Servisit, rahmin vajinaya açılan dar ve alt ucunda bulunan rahim ağzının iltihaplanmasıdır.
Servisitin muhtemel belirtileri arasında adet dönemleri arasında kanama, cinsel ilişki sırasında veya rahim ağzı muayenesinde ağrı ve anormal vajinal akıntı bulunur. Ancak servisit sahibi olup hiç bir işaret ve belirtiye sahip olmamak da mümkün.
Servisit genelde frengi veya bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir sonucudur. Ayrıca bulaşıcı olmayan unsurlardan da kaynaklanabilir. Başarılı bir tedavide inflamasyona sebep olan altta yatan problemin tedavisi uygulanır.
Belirtileri
Servisit genelde bir işaret ve belirti vermez ve doktorun bir sebepten pelvik muayene uygulaması ile birlikte farkedilir. Eğer belirti ve işaretler varsa bunlar şöyle olur:
- Büyük miktarda sıradışı vajinal akıntı
- Sık ve ağrılı idrar yapma
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Adet dönemleri arasında kanama
- Cinsel ilişkiden sonra adet dönemi ile ilgili olmayan vajinal kanama
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Şunlara sahipseniz doktora ulaşın:
- Devamlı, sıradışı vajinal akıntı
- Adet dönemi ile alakalı olmayan vajinal kanama
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
Sebepleri
Servisitin muhtemel sebepleri şöyle:
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Servisite sebep olan bakteri ve virüsler genelde cinsel ilişki ile bulaşırlar. Servisit bel soğukluğu, frengi, uçuk gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların yaygın bir sonucudur.
- Alerjik reaksiyonlar: Spermisitlere veya kondomlardaki latekse karşı verilen alerjik tepkiler de servisite sebep olabilirler. Cinsel organ deodorantlarına veya temizlik ürünlerine karşı olan alerjiler de servisite sebep olabilirler.
- Bakteri çoğalması: Vajinada normalde de bulunan bazı bakterilerin aşırı çoğalmaları servisite sebep olabilir.
Risk Faktörleri
Eğer şunlara sahipseniz servisit riskiniz daha fazla:
- Korunmasız cinsel ilişki, çok sayıda partnerle ilişki veya yüksek riskli davranışlara sahip birisi ile cinsel ilişki gibi yüksek riskli cinsel davranışlara sahipseniz.
- Erken yaşta cinsel ilişkiye başladıysanız.
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklara dair geçmişiniz varsa.
Komplikasyonlar
Rahim ağzı bakteri ve virüslerin rahme ulaşmasına engel olan bir bariyer gibi davranır. Enfekte olduğunda, bu enfeksiyonun rahme doğru gitme ihtimali de doğar.
Bel soğukluğu ve frengiden kaynaklanan servisitin rahim dokusuna ve oradan da fallop tüplerine ulaşma ihtimali var ve bunun sonucunda tedavi edilmezse doğurganlık problemlerine sebep olan ve kadın üreme organlarının iltihabı ile sonuçlanan pelvik inflamatuvar hastalığı ortaya çıkabilir.
Servisit aynı zamanda kadınların enfekte cinsel partnerlerinden HIV kapma risklerini de arttırır.
Önleme
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nedeniyle servisit olma riskini azaltmak için her cinsel ilişkinizde düzenli ve doğru şekilde kondom kullanın. Kondomlar cinsel yolla bulaşan hastalıkların yayılımının önlenmesi konusunda çok etkilidirler. Uzun vadeli bir ilişkide enfekte olmamış bir partner ile birlikte olmak ve sadece bu kişi ile ilişkiye girmek de cinsel yolla bulaşan hastalık ihtimalinizi azaltır.
Teşhis
Servisitin teşhisi için doktor şunları içeren bir fizik muayene yapacaktır:
- Pelvik muayene: Bu muayene sırasında doktor şişkinlik ve gerginlik için pelvik organlarınızı inceler. Ayrıca vajina ile rahim ağzının üst, alt ve yan duvarlarının gözlenmesi için spekulum da kullanabilir.
- Örnek toplama: Pap testine benzer bir süreçte doktor küçük bir pamuk veya fırça kullanarak rahim ağzı ve vajinal sıvılardan numune alır. Doktor bu numuneyi enfeksiyon testi için laboratuvara gönderir. İdrar numunesi de alınabilir.
Tedavi
Alerjik reaksiyon veya spermisitler ile hijyen ürünlerinden kaynaklı servisit için tedavi ihtiyacınız olmayacaktır. Eğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar nedeniyle servisit olursanız, hem siz hem de partneriniz tedavi görmeli ve bu genelde antibiyotik ilaçlar ile olur. Antibiyotikler cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve bakteri enfeksiyonlarında etkilidirler.
Doktor genital uçuğunuz varsa antiviral ilaçlar yazabilir ve bunlar servisit belirtileri gösterdiğiniz zamanı azaltabilirler. Ancak uçuğun bir tedavisi yok. Uçuk kronik bir rahatsızlıktır ve herhangi bir anda cinsel partnerinize de bulaşabilir.
Doktor servisite sebep olan frengi ve bel soğukluğunda tekrar eden testler de önerebilir.
Bakteri enfeksiyonunu partnerinize geçirmekten kaçınmak için doktorunuz tarafından önerilen tedavi süreci sona erene kadar cinsel ilişkiden kaçının.
Doktor Randevusuna Hazırlık
Servisit rutin pelvik muayene sırasında tesadüfen keşfedilebilir ve enfeksiyona bağlı değilse tedavi gerektirmeyebilir. Ancak randevu almanıza sıradışı vajinal belirtiler sebep olduysa, muhtemelen doğrudan jinekoloğa gitmeniz gerekir.
Randevular kısa sürebildiği ve genelde dikkat edilmesi gereken çok bölge olduğu için, ona iyi hazırlamak önemli. Hazır olmanızı sağlayacak bazı bilgiler şöyle:
- Tampon kullanmaktan kaçının
- Vajinayı yıkamayın
- Partnerinizin adını ve cinsel ilişki tarihlerinizi kenara yazın
- Aldığınız ilaç ve takviyelerin bir listesini yazın
- Alerjilerinizi bilin
- Sorularınızı bir kenara yazın