendilerine uygun olan doğum kontrol yöntemi geliştirmelidir. Kadınlar bilinçsizce korunma yöntemi uygulayarak, kendi hormonal düzenlerini bozmaktadır. Bu nedenle uzman bir jinekolog ile bunun seçimini yapmaları gerekir. Bkz: Size en uygun doğum kontrol yöntemi hangisi?
Düzenli smear ve meme kontrolü
Cinsel ilişkisi olan ve evlenmiş olan kadınlar, düzenli bir şekilde jinekologa giderek muayene olmalıdır. Muayene sırasında meme kontrolü, ultrasonografi gibi tetkikler yapılmalıdır. Bu meme kanseri, rahim kanseri gibi hastalıkların erken dönemde tespit edilmesi açısından önemlidir.
Adet düzensizliği
Kadınlarda olan adet döngüleri 21 günden az ya da 35 günden daha fazla sürüyorsa, bu durumda adet düzensizliği söz konusu olur. Eğer adet kanamaları normalden az geliyor ya da fazla geliyorsa, kadınların bir jinekologa gitmesi gerekir. Bu durumun neden kaynaklandığı mutlaka belirlenmeli ve tedavi edilmelidir.
Vajinal akıntı
Kadınlar yaşamları boyunca kısa süreli bile olsa, vajinal enfeksiyonların etkisine girebilir. Bunlar bazı zamanlarda renksiz ve kokusuz olsa da, bazen gri, kahverengi, sarı renkte ve kötü kokulu olabilir. Vajinal enfeksiyonların ilerleyip rahim ve diğer üreme dokularına zarar vermemesi için, kadınların jinekologa giderek jinekolojik muayeneden geçmesi gerekir.
Genital bölgede siğil oluşumu
Cinsel yolla bulaşan humman papilloma virüsler genital bölgede siğillerin oluşmasına neden olabilir. Bu toplumda yaygın olarak görülmektedir. Bunun tedavi edilmesi için, mutlaka jinekologa gidilmesi gerekir. Bu tür siğillerin tedavi edilmemesi halinde, partnerinize bulaşması söz konusu olabilir.
Kasıklarda olan şiddetli ağrı durumunda
Kadınlarda bu tür ağrılar yumurtalık kistleri nedeniyle oluşabilir. Hangi yumurtalıkta kist varsa, vücutta o tarafta şiddetli ağrılar ortaya çıkabilir. Bunun belirlenmesi ve tedavi edilmesi için, jinekologa gidilmesi gerekir.
Cinsel ilişki sonrasında meydana gelen vajinal kanamalar
Cinsel ilişki sonrasında ortaya çıkan vajinal kanamalar çeşitli rahatsızlıkların bir belirtisi olabilir. Bunların arasında rahim ağzı enfeksiyonu yani serviks enfeksiyonu, rahim ağzında oluşan yara yer alır. Ayrıca oldukça önemli olan serviks kanseri yani rahim ağzı kanseri bu şekilde bir belirti verebilir. Bu nedenle bu tür vajinal kanamaların ihmal edilmeden jinekolog tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Adet ağrıları
Özellikle kadınların ilk adet gününden sonra şiddetlenen adet ağrıları, genellikle rahmin kasılmasından dolayı oluşabilir. Bu açıdan genellikle kadınlar tarafından fazla önemsenmez. Fakat ilerleyen yaşlarda bu tarz ağrıların olmasına neden olan etken endometriozis olabilir. Bu nedenle adet ağrılarının jinekolog tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Aile planlaması
Kadınların istenmeyen gebeliklerden korunması için, mutlaka uzman bir doktordan destek alarak uygun bir doğum kontrol yöntemini kullanması gerekir. Korunma amacıyla kullanılan yöntemlerin avantajları ve dezavantajları olabilir. Kullanacağınız yöntemler sizin hormonal dengenizi bozabilir. Bunlar bilinçsiz şekilde, çevrenin tavsiyesiyle kullanılmamalıdır.
Memede oluşan sertlik
Kadınlar meme kanseri açısından riskli kabul edilmektedir. Günümüzde kadınlarda görülen kanser türleri arasında ilk sıralarda yer alan meme kanseri, kendini memede sertlikle gösterebilir. Bu nedenle kadınların jinekologa giderek, muayeneden geçmesi gerekir.
