

Hasta-klinisyen iletişimi hiç bu kadar önemli olmamıştır. Paget ve arkadaşları, başlangıç noktası olarak yedi temel prensip listelemişlerdir:
- Karşılıklı saygı
- Uyumlu hedefler
- Destekleyici bir çevre
- Uygun karar ortakları
- Doğru bilgi
- Şeffaflık ve tam açıklama
- Sürekli öğrenme
Farklı Kültürlerden Hastalar
Amerika Birleşik Devletleri’nde farklı kültürlerden hasta sayısı dramatik olarak artmaktadır. Pek çok durumda bu hastalar yoğun kümeler halinde yerleşmiş olup bu bölgedeki hekimler ya çoklu dil konuşabilmekte ya da tercüman olabilecek yardımcılara sahiptirler. Yine de nered hekimlik yaptığınızın bir önemi yok, bir hekim olarak kariyeriniz boyunca farklı kültürden bir birey bazı noktalarda sizin yardımınıza ihtiyaç duyacaktır.Sizin dilinizi konuşmayan ve size yabancı bir kültürden bir kişiyle etkili bir iletişim kurabilmek için Mull aşağıdaki önerilerde bulunmuştur:
Ofis çalışanlarınızın kibar ve saygılı olduğundan emin olun. Hissettiğiniz samimi ilgiyi gösterin. Arkadaşça davranın, uyum ve bilgi birikimi sağlamak için yardımcı olun. Onların geleneksel tıp uygulamalarının genel prensiplerini tanımaya çalışın. Mümkünse bir tercüman bulundurun. Onların dilinde birkaç anahtar ifadeyi öğrenin, başlangıç selamlaşması ve muayeneler boyunca bu ifadeleri kullanın. Franklin cihazları gibi elektronik dil yardımcıları çoğu dil için uygundur. Hastanın sözü geçen biri olarak düşündüğü herhangi bir aile üyesini en azından tartışmaya dahil edin. Her zaman kendi kendilerini tedavi etmek için ne kullandıklarını-yaptıklarını sorun. Etkili bir aile bireyine danışmışlar mı ? Bir şifacı ? Ev yapımı veya bitkisel ürün kullanmışlar mı? Hekimler karma kültürlü tıpta yer alan aşağıdakileri de içeren yaygınortak konular konusunda uyanık olmalıdır:
- Kan kaybı korkusu
- Üşüme korkusu
- Erkek egemen gelenekler
- Genç kızlarla ilgili seksüel konulardki muhafazakarlık
- İyi gelişmemiş koruyucu tıp mevhumu
- Tıbbi müdahalenin istenmeyenyan etkilerine intolerans
- Hızlı iyilik hali beklentisi
Aile üyesi olmayan insanlarla duyguları tartışmada isteksizlikDiaz-Gilbert sağlık bakım profesyonellerini, önyargılarını kapıda kontrol etmeleri ve İngilizce konuşmayan insanların eğitimsiz olduklarını farz etmemek konusunda uyarmaktadır.
Aşağıdakiler, farklı kültürden hastalarla etkili iletişim için bazı rehberlerdir:
•Farklı kültürden bir hasta için daha fazla (ekstra) zaman ayırın.
- Cinsel kimlik
- Strese önceki istenmeyen tepkiler
- Önceki depresif ataklar
- Ailede öyküsünde ruhsal hastalık varlığı
- Özellikle bel ağrısı gibi çoklu fiziksel şikayet öyküsü • Çok sayıda hastaneye yatış ve cerrahi
- 35 yaşın altında histerektomi yapılmış olması
- Bir ya da daha fazla çocuk istemi
- Libido kaybı korkusu
- Prosedür süresince hasta yakınlarının olumsuz tutumu
- Evlilikle ilgili tatminsizlik veya istikrarsızlık
- Kültürel veya dini onaylanmama
- Meslek veya hobilerin yokluğuBarnes ve Tinkham’ın araştırmaları göstermiştir ki hastalar geçmişteki krizlere ve kişisel kayıplara gösterdikleri tepkilerle çoğunlukla aynı şekilde mevcut strese tepki gösterme eğilimindedirler. İyi düzenlenmiş davranış şekilleri-paternleri, kendilerini tekrar ederler. Hastanın anamnezi alınırken jinekolojik cerrahinin emosyonel yönleri ile başa çıkmada hangi hastanın en çok zorluğu çekeceğini anlayabilir. Cerrah bu bilgilerle donandığında güven sağlama, eğitimsel bilgiler verme ve gerektiğinde ya da istendiğinde kadın sağlığı konuları hakkında eğitim almış psikoterapistlerin isimlerini sunmak gibi ekstra destek verme konusunda hazırlanmış olur.
