Gebeliğiniz boyunca kullanabileceğiniz ilaçlar ve takviyeler konusunda çok sayıda sınırlama olsa da prenatal vitaminler, kullanmanız gereken takviyeler arasında bulunmaktadır.
Prenatal Vitamin Nedir?
Prenatal vitaminler ya da doğum öncesi vitaminler, gelişmekte olan bebeğinizin ve sizin sağlığınızı korumaya yardımcı olur ve ihtiyacınız olan besinleri almanızı sağlar.
Bu vitaminleri gebelikte kullanmaya devam etmek gerekse de adından da anlaşılacağı üzere doğum öncesi süreçte de almak önemli olmaktadır. Prenatal vitaminlerin ne işe yaradığını ve ne zaman almaya başlamanız gerektiğini bu yazıda öğrenebilirsiniz.
Prenatal Vitamin Ne İşe Yarar?
Prenatal ya da doğum öncesi vitaminler, gebelik öncesinde ve sırasında ihtiyacınız olan vitaminler ile mineralleri almanızı sağlayan takviyelerdir.
Gebelik planlıyorsanız, almanız gereken en önemli vitamin folik asittir. Folik asit, vücudunuzdaki hücrelerin gelişmek ve büyümek için ihtiyaç duydukları bir B vitaminidir. Gebe kalmaya çalışmadan en az 1 ay önceden başlayarak günlük 400 mcg folik asit takviyesi almalı ve gebeliğiniz boyunca almaya devam etmelisiniz.
Folik asit, bebeğin beyninde ve omurgasında nöral tüp defekti adı verilen sorunların meydana gelme riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Önceki gebeliklerinde nöral tüp defekti yaşamış kadınların ya da orak hücreli anemisi olanların daha fazla folik asit alması gerekebilir. Ne kadar takviyeye ihtiyacınız olduğu konusunu doktorunuza danışabilirsiniz.
Aldığınız vitaminlerin çoğunun yediğiniz yiyeceklerden gelmesi gerekse de prenatal vitaminler kullanmanız da önemlidir. Doktorunuz, hangi takviyelerin size uygun olduğu konusunda yardımcı olacaktır.
Hamilelikte Hangi Vitaminler Kullanılmalı?
Gebelik boyunca vitamin ve besinler bakımından dengeli beslenmeniz gerekse de bazı vitaminler, bebeğinizin hayati organlarının ve sistemlerinin gelişmesine yardımcı olduğu için bunları gebeliğin ilk haftalarından itibaren almak gerekebilir.
Gebelik öncesi ve sırasında başta folik asit olmakla birlikte ihtiyacınız olan diğer vitaminler ve mineraller şunlardır:
Folik asit: Folik asit, bebeğin beynini ve omurgasını etkileyebilen doğum kusurlarının önlenmesine yardımcı olur. Nöral tüp defektleri, gebeliğin erken dönemlerinde gelişebilmektedir. Bu nedenle gebe kalma ihtimaliniz varsa günlük olarak 400 mcg folik asit almanız ve gebeliğinizde almaya devam etmeniz önemlidir.
Bununla birlikte daha önce nöral tüp defektine sahip bebeğiniz olduysa folik asit konusunda doktorunuzla konuşmanız gerekir. Bu durumda 4000 mcg’a kadar yüksek dozlar kullanmak gerekebilmektedir. Folik asidi tam olarak hangi dozlarda kullanmanız gerektiği konusunda doktorunuz yardımcı olacaktır.
Folik asit içeren yiyecekler arasında şunlar bulunmaktadır:
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Kuruyemişler
- Fasulye
- Turunçgiller
- Folik asitle güçlendirilmiş diğer yiyecekler
Demir: Demir, anne karnındaki bebeğe kan ve oksijen sağlar, plasentanın oluşumuna yardımcı olur ve gebelik boyunca ihtiyacınız olan artan kan hacmi konusunda faydalı olur. Gebelikte kansızlık görülebildiği için demir takviyesi ile kanınızdaki kırmızı kan hücrelerinin sayısı ihtiyaç duyduğunuz miktarda olur.
Kalsiyum: Bebeğinizin rahminizdeyken kemiklerinin ve dişlerinin oluşması için çok fazla zaman gerekir. Bu süre içerisinde bebeğinizin bol miktarda kalsiyuma ihtiyacı vardır. Yeteri kadar kalsiyum almamanız durumunda bebeğiniz sizin kemiklerinizde bulunan kalsiyumu çekebilir ve bu da geçici olarak kemik kaybı yaşamanıza yol açabilir.
İyot: İyot, bebeğinizin tiroit ve beyin gelişimine yardımcı olur. Gebelikte günlük 150 mcg iyot tüketilmesi önerilmektedir. Tüm prenatal vitaminlerde bu miktar bulunmadığı için doktorunuzla iyot takviyesi almanız gerekip gerekmediğini konuşabilirsiniz.
B6 vitamini: Bu vitamin, gebelikte yaşanan mide bulantılarının azalmasına yardımcı olabileceği için günlük 2 mg tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Prenatal Vitaminler Nasıl Kullanılır?
Kullandığınız vitaminlerin midenizi rahatsız ettiğini düşünüyorsanız, yaşadığınız olumsuz etkileri azaltmak için şunları yapabilirsiniz:
- Doktorunuza danışarak vitamin markanızı değiştirmek istediğinizi söyleyin. Her marka herkese iyi gelmeyeceği için sizin için uygun olan takviyeye doktorunuzla birlikte karar verebilirsiniz.
