İnsanın embriyosu ana rahmin de şekillenmeye başlar. Vücudumuzun ortasında ki organlar tek, yan tarafta ki organlar çift yaratılıştır. Bunun sebebi ana rahmin de şekillenen embriyonun yukarıdan aşağıya ve önden arkaya birleşmesi sonucudur. Rahim ve tüp kanalları da orta hatta birleşmesi gereken bir organdır. Bunda da tüp kanalları çift olur, rahim de orta hatta tek birleşir. Birleşme sırasın da oluşan bozukluklar doğumsal şekil bozuklukları olarak adlandırılır.
Teşhisi koymak, 3 boyutlu bir ultrason ve basit bir rahim filmi ile sağlanır. Bazen fark edilmediği için laparoskopik olarak da bilinmekte ve bu durum ilerleyen zamanlar da düzeltilmektedir.
Rahim bozukluklarının sebeplerinin birisi de tek taraflı gelişmenin olmaması tek boynuzlu rahim olarak adlandırılır. Bu da gebelikte zor anlar yaşatır ve bebeği taşıyamaz hale gelir. İki rahim ortada buluşmadığı zaman çift rahim oluşur ve cerrahi gerektirmez. Geçmiş zamanlar da bu gibi durumlar cerrahi işlem gerektirirken günümüz buna farklı çözüm bulmuş ve cerrahi işlem gerektirmemiştir.
Rahim şekil bozukluğu bebeğin bulunacağı alanı daralttığı için rahim kas yapısının bozulmasını sağlar. Rahim ağzın da bu nedenden dolayı gevşeklik oluşabilir ve bu önemli bir konudur. Rahim filmi çektirilirken pek fazla ağrı hissedilmez fakat bu konu da endişesi olanlar 1 saat öncesin de ağrı kesici alabilirler.
Rahim şekil bozuklukların da kısırlık, adet görmeme, adet dönemin de ağrı, karın ve kasık bölgelerin de şiddetli ağrı, bebekte gelişme bozuklukları, erken doğum ve düşük yapma, bebek organların da sorun gibi durumlar oluşabilir. Bu sorunla doktora giden kadınlar da bu sorunun kısırlığa yol açması önemli bir sorundur. Rahim şekil bozuklukları doğumu zorlaştırır ancak düzenli tedavi sonu her şey düzelebilir. Adet görmüyorsa ve çok şiddetli ağrıları olan kişi hemen doktora gitmeli ve tedavi başlamalıdır. Rahim şekil bozukluğu ameliyat gerektirmez. Bazı kadınlar hamile kalıp çocuk doğurabilmişlerdir. Ameliyat gerektirmesi için hep düşük yapması, çok şiddetli ağrı ve kanamaların olması gerekir.
İlaçsız Tedavi
Tüp bebek tedavisinde annenin yumurta gelişimi tedavi yönteminin en önemli kısmıdır. Annenin yumurta gelişimi ilaç ile tedavi edilir. Çok az dozlarda ilaç kullanılarak yumurta geliştirilebilir. Bu sayede daha sağlıklı yumurtalar elde edilmiş olur.
Rahim Bozukluğunda;
Yarım rahim, bu rahme iki boynuzlu rahim denilir. 2 rahim yarısıdır ve 2 boynuz bulunur.
İki boyunlu iki boynuzlu rahimler, ayrılma bu rahimde tamdır. İki boşluk halin de, birbirinden tamamen ayrılmış, iki vajina ve rahim gövdesi bulunur.
Tek boyunlu iki boynuzlu rahimler, V şeklin de çöküntü oluşmuş ve gövde ikiye ayrılmışsa ortaya çıkar.
Rahim boşluğunun yetersiz olması
Anne karnındayken bazı ilaçlara maruz kalmış kadınların rahim boşlukları yeterli olmayabilir. Bu erken doğuma ve gebe kalmamaya neden olabilir. Kamera yardımı ile rahim boşluğuna girilerek genişlemesi için küçük bir cerrahi işlem yapılır.
hocam merhaba septum uterusum var. 2 aydır gebelik düşünüyorum ama herhangi bir sonuç alamadık. septum gebeliğe engel mi ? tedavi olarak histeroskopi önerilyor. tedavi uygulandıktan sonra gebelik şansı var mı ?