Pelvik Ağrının Psikolojisi
Andrews, kronik pelvik ağrının çok yaygın olduğunu söylemektedir. “Jinekolojik hasta randevularının onda biri, laparoskopi- lerin %40 kadarı ve histerektomilerin %12 kadarı kronik pelvik ağrı içindir. Kronik pelvik ağrının ayaktan hasta yönetimi için milyar dolarlar harcamaktayız.” Demektedir.Singh, Rivlin ve arkadaşları semptomların ciddiyetini azaltmak için muhtemel müdahaleler olarak aşağıdaki psikofizyolojik terapileri listelemişlerdir: güven, danışma, gevşeme terapisi, stres yönetimi ve geri bildirim teknikleri. İnvasif veya agresif yönetimi düşünmeden önce psikolog, ürolog, nörolog ve gastrointestinal veya diğer özellikli alanlarla konsulte etmenin çok önemli olduğu konusunda uyarıda bulunmaktadırlar.Pek çok muhtemel sebepten dolayı ağrı yönetimi zordur: Endometriozis, pelvik inflamatuar hastalık, adhezif hastalık, pelvik konjesyon sendromu, ovaryan retansiyon sendromu, ovaryan kalıntı-remnant sendromu, adenomyozis ve leiomyomalar ve liste bu şekilde uzamaktadır.Benjamin-Pratt and Howard, hastalığı tedavi eden ve aynı zamanda ağrı yönetimini de öğreten kombine bir yaklaşımı kullanmanın en iyi yaklaşım şekli olabileceğine inanmaktadırlar.Kronik ve sabit ağrı, hasta bundan kaçamadığı ve ağrının ne zaman hücum edeceğini asla bilmediğinden yoğun bir acıya sebep olur. Doğum gibi akut bir ağrı, bir başlangıç ve gerçek bir sona sahiptir. Kadın bilir ki canı ne kadar yanarsa yansın yakında bir rahatlama olacaktır. Tanı konmasını ve cerrahi tedaviyi beklerken hasta bir ağrı günlüğü tutması konusunda cesaretlendirilmelidir.Pelvik Ağrı Destek Kuruluşu ağrıyı tanımlamak için yardımcı olacak önerileri listelemiştir. Bunlar hem hastanın kendi kendine aydınlanması için hem de hekim için tanı koydurucu olarak yardımcıdır.
- 0 dan 10 a kadar bir ölçekte, ağrı ne kadar kötü?
- Ne kadar süredir ağrınız var?
- Ağrı nerede ?
- Ağrının tanısı hiç konuldu mu? Eğer tanı konuldu ise, ne idi?
- Geçmişte ne tür incelemeler yapıldı?
- Ağrıyı kendi kelimeleriniz ile tanımlayınız (yanma, bıçak saplanır gibi)
- Ağrıyı artıran ve azaltan nedir?
- Belirgin bir ağrı modeli-paterni var mı ?
- Hiç ilaç kullandınız mı ? Faydası oldu mu ? ya da olmadı mı?
- Ağrı sizi hangi aktivitelerden alıkoyuyor ?
- Dinlenmek zorunda kalmadan belirli bir şeyi ne kadar süre ile yapabilirsiniz ?
- Tanının doğruluğu
- Hastalık yönetiminde etkinlik
- • Hastalık veya problemi önleme
- • Hasta memnuniyeti
- Tedaviye bağlılık
- Psikolojik iyilik hali
- Hastanın prosedürleri anlaması
- Profesyonel tatmin ve stres seviyeleriTüm bu parametrelerin herbiri her biri hakkında bilgi edinildiğinde tüm hipotezi destekleyen önemli kanıtlar sağlanmış olur. Davis and Johnston, derlemelerinde, psikolojik hazırlığın negatif etkiyi, ağrıyı, ilaç gereksinimi ve hastanede yatış süresini azaltmada, davranışsal iyileşme ve fizyolojik işlevselliğin artmasında etkilidir.
