Polip Nedir?
Polipler, vücutta meydana gelen küçük yapılardır. Polipler genelde ufak çıkıntılar olarak görülür. Rahim içi polipler, kadında rahimin iç tabakasında gelişen yapılardır. Bunlara aynı zamanda endometrial polip olarak da bilinmektedir. Rahim ağzında görülen polipler ise servikal polip olarak bilinir.
Polipler, bir adet ya da daha fazla olacak şekilde bulunabilirler. Rahim içi poliplerin büyüklükleri birkaç milimetre ila 6 cm arasında olabilmektedir. Rahim içi poliplerin yüzde 95’inden fazlası iyi huylu olmaktadır, yani kanserli yapılar değillerdir.
Rahim içi polipler hiçbir belirtiye neden olmayabilir. Bazı durumlarda ise aşağıdakileri deneyimlemek mümkündür:
- Düzensiz kanama ya da lekelenme
- Ağır kanama
- Menopoz sonrası kanama
- Prolaps (polipin rahim ağzından çıkması ve rahimden dışarı sarkması)
Polipler rahim içinde değil de rahim ağzında bulunuyorsa bu durumda yukarıdakilerden farklı olarak aşağıdaki belirtilere neden olabilmektedir:
- Beyaz ya da sarı renkte vajinal akıntı
- Ağır adet kanamaları
- İlişki sonrası, adet dönemleri arası, menopoz sonrası görülen lekelenmeler ya da kanamalar
Bu belirtiler, kanser belirtileri de olabilmektedir. Nadir olarak görülen bazı durumlarda polipler, rahim ağzı kanserinin erken aşamalarını gösteriyor olabilir. Bu poliplerin çıkarılması, kanser riskinin azalmasını sağlayacaktır.
Hangi sıklıkta pelvik muayene olmanız ve Pap smear testi yaptırmanız gerektiğini doktorunuza danışın. Yaşınıza ve sağlık geçmişinize bağlı olarak doktorunuzu ziyaret etmeniz gereken sıklık farklılık gösterecektir
Rahim ağzı polipleri nedir?
Rahim ağzındaki bulunan polipler, küçük tümörlerdir. Bu tümörler genelde kansersiz yapılar olmaktadır. Rahim ağzı, rahmin en aşağısında bulunan ve vajinaya açılan dar kanaldır. Rahim ağzı, rahim boşluğu ile vajinanın üst kısmını birbirine bağlar. Spermin, yumurtayı dölleyip gebeliğin gerçekleşebilmesi için gerekli geçişi sağlar. Rahim ağzı, doğum sırasında incelir ve genişler. Bu sayede bebek, doğum kanalından geçebilir.
Polipler, rahim ağzının yüzeyinde ya da servikal kanalın içerisinde bulunabilir. Polipler genelde rahim ağzında bir tane bulunmakla birlikte en fazla iki ya da üç tane olmaktadır.
Rahim ağzı polipleri genelde iyi huylu, kansersiz yapılar olmaktadır. Rahim ağzı kanserlerinin çoğuna polipler değil, genital siğillere de sebep olan HPV (Human Papilloma Virus) neden olmaktadır.
Rahim Ağzı Poliplerin Nedenleri
Rahim ağzındaki poliplerin neden oluştukları tam olarak bilinmemektedir. Polipler, şu nedenlere bağlı olarak oluşabilir:
- Östrojen seviyelerinin artması
- Rahim ağzında, vajinada ya da rahimde kronik inflamasyon
- Kan damarlarında tıkanma
Rahim Ağzı Poliplerin Tedavisi
Polipler bazen rahim ağzından kendi kendilerine ayrılabilmektedir. Bu durum genelde kadının adet görürken ya da cinsel ilişki sırasında gerçekleşir.
Polipler belirtilere neden olmuyorsa doktorunuz bu polipleri çıkarmayı gerekli görmeyebilir. Ancak gerekli olduğu takdirde bu polipler, basit bir prosedürle alınabilmektedir.
Doktorunuz, pelvik muayene sırasında doku örneği alırken bu sırada polipleri de çıkarabilir. Bunu yapmak için polip forseps verilen aleti kullanarak rahim ağzındaki polipleri nazik bir şekilde bükerek çıkarabilir.
Prosedür sırasında ya da sonrasında hafif bir kanama ve sancı yaşayabilirsiniz. Reçetesiz olarak alabileceğiniz ağrı kesiciler ile yaşadığınız ağrıyı rahatlatabilirsiniz.
Polipiniz bu prosedürle alınamayacak kadar büyükse o halde poliplerin daha sonra ameliyat ile lokal ya da genel anestezi altında alınması gerekebilir.
Rahim ağzındaki poliplerin çoğu iyi huylu oldukları için soruna neden olmaz ve alındıkları takdirde tekrar ortaya çıkmazlar.