Adet görememek
Kadınların adet görmemeye başlaması, menopoz dönemi olarak tanımlanır. Bu döneme girmeden önce bunun planlanması gerekir. Doktorun verdiği tavsiyelere uyulması halinde, bu dönem daha sorunsuz şekilde geçirilebilir. Çoğu kadın menopoz döneminde ağır etkilerin altına girmektedir.
Jinekolojik muayene öncesinde neler yapılmalıdır?
Kadınlar jinekologa gitmeden önce, mutlaka öğrenmek istedikleri her şeyi bir kâğıda not etmelidir. Sormak istedikleri her şeyi çekinmeden doktoruna sorabilmeleri gerekir.
Düşünmeniz gereken sağlığınızın her şeyden daha önemli olduğunu bilmeniz, jinekologa gitmek için çekinmemeniz gerekir.
Jinekologa gitmeden önce kullandığınız tüm ilaçları not etmeniz gerekir. Bunları doktorunuza aktarmanız gerekir. Daha önceden yapılmış olan tahlillerinizi yanınızda bulundurmanız faydalı olur. Ayrıca adet düzeninizi, tarihleri not almanız faydalı olacaktır.
Jinekolojik muayenenin yararları nelerdir?
Kadınlar yılda en az bir defa jinekolojik muayene yaptırırsa, başta rahim ağzı kanseri, rahim içi kanserleri ve yumurtalık kanseri olmak üzere birçok hastalığın erken tespit edilmesini sağlayabilir. Bunun dışında genital bölgede fark edilmeyen lezyonlar ve enfeksiyonlar muayene sırasında kolayca belirlenebilir. Bu sayede daha sağlıklı bir yaşam sürebilir, bunun etkisiyle cinsel yaşamınız bile olumlu etkilenir.
Jinekolojik muayenede yapılması gereken pap smear testinin önemi
Kadınların jinekologa gittiğinde yapılması gereken önemli bir tarama testi olan pap smear, servikste olan hücrelerdeki değişimleri ortaya koymaktadır. Bu test sayesinde gelecekte olabilecek rahim ve rahim ağzı kanseri kontrol altına alınabilir. Testin uygulanması sırasında rahim ağzından hücre örneği alınır. Bu testin sonucuna göre, kadında başka testlerin yapılması gündeme gelebilir. Bunların arasında önemli bir yeri olan klamidya taraması, aktif cinsel yaşamı olan 25 yaşın altındaki kadınlara ve yeni partner edinmiş 26 yaşın üzerindeki kadınlara uygulanmalıdır. Bu tarama testi her yıl yapılmayabilir. Bu enfeksiyonun belirli bir semptomu olmadığından, sadece testle fark edilebilir. Test için yine rahim ağzından hücre örneği alınmaktadır. Sonuç pozitif çıktığında, hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır. Aynı zamanda kadının partnerine de test yapılması gerekir.
Merhaba ben 10 gun adet oluyorum ve 13. gün tekrar oluyorum sebebi ne olabilir sizce tedaviye gerek varmı
Adet donemine yakkin vajinada koku oluyor esimle ara sira iliski esnasinda da koku oluyo 6 ay once smer alindi normal cikti yumurtaliklarimda normal yeni hormon testi yapildi oda iyi. Birde aylik igne kullaniyorum 3-4 senedir 11 yasinda oglum var ne kadar zaman sonra bebek sahibi olabilirim fitil kullanmam dogrumu 35 yasindayim adetim duzenli
Merhaba benim adetim bu ay 13 gün geç geldi hamile olduğumu düşünüyordum dün kahverengi lekeler gelmeye başladı daha sonra kanamaya dönüştü şimdi adet görüyorum ne yapmam gerekir üstüne görmüş olabilir miyim? Adet bitiminde gebelik testi yapsam doğru sonuç verir mi
adetliyken enfeksiyon falan varmi diye bakilirmi
merhebe ben 25 yasindayim goguslerim cok kucuk sizce sebebi ne olabilir zayifim kilo alsam olgunlasilarmi aca