- Cerrahi Fısıltılar
- Sebep oluşur ve problem çözme atakları gerçekleştirilir.
- Artan gerilim, distres ve dağılmaya yol açar çünkü sebep, başlangıç davranışı harekete geçirmekten çok engeller.
Hasta başlangıçta bu tür kişisel konuları tartışmak konusunda isteksiz olsa da sizin tartışmaya istekli olduğunuzu öğrendiğinde tartışma ihtiyacı da artacaktır. Davis aynı zamanda aşağıda tartışılan seksüel cevap döngüleri arttıkça ve bunları etkileyen faktörler anlaşıldıkça (örn. psikolojik, çevresel ve fizyolojik) hekimin cinsel konularla uğraşma konusundaki yeterliliğinin de arttığına inanmaktadır.
Cinsel Döngü Temeli
Cinsel yaşam konusunu açmanın yollarından biri de normal kadın seksüel cevabı hakkında hastayı eğitmektir. Özel bir cinsellik ve cinsel disfonksiyon dersinde, Davis şu evrelerden bahseder: istek, uyarılma, plato fazı, orgazm ve çözülme fazı.İstek, seksüel davranış için bir arzu ve motivasyondur. İçsel (fantaziler), eksternal seksüel işaretler-sözler ve aynı zamanda uygun nöroendokrin fonksiyona bağlıdır.Uyarılma, erotik duygular ve vaginaya kan akımı arttığında vaginal kayganlaşma-ıslanma ile karakterizedir.Seksüel gerilim duygularına ek olarak seksüel olarak heyecanlanmış bir kadında taşikardi, hızlı solunum, artmış kan basıncı, memelerde dolgunluk, kas gerginliği, meme uçlarında dikleşme ve kızarma gibi uyarılmanın fiziksel belirtilerini yaşar. Bu evre, vaginanın uzayıp, genişleyip dilate olduğu ve uterusun kısmen pelvis dışına doğru yükseldiği evredir.Plato fazı süresince, seksüel gerilim, erotik duygular ve vazokonjesyon, maksimum yoğunluğa ulaşır. Labialar, daha şişkin hale gelir, koyu kırmızı bir renge dönüşür ve vaginanın alt üçte birlik bölümü orgazmik zemini hazırlamak üzere şişer ve kalınlaşır. Klitoris daha şişkin ve yükselmiştir, uterus da pelvisin tamamen dışına çıkmıştır. Sonunda kadınlar, kaçınılmaz orgazmın eşik noktasına ulaşırlar. Orgazm, önceki fazlar süresince oluşturulan gerilimin aniden boşaltılması ile deneyimlenir ve sempatik sinir sistemi tarafından düzenlenen myotonik bir cevaptır. Kadınlar, erkeklerden farklı olarak uyarılmaya duyarsız bir dönem-süre yaşamazlar ve fakat tek bir döngüde çok sayıda orgazm yaşayabilirler. Yeterli klitoral uyarı aldıklarında orgazmları, ilişkiden önce, ilişki süresince veya ilişkiden sonra da yaşayabilirler.Son faz, çözülme fazı olarak adlandırılır. Kadınlar bir gevşeme ve iyilik hali yaşarlar. Vücut, dinlenme durumuna döner. Uterusun tam olarak inmesi, clitoris şişkinliği ve orgazmik platformun inmesi, vagina ve labia dekonjesyonunun gerçekleşmesi yaklaşık 5-10 dakika alır.