Rahim Ağzı Polip Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Poliplerin alınması basit ve güvenli bir işlemdir. Ancak daha önce polipleriniz olduysa ileride tekrar polip sorunu yaşama riskiniz yüksektir. Düzenli pelvik muayeneler sayesinde polipler büyük boyutlara gelmeden önce tespit edilebilirler.
Bazı enfeksiyonlar, rahim ağzı polipleri ile bağlantılı oldukları için alacağınız bazı önlemler ile bu riski azaltabilirsiniz. Öncelikle, iyi bir hava dolaşımı sağlayan pamuk iç çamaşırlar tercih edin. İç çamaşırların pamuk olması, enfeksiyonlar için mükemmel bir ortam olan aşırı sıcak ve nemli ortamın önüne geçilmesini sağlayacaktır. Bunun yanı sıra cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmanız önemlidir.
Düzenli olarak pelvik muayene ve Pap smear testi yaptırdığınızdan emin olun. Pap smear testini hangi sıklıkla yaptıracağınız, genel sağlık durumunuza ve yaşınıza göre değişiklik gösterecektir.
Rahim İçi Polip Ameliyatı
Rahim ağzından farklı olarak rahim içi poliplerin çıkarılması için farklı prosedürler gerekmektedir.
Öncelikle, küçük polipler herhangi bir tedavi gerektirmeden yok olabilir. Doktorunuz ameliyatı gerekli görmediyse bu poliplerin büyümediklerinden emin olmak için düzenli olarak kontrol etmek isteyecektir.
Ancak polipler nedeniyle belirtiler yaşıyorsanız bu durumda poliplerin alınması için tedavi yapılması gerekebilir.
Düzensiz kanama ya da başka belirtiler göstermeniz durumunda doktorunuz öncelikle pelvik ultrason gerçekleştirecektir.
Ultrason, bazı durumlarda rahim içi polipleri teşhis etme konusunda yeterli olmamaktadır. Bu gibi durumlarda rahmin içine bakmak için küçük bir kamera kullanılır. Bu işleme histereskopi adı verilir. Histereskopi, poliplerin teşhis edilmesinde yardımcı olur.
Poliplerin alınmasına yönelik tedaviler arasında şunlar bulunmaktadır:
Polipektomi: Polipektomi, poliplerin çıkarılması için gerçekleştirilen bir prosedür olmaktadır. Hastane ya da muayenehanede gerçekleştirilen bu prosedür, lokal ya da genel anestezi gerektirir.
Histerektomi: Bu ameliyat ile tüm rahim çıkarılır. Vajinal histerektomi, vajinadan girilerek gerçekleştirilir. Abdominal histerektomide ise rahim, karında açılan kesikten çıkarılır. Her iki ameliyat da hastanede yapılır. Hem vajinal hem de abdominal histerektomide genel anestezi altında olmanız gerekir.
Rahim İçi Polip Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Ameliyat sonrası hafif bir rahatsızlık duyabilirsiniz. Adet sancısına benzer ağrılar yaşıyorsanız doktorunuz ağrı kesici reçete edecektir. Ayrıca sıcak kompres ya da ısıtıcı ped kullanmanız da ağrılarınızın azalmasında işe yarayabilir.
Rahim içi polipler alındıktan hemen sonra hafif bir kanama yaşayabilirsiniz. Ayrıca 14 güne kadar süren vajinal akıntı görülebilir. Bu akıntının rengi pembe ila kahverengi arasında değişiklik gösterebilir.
Polipektomi sonrası adet döngüleriniz normal olacaktır. Ancak histerektomide tüm rahim alındığı için adet görmeniz son bulacaktır.
Ameliyat sonrası adet görmeniz durumunda en az iki hafta süreyle tampon kullanmayın. Ayrıca ağır kaldırmaktan ve zorlayıcı egzersizlerden kaçının. Cinsel ilişki içinse tamamen iyileşmeyi bekleyin. Polipektomi sonrası iyileşme süreci iki hafta ya da daha uzun sürebilmektedir. Histerektomi sonrası ise iyileşme süreci dört ila altı hafta arasında ya da daha fazla sürebilmektedir.
İyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu nedenle ne zaman işinize ve günlük aktivitelerinize dönebileceğiniz konusunu doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin.
Vajina içindeki polisler lazerle yok edilebilinirmi yoksa ameliyatmı gerekli
Merhaba arada sırada rektal kanamam oluyor ve üç ort aydır falan sürekli ishal durumum mevcut. Karin ve mide bölgemde ağrı ve şişlik var yaklasik 10 kilo aldim son bir ayda. yüz üstü yatamıyorum. Sürekli üşüyorum. Bununla ilgili bana yol gösterir mısınız?
Mrb hocam benim sorunum makat ta fasulye buyuklunde dista polip olusmasi bu polip zarari olurmu veya nasil bir muayene uygulayabiliriz lazerlemi bogma yontemimi yoksa direk cerrahi mudahale kesip almak iyidir