Tüp bebek yapmam gerekiyor ancak doktorum rahmin tepe kısmında bir tümsek olduğunu, bunun embriyonun tutunmasını zorlaştıracağını ve ameliyat ile oranın traşlanması gerektiğini söyledi. Yumurta toplanması işlemi sonrası hazır anestezi verilmişken bu ameliyatı yapabileceklerini ve basit bir işlem olduğunu iletti. Ben rahim filmi çektirmem gerekiyor mu diye sorduğumda (ki ben bunu tüplerim tıkalı mı değil mi baştan anlaşılsın diye çektirmek istedim) gerek yok dedi, sen bilirsin dedi. Doğrusu ben gerçekte böyle bir durum var mı yoksa ameliyat parasını (1000TL) almak için böyle bir şey mi öne sürdü şüpheleniyorum. O yüzden bir doktora daha muayene olsam mı diye düşünüyorum. Önceki ultrason muayenelerimde diğer doktorlar da hiç böyle birşeyden bahsetmediği için süphelendim. Sizce ne yapmalıyım? Emin olmak için film çektirmeli miyim?
Mrb hocam benim sıkıntım şöyle benim ilk evliliğimden iki çocuğum var fakat yeniden evlendim bir yıllık evliyim ve çocuğumuz olmuyo eşiminde ilk evliliğinden çocuğu olmamış 8yıl evli kalmış aylardır normal bi Kadın Doğum doktoruna gidiyorum bende her hangi bir sorun görmedi doktorum eşimde siperm hareketsizliği çıktı bizi bi üroloji uzmanına yönlendirdi eşimde varicosel çıktı fakat biz ameliyat taraftarı olmadık aşılama denedik olmadı daha sonra ünlü bi merkezden randevu aldık tüp bebek merkezi gittik ve doktor eşimin hiç bir sorunu olmadığını ve hemen yarın bir başkasıyla evlense çocuğu olacağını fakat benim olmıycağını olursada düşük olucağını tüp bebek yaptırsam bile tutmıyacağını söyledi bendeki sorunda şöyle söylediğine göre sezeryan sırasında rahmimin şeklinde bozukluk yapıldığını bir yumurtalığım farklı bir bölgeye kaydığını falan söyledi beni alt üst etti laporoskopi ve histeskoroskopi önerdi bununla düzeltilebileceğini söyledi ve ben hala buna inanamıyorum şuan harıl harıl doktor araştırıyorum kime gitsem ne yapsam nasıl emin olsam diye bana yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba bir hastanede tup bebek tefavisi görüyorum. Öncesinde bor kez normal gebe kaldım 10 haftalıkken oldu karnimda kūretaj aldum.Sonra bir merkeze tüp bebek icin basvurdum. Ancak öncesinde başka bir merkezde hsg çekildi ve sadece küretaja bağlı yapışıklık var dendi.
Sonrasında ise kendi tüp bebek doktorum histeteskopi ile t uterusun vardı ve opere ettim dedi. Hsg de görülmeyen t uterus histereskopi ile anlaşılırmı ve oralar acaba sineşimiydi anlamadım tesekkurler
Mrb hocm 3 kurtaj 2 kimyasal gebeligim oldu genetik test yaptirdim kan pıhtılaşmasi çıktı. Tsh fsh prolaktin vs testler yaptirdim sıkıntı çıkmadı hsg cektirdim sonuçta söyle yazıyordu; Uterus fundusunda hafif konkav indentasyon dikkati çekmektedir. arkuat uterus açısından anlamlı olabilir bilateral tubalar acik olup paraovaryan alana kontrast geçişi izlenmektedir . Burda tuplerın açık olduğu rahimde şekil bozukluğu olduğunu söylendi kimi Dr işlem gerekir kimi işleme gerek yok önemsiz dedi ne yapmaliyim nasıl bi yol onerirsiniz hocam