Cinsel Disfonksiyon
Tüm kadınların %50’den fazlası hayatlarının herhangi bir döneminde dişi cinsel disfonksiyonundan etkilenmektedir (FSD- Female sexual dysfunction). Kadın Sağlığı Kuruluşu FSD bozuklukları için yedi sınıflama sıralamıştır:
- Hipoaktif cinsel istek (cinsel istek azlığı)
- Cinsel antipati
- Cinsel uyarılma
- Orgazmik-Orgazmla ilgili
- Disparoni
- Vaginismus
- Koitus olmadan seksüel ağrıFeldhaus-Dahir, cinsel disfonksiyonlu hastalara yardım et- meye engel olan multifaktöryel ve tam olarak anlaşılamamış pekçok faktörü bildirmiştir. FDA, premanapozal veya postmenapozal kadınların cinsel disfonksiyonlarını tedavi edecek hiçbir
Tablo 3.1 Psikoseksüel Disfonksiyonda En Önemli (Majör) Faktörler | |
SemptomatikKişilerarası (Önem verilen kişi ile uyumsuzluk)Organik (Hastalık, malnutrisyon, vücut organlarının fonksiyonbozukluğu)Psikiyatrik (Endişe, depresyon, şizofreni) Alkol veya madde kötüye kullanımı | |
ÖğrenilenAile (Çocukluk dönemi negatif seksüel ilişkiler, deneyimler) Din (Zorla kabul ettirilmiş yasakların içselleştirilmesi)Daha önceki memnun kalınmayan seksüel deneyimler Jinekolojik bozukluklar (hasarlı genital organlar, memelerin,uterusun kaybı) | |
Ruhsal çatışmalarPsikoseksüel gelişim bozukluğu Çocukluk döneminde kısıtlanma Dini etkiler |
alarm durumu-korku yarattı.
- Ağırlığın (kilonun) normale getirilmesi
- Diyetin düzenlenmesi
- Sigaranın bırakılması
- Düzenli egzersiz
- Hipertansiyonunkontrolü
- Diyabetin kontrolü
- Alkol tüketiminin kontrolü
- Lipid yüksekliğinin kontrolüHRT danışmanlığı, basit belirti kontrolünün ötesinde, kısa ve uzun süreli yararlarını, kontrendikasyonlarını, genel hasta endişelerini ve yanlış anlaşılmaları-kavramları da rutin olarak içermelidir.
- Östrojen replasmanının Food and Drug Administration (FDA) tarafından kabul edilen kontrendikasyonları, bilinen veya şüpheli gebelik veya meme kanseri, östrojen bağımlı neoplazi, tanı konmamış anormal genital kanama ve aktif tromboem- bolik bozukluklardır. Bununla beraber devam eden araştırmalar bu kontrendikasyonların bazılarının kesin olmadığını ileri sürmektedir. Bu arada ilgili tüm kontrendikasyonlar dikkatlice tartışılmalı HRT reçete edilmemesinin risklerine karşın iyice tartılmalıdır. Hastalar konuyu açmasa bile östrojen konusundaki genel endişeleri yanlış algıları tartışmak için de iyi bir zamandır. Örneğin birçok kadın östrojenin, aylık kanamalarını tekrar başlatabileceği, fertiliteyi yeniden sağlayacağı veya kilo aldıracağı konusunda endişe duyarlar.Premenapozal hastada bilateral ooferektomi düşünülüyorsa HRT cerrahiden önce konuşulmalıdır çünkü cerrahinin indüklediği menopoz genç kadınların en büyük korkularından biridir. Hastalara sıcak basmaları ve diğer menopozal belirtilerden kaçınmak için cerrahiden hemen sonra östrojen başlanabileceği söylenmelidir. Doğal konjuge östrojenler hiperkoagülasyona neden olmaz ve cerrahiden hemen sonraki nekahat dönemi süre- since güvenlidir.
Tablo 3.2 “Yaşça Büyük İnsanlarla İletişim/Tavsiye Teknikleri ve İpuçları” Davranışınız Gösteriyor! ‘dan Alıntı | |
| |
Kaynak: Yaşça Büyük İnsanlarla İletişim, Health Canada, 2001. Kanada Halk İşleri ve Hükümet Servisleri’nin izni ile alınmıştır, 2013. |
çocuk doğurma durumunu etkileyebilecek servikal yaralanma oranı her 1000 ergen için 5.5 olup, erişkinlerdeki 1000 de 1.7-3.1 oranlarına göre belirgin olarak daha yüksektir. Bluestein ve Starling ergen hasta için aşağıdaki iletişim tekniklerini önermektedir:
- Güven oluşturmak için gizliliği garanti edin. Başlangıç görüşmesini yalnız yapın. Ergen kızlar hekime özel bilgi söylemek isteyebilirfakat bunu ebeveyn varlığında yapmaz.