- Farklı yöntemler deneyin. Prenatal vitaminler genellikle kapsül, içecek ve çiğneme tableti şeklindedir. Bunların her birinin sindirimi farklı olduğu için günde bir kez kapsül almak ya da dozları farklı saatlere bölmek gibi farklı yöntemler deneyebilirsiniz.
- Vitaminleri almadan önce ve sonra bol miktarda su için. Kabızlık yaşıyorsanız, bol su içtiğinizden emin olmalısınız. Ayrıca beslenme düzeninize daha fazla lif ekleyerek kabızlık sorununuzu çözebilirsiniz.
- Yiyeceklerle almayı deneyin. Vitaminler nedeniyle mideniz bulanıyorsa bunları yiyecekler ve yiyeceksiz almayı deneyin. Bazı kişilerde boş mideyle vitamin içmek rahatsız edici olabilirken bazıları ise yalnızca boş mideyle almayı tercih etmektedir.
En İyi Prenatal Vitamin
Prenatal vitaminleri neredeyse tüm eczanelerde bulabilirsiniz. Doktorunuz belli bir markayı almanızı isteyebilir ya da seçimi size bırakabilir.
Prenatal vitamin alırken folik asit ve demir içeriğine dikkat etmenin yanı sıra kalsiyum ve D vitaminine de dikkat etmelisiniz. Kalsiyum ve D vitamini, bebeğinizin dişlerinin ve kemiklerinin gelişimini desteklemeleri bakımından önemlidir. Ayrıca A vitamini, C vitamini, E vitamini, B vitaminleri, çinko ve iyot konusunda da dikkat etmeniz gerekir.
Doktorunuzun önerisi dahilinde bazı vitaminleri daha yüksek dozlarda kullanmanız gerekebilmekle birlikte genellikle günlük olarak fazla doza ihtiyacınız olmayacağı için bu vitaminleri önerilen miktardan fazla kullanmaktan kaçının. A vitamini gibi bazı vitaminlerin çok fazla tüketilmesi bebeğe zarar verebilmektedir.
Prenatal Vitaminlerin Yan Etkileri
Doktorunuzun tavsiye ettiği vitaminler muhtemelen bir soruna neden olmayacaktır. Ancak prenatal vitaminlerde bulunan demir bazen kabızlığa neden olabilmekle birlikte bazı kadınlarda ise mide bulantısı görülebilmektedir. Ayrıca ishal, koyu renkli dışkı, iştahta azalma ve mide ağrısı gibi yan etkiler de yaşayabilirsiniz. Bu belirtileriniz varsa bunların kullandığınız vitaminlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için doktorunuzla konuşmanız gerekir.
Prenatal vitaminlerin neden olduğu kabızlığı önlemek için şunları yapabilirsiniz:
- Bol miktarda sıvı tüketin.
- Beslenme düzeninizde bol miktarda lif bulundurun.
- Doktorunuz aksini tavsiye etmediği sürece günlük rutininize egzersiz ekleyin.
- Dışkı yumuşatıcı kullanma konusunda doktorunuzla konuşun.
Hamilelikte Alınması Gereken Besinler
Yukarıda yer alan vitaminler ve minerallerle birlikte hamileliğinizde almanız gereken başka besinler de bulunmaktadır. Doktorunuz, aşağıdaki besinler için takviye almanız gerekip gerekmediği konusunda yardımcı olacaktır:
Omega-3 yağ asitleri: Omega-3 yağ asitleri olan DHA ve EPA, yalnızca yağlı balıklar ve kuruyemişler gibi yiyeceklerden alınabilmektedir. Omega-3’ün, erken doğum ve bebeğin düşük ağırlıklı olması gibi riskleri azalttığını gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Omega-3 bulunduran besinleri yeteri kadar tüketmiyorsanız, doktorunuza kullanabileceğiniz takviyeleri danışabilirsiniz.
Kolin: Vücudunuz kendi kendine kolin üretebilse de bu besini yiyeceklerden de almanız gerekir. Zengin kolin kaynakları arasında sığır eti, tavuk eti, balık ve yumurta gibi yiyecekler bulunmaktadır. Kadınların çoğu gebelikte yeteri kadar kolin alamamakla birlikte kolin, bebeğin sağlıklı beyin gelişimi açısından önemlidir.
Sonuç Olarak
Gebe kalmaya çalışıyorsanız, gebelik öncesi süreçte önem vermeniz gereken en önemli noktalardan bir tanesi prenatal vitaminlere başlamak olmalıdır.
Zaten hamileyseniz, bir an önce prenatal vitaminler kullanmaya başlamalısınız. Bu vitaminler, hem bebeğinizin sağlıklı ve güçlü bir şekilde büyümesini sağlayacak hem de sizin sağlıklı ve güçlü kalmanıza yardımcı olacaktır.
Şu anda ciddi bir şekilde gebe kalmayı düşünmüyorsanız, ancak gebe kalma ihtimaliniz varsa folik asit kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Bu sayede gebe kalmanız durumunda folik asit ihtiyacınızı alırken gebe kalmamanız durumunda ise fazladan prenatal vitaminler almamış olursunuz.