- Sabırlı olun. Hastanın ruhsal ve entelektüel gelişimine uyum sağlayın.
- Yargılayıcı olmayın. Ergenin aile ve sosyal çevresini nazikçe araştırın. Aile üyeleri ve arkadaşlar hastaya destek mi olacak yoksa zarar mı verecekler ?
- Ergenin uzun dönem planlarını tartışın. Sağlıkla ilgili konularda etnik farklılıkları gözönünde bulundurun.Yerel veya ulusal çetelere üye kadın hastalar eşsiz problemler kümesi ve değerlerle sağlık sistemi içine girmektedir. Mutlaka gerekmedikçe hekim hastanın stresine daha fazla stres yüklememelidir. Bazen ilgiye değer bir insan gibi muamele görmek kadar basit bir davranış, alışılmışın dışında yeni ve uysallaştırıcı-sakinleştiricidir.
Yaşça Büyük Kadın
Sitedeki yeni çocuk pek çok yıl sonra yaşça büyük kadın olacaktır. Kuzmarov ve ark. Aile hekimlerini yaşça büyük çiftlerin cinsel problemlerini değerlendirebilme ve yönetebilme becerisine sahip olmaları gerektiği konusunda uyarmaktadır. Yaşı 76 nın üzerinde olan eşlerin %24’ü son ay içinde seks yaptığını bildirmiştir. Aynı grupta ortalama her ay için 2.75’dir. Daha genç, daha aktif yaşlılarda sayılar daha da artar.Çalışma, pek çok kadının serebral, kognitif bir yaklaşım sergilediğini ve partnerlerine, basitçe bir kaşıntıyı silip atmaktan çok yakınlık, bağlanma, teslimiyet, aşk, muhabbet ve kabul görme sebeplerinin hepsi ile karşılık verdiğini bulmuştur.Bir büyükanneyi kurabiye yaparken ya da ailenin yeni bebeğini sallarken düşünmek kolaydır. Fakat aynı büyükanneyi favori erkek arkadaşıyla yaptığı enerji dolu, kaçamak bir seksten sonra yanakları kızarmış ve mutlu hayal etmek bizim kültürümüzde biraz zordur. 60 yaşından sonra seks pek çok kadın ve erkek için bir gerçekliktir. Gençken seksten hoşlanan bu insanlar yıllar geç- tikçe bunu mükemmelleştirdiler ve geçici bile olsa doğal dürtülerin belirtileri olmadığı düşüncesi onları rahatsız etmektedir.
Böylece yaşça büyük bir kadın jinekolojik cerrahi ile karşı karşıya kaldığında kendisi aseksüel bir hal almaz. Basitçe kendi seks hayatını özel-mahrem bir konu olarak görebilir ve bu konuyu tartışmak için isteksiz olabilir. Cinselliğinin geçmişe ait bir durum olduğunu öne sürerek yaşlı bir hastaya karşı muhalif olmayın ve onu mahcup etmeyin (Tablo 3.2).
Tablo 3.3 Tecavüz Travma Sendromunun Belirtilieri | |
Olayın rekürren, acı verici hatıraları veya rüyaları Aniden olay yeniden gerçekleşiyormuş gibi hissetmek vedavranmakKorku, kızgınlık ve endişe göstergesi davranışlarAğlama, huzursuzluk ve gerginlikSahte bir durgunluk, sessizlik, sakinlik tavırlarıyla maskelenmişkontrollü duygularSoruları gerçekçi cevaplamaUygunsuz gülümseme ve kahkahaTravmatik olay anında uyarana tekrar maruz kalmanın olaylailişkili acıyı tekrar uyandırması nedeniyle olayın kısımlarınıhatırlayamamaÖnemli aktivitelere ilgi kaybı Geleceğe dair planların olmaması Sınırlı etki alanıDiğerlerinden ayrılma, uzaklaşma Uyku bozuklukları Konsantrasyonda zorlanmaAşırı tetikte olma hali İrritabilite-aşırı duyarlılıkÖfke patlamaları |
manda cinsel saldırı kurbanına yardım etmeye çalışan sağlık çalışanlarının sahip olması gereken becerileri de özetlemişlerdir:
- Tecavüzü ve cinsel saldırıyı anlayın
- Hastanın davranışı nasıl aalğıladığını değerlendirin
- Hastanın başa çıkma becerisini tanıyın ve güçlendirin
- Önem taşıyan diğer kişilere yardım edin
- Kurbanın yardıma ihtiyacı varsa bakım ve yardımı kordine edin.
Toplumsal kaynakları harekete geçirin.En küçük çocuktan en yaşlı erişkine kadar tecavüz hastası fiziksel
bedenine yapılmış olan bir saldırıdan sağ kurtulmuştur. Çoğu jinekolog bu ataklardan arta kalan durumlara aşinadır (Kronik pelvik ağrı görülen hastaların %75’i fiziksel veya duy- gusal olarak suistimale uğramıştır). Saldırıya uğramış olan hasta şimdi de ruhuna verilen hasardan da kurtulacağına dair cerrahı ve diğer sağlık çalışanlarından güvence almaya ihtiyaç duymak- tadır. Hensley, Ulusal Halk Radyosu için yol kenarında bulunan bombalar ve silahla yaralanma gibi vahşi bir şekilde travmatize olmuş 800 askerle yapılan bir çalışmayı rapor etmiştir. Morfin kullanan askerlerin %61’nde PTSD (Posttravmatik stres bozuk- luğu) gelişirken, PTSD yaşamayanların %79’u da morfin kullan- mıştır. Ulusal Emeklilik İşleri Merkezi’nin PTSD Departmanı, travmatik bir yaralanma sonrası “hızlıca ağrıyı azaltma” nın PTSD riskini azaltabileceğine dair hali hazırda kanıtların bulun- duğunu, toplandığını yazmaktadır.Acaba cinsel saldırıya maruz kalanlar da travmayı takip eden saatler içinde morfin alırlarsa fayda görürler mi?
Kanser Hastası
2009 yılında Birleşik devletler’de 84.155 kadın kanser tanısı almıştır (Bu rakam popülasyonun %90 nını kapsamaktadır.) Aynı yıl Birleşik Devletler’de 27813 kadın bir jinekolojik kanser nedeniyle vefat etmiştir (Bu rakam popülasyonun %100 ünü kapsa- maktadır.)Bloch, kanser tanısının açıklanma tarzının hastanın yaşamasını veya ölmesini belirleyebileceği konusunda hekimlerin dikkatini çekmiştir. Hastalıkla savaşmak için istek ve umut aşı- lanmalıdır. Telefonla kanser tanısının söylenmesi yıkıcı olabilir ve bir çok hekim ve hasta tarafından da zalimlik olarak görülmektedir. İçte Denge: Sağlık ve Duyguları Bağlayan Bilim kitabında Dr. Esther M. Sternberg, stresten kurtulmanın insanları hastalıklara karşı daha az yatkın hale getirebildiğinin kanıtlarını sunmuştur. Kanser hastası tüm cerrahi hastaları ile aynı korkuları paylaşır. Çıkarılması gereken vücut kısmına psikolojik olarak bağlanmış olabilir. Anesteziden, güzelliğinin-şeklinin bozulmasından, bilinmezlikten, hastane tacrübesi ve ekipten, hareketsiz kalmaktan, ekonomik olarak yetersiz hale gelmekten ve cinsel disfonksiyondan korkabilir.Cerrahi ile ilgili endişe sahasına ek olarak bir kanser tanısı kadının hayatına özel stresler getirir. Schain, kanser tanısı alan hastalarda kanserin vücutta nerede yerleştiği farketmeksizin evrensel endişelerin söz konusu olduğundan bahseder. Bu insanlar, ölümden, cerrahi sonrası tedaviden ve rekurrensden korkarlar.Kanser hastası ölüm ve operasyon sırasında yaralanma ko- nusunda endişelidir. Cerrahi öncesi endişe, anoreksiya, uyku- suzluk, taşikardi, korku ve panik ile kendisini gösterebilir. Akut depresyon nadir değildir ve intihar eğilimine yol açabilir.Hasta, aile üyelerine bakamayacak hale gelmekten korkmak- tadır. Uzun bir süre boyunca mı hasta olacak? Kendisi ölürse çocuklarını kim yetiştirecek? Ebeveynlerine kim bakacak? Sev- dikleri destekleyici mi olacaktır yoksa ona sırtlarını mı dönecek- lerdir? Eğer kadın yalnız ise, eşi veya ailesi olmaksızın kendisine bakamaz hale gelmekten korkmaktadır.Tedaviyi yürüten cerrah, bazı kanser hastalarının korkula- rını, serbest ve açık bir iletişim kurarak azaltabilir. Hastayı tam olarak ne beklemesi gerektiği konusunda eğitin ve eğer mümkünse güvence verin. Uygulanacak prosedürü ve ikinizin de pozitif sonuçlar elde etmeyi umduğunuzu açıklayın. Taahhütünüzün yani onu takip altında tutma vaadinizin uzun süre için geçerli olduğunu anlamasına yardım edin. En iyi kuruluşlar, gönüllüler kadar uzmanlaşmış yardımcılardan oluşan bir ekibe sahiptir. Aşağıdaki çalışma birkaç yaşam tarzı dersi aldıktan sonra bir grup hastanın sonuçlarını göstermektedir.
belirtmiştir. Hastanın yaşı, özel- likle ürogenital yaralanmalar, rotasyonel instabilitesi olan fakat vertikal olarak stabil özel kırık tipleri B ve çift instabilite ile tip C, en yüksek risk faktörleridir. Sonuç olarak yazarlar, cinsel fonksi- yon değerlendirmesinin Uluslararası Erektil Fonksiyon Indeksi ve Kadın Cinsel fonksiyon Indeksi kullanılarak 1 yıldan önce olmaması ve yaralanmadan sonra da 3 yılı geçmemesini öner- mektedir.
Tablo 3.4 Seksüel Gelişim Bozuklukları Terminolojisi | |
ÖNCEKİ | GÖZDEN GEÇİRİLMİŞ |
Dişi pseudohermafrodit | 46, XX DSD |
Erkek pseudohermafrodit | 46, XY DSD |
Gerçek hermafrodit | Ovotestiküler DSD |
XX Erkek | 46, XX testiküler DSD |
XY Sex dönüşümü | 46, XY komplet gonadal disgenezi |
Hutchinson ve ark bir çocuğa ambigius genitalya veya DSD’nin (ideal olarak doğumda) belirtileri ile tanı konduğunda, uzmanlardan bir takım kurulmalı ve ebeveynlere kendilerinin özel şartları ile nasıl başa çıkabileceklerinin öğretilmesi ve danış- manlık verilmesi gerektiğini söylemektedir. İlginç olarak, şim- diki klinik ve temel bilimsel araştırmalar cinsel kimliğin uterus içinde başladığını göstermektedir.Oral, interseksüel hastaların yönetimi hakkında şu anda mevcut olan yoğun tartışmaların sebep olan 4dört durumu sıralamıştır.
- Etyolojik tanı
- Cinsiyetatama
- Genital cerrahi endikasyonu ve zamanı
Hasta ve ebeveynlere tıbbi bilgiyi açıklamaHükümet kaynaklı bir yayın, seçilen psikoloğun seksüel ge- lişim, cinsel kimlik gelişimi, cinsel rol davranışını ve cinselliği etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini; bire- yin hayatında DSD nin nasıl bir yol izlediği anlaması gerektiğini vurgulamıştır. Böylece psikoloğun bireyin tamamlayıcı takımı- nın bir parçası olması rutin olup, zaman geçip önemli, olaylar gerçekleştiğinde öncelikli ve etkin bir roldür.Bu çocuklar tüm insanlığa nasıl birer dişi veya erkek olarak dünyaya geldiğimiz hakkında ufak bir fikir vermektedir. Sağla- dıkları katkı, zorunlu değildir.
Prematür Ovaryen Yetersizlik (Yetmezlik)
Prematür Ovaryen Yetmezlik (POI)’de bir kadının overleri 40 ncı doğumgününden önce düzgün bir şekilde fonksiyon görme- yi bırakır. Semptomlar düzensiz olup, menstrüel periyodların yokluğu, sıcak basmaları, gece terlemeleri, vaginal kuruluk ve azalmış cinsel istek görülür. POI li kadınların %5 ile %10 u tıbbi müdahale olmaksızın gebe kalabildiği halde infertilite yaygındır.Birleşik Devletler’de 200.000 den biraz az hasta olduğundan POI, nadir hastalıklar arasında sınıflandırılmakta ve sebeplerin %90’ı bilinmemekte, henüz hala çözülmesi gereken sırlar vardır. Bazı tahminler, genetik öykü, kadının overlerinin kendi immün sistemi tarafından saldırıya uğradığı, enfeksiyon, kemoterapi, kanser radyasyon tedavileri veya çevresel bazı faktörlerin rol oy- nadığı yönündedir.
ÖLÜMLE BAŞ ETMEK
Ölüm, hekimlerin çoğu için tabu-yasaklı bir konudur. Pek çok doktor beklenen sonu ayrıntıları ile konuşmaktan kaçınır ve yine çoğu hastanın ölümünün duygusal sonuçlarıyla başa çıkmada rahatsızlık duyar. Pek çok hekim için ölüm, kişisel bir başarısız- lık olarak görülür. İçinden nasıl davranmak gelirse gelsin cerrah, aile ile sevdiklerinin kaybıyla başa çıkmada yardımcı olacak ve ölüm gerçeğini aileye iletecek ilk kişi olmakla sorumludur.Bir hasta çldüğünde, aileye açıklayın, yapabildiğiniz kadarıy- la tam olarak ne olduğunu anlatın. Tıbbi olarak mümkün olan herşeyin yapıldığı konusunda güvence verin. Ufema, tüm ilgili- ler için ölüm deneyimini olabildiğince dayanılabilir kılmak için aşağıdaki rehberleri önermektedir.
- Transplantasyon için verici olunup olunmayacağını sorun.
- Aile üyelerinin kaybettikleri insana veda edebilmeleri içinbir alan oluşturun.
- Eğer doğru ise, aile üyelerine hastanın sizi kişisel olarak nasıletkilediğini anlatın.
- Hasta için koruyucu duygularınızı aile üyelerine iletin.
- “Jane’in naaşı şu an morg için hazır. Son bir veda etmek istermisiniz?” diyerek yas sürecini başlatın.
- Aile üyeleri saç örneği isterlerse almalarına izin verin.
- Hastanın kişisel eşyalarını aileye verin.
- Tek başına olan bir aile üyesi ise ona destek olacak birini bulun.
research shows hospital websites use industry-provided content and overstate claims of robotic success. http://www.hopkinsmedicine.org. Updated May 18, 2011. Johns Hopkins Medicine.Margossian H, Falcone T. Robotically assisted laparoscopic hysterectomy and adnexal surgery. J Laparoedosc Adv Surg Tech A 2001;11:161.Maslow A. A theory of human motivation. Psychol Rev 1984; 50:370.Massler DJ, Devansan MM. Sexual consequences of gynecologic operations. In: Comfort A, ed. Sexual consequences of disability. Philadelphia, PA: George F. Stickley, 1978.McCully KS, Jackson S. Hormone replacement therapy and the bladder. J Br Menopause Soc 2004;10:30.Meador C. The unheard heart: a metaphor for medicine in the digital age. In Health beat by Maggie Mahar. Commentary on health care, the economy, politics, and public health. http://www.healthbeatblog. org/Medscape. Pelvic exams: new guidelines for asymptomatic women. http://www.medscape.com. Updated Jul 24, 2012. 999.Mericli M, Nadasy GL, Szekeres M, et al. Estrogen replacement therapy reverses changes in intramural coronary resistance arteries caused by female hormone depletion. Cardiovasc Res 2004;61:317.