Adet sancısı kimi kadınlarda hafif bir şekilde görülürken kimilerinde ise günlük aktiviteleri engelleyecek kadar şiddetli şekilde ortaya çıkabilir. Sancı, adet görmeden önce ve adet görürken ortaya çıkabilir.
Adet sancısının nedeni, adet başlamadan hemen önce ya da adet başladıktan sonra rahimde meydana gelen kasılmalardır. Bununla birlikte adet sancısının neden bazı kadınlarda diğerlerine oranla daha şiddetli görüldüğü merak edilen bir konudur.
Şiddetli adet sancısının olası nedenlerini ve ağrı ile başa çıkma yollarını öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.
Şiddetli Adet Sancısı Sebepleri
Adet döneminde rahminiz, rahim içi tabakayı atmak için kasılır. Bu kasılmalar, prostaglandinler adı verilen hormon benzeri maddeler tarafından tetiklenir. Prostaglandinlerin seviyelerinin yüksek olması, şiddetli adet sancıları ile ilişkilendirilmektedir.
Bazı kadınlarda altta yatan bir sorun olmadan şiddetli adet sancıları görülebilirken bazılarında ise başka sağlık sorunlarının habercisi olabilir.
Çikolata kisti
Çikolata kisti, rahim içi hücrelerin rahim dışında gelişmesiyle meydana gelen kronik bir durumdur. Çikolata kistinin en yaygın görülen belirtisi pelvik ağrı olmakla birlikte diğer belirtiler arasında şunlar bulunmaktadır:
- Ağır geçen adet dönemleri
- Yedi günden uzun süren adet dönemleri
- Adet dönemleri arasında kanama
- Mide-bağırsak ağrısı
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Ağrılı bağırsak hareketleri
- Hamile kalmada zorluk
Polikistik over sendromu (PKOS)

polistik over sendromu
PKOS, üreme çağındaki 10 kadından yaklaşık 1’ini etkileyen bir hormon bozukluğudur. Androjen seviyelerinin yüksek olduğu bu bozuklukta en sık görülen belirti, adet düzensizliği olmaktadır.
PKOS’ta görülen diğer belirtiler arasında şunlar bulunmaktadır:
- Ağır geçen adet dönemleri
- Uzun süren adet dönemleri
- Yüzde ve vücutta aşırı kıllanma
- Kilo alma ve kilo vermede zorluk
- Akne
- Saçlarda dökülme ya da incelme
- Vücutta çok sayıda deri polipleri
- Boyun ve kasık gibi kıvrımlı bölgelerde koyu lekeler
Miyomlar
Miyomlar, rahmin içinde ya da dışında büyüyen kansersiz oluşumlardır. Miyomların boyutları bir tohum tanesinden rahmin genişlemesine neden olacak kadar büyük boyutlara ulaşabilir.
Miyomlar bazen belirtiye neden olmamakla birlikte miyomların sayısına, boyutlarına ve bulundukları yerlere göre çeşitli belirtiler görülebilir.
Miyomlar, adet sancılarının şiddetli olması dahil olmak üzere aşağıdaki belirtilere neden olabilir:
- Pelvik baskı
- Bel ağrısı
- Bacak ağrısı
- Yoğun geçen adet dönemleri
- Bir haftadan uzun süren adet dönemleri
- Kabızlık
- Sık idrara çıkma
- Mesaneyi boşaltmada zorluk
Pelvik inflamatuar hastalık
Pelvik inflamatuar hastalık, kadın üreme organlarında görülen bakteriyel bir enfeksiyondur. Genelde klamidya ve bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkmakla birlikte başka enfeksiyonların sonucu olarak da görülebilir.
Pelvik inflamatuar hastalığın en sık görülen belirtisi pelvik ağrı olmakla birlikte aşağıdaki belirtilere de rastlanabilir:
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında kanama
- Kötü kokulu vajinal akıntı
- İdrar yaparken yanma
- Ateş
- Adet arasında lekelenme
Servikal stenoz
Servikal stenoz, rahim ağzının dar ya da tamamen kapalı olmasıdır. Servikal stenoz doğuştan görülebileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir.
Rahim ağzının kapalı olması, adet kanının vücutta kalmasına neden olabilir ve adetinizin hafif geçmesine veya düzensiz olmasına neden olabilir. Ayrıca kısırlık sorunları da görülebilir.
Adenomyozis

Adenomyozis
Adenomyozis, rahmin kalınlaşmasıdır ve rahim içi dokunun, rahim kaslarına doğru büyümesiyle meydana gelir.
Bu doku, her adet döngüsünde kalınlaşmaya, dökülmeye ve kanamaya devam eder. Sonuç olarak rahim normalin 2-3 katı büyüklüğüne ulaşabilir.
Adenomyozis her zaman belirtiye neden olmaz. Belirtiye neden olduğunda ise gittikçe kötüleşen adet sancıları, ağır ve uzayan adet kanaması görülebilir.
Rahim içi araç
Rahim içi araç ya da spiral, rahme yerleştirilen bir doğum kontrol yöntemidir. Spiral kullanımı çoğu kadın açısından sorun yaratmada da bazen şu yan etkiler görülebilir:
- Şiddetli adet sancıları
- Adet düzensizliği
- Yoğun adet kanaması
Şiddetli Adet Sancısı Nasıl Geçer?
Şiddetli adet sancılarınız varsa öncelikle doktora gitmeniz gerekmekle birlikte sancıya neden olan faktör bulunana kadar aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:
- Düzenli egzersiz yapın. Haftada üç gün otuzar dakikalık aerobik egzersizlerin, adet sancılarının şiddetini azalttığı bilinmektedir.
- Isı bandı kullanın. Adet sancılarınızı rahatlatmak için karnınızın alt kısmına ısı bandı koyabilirsiniz.
- Stresinizi kontrol altına almaya çalışın. Stresin, adet sancılarıyla ilişkili olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Nefes egzersizler ve yoga gibi uygulamalar, stresinizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.
- Sıcak duş alın. Sıcak su, karın ve bel bölgesinin rahatlamasına yardımcı olacaktır.
- Takviye kullanın. Bazı takviyeler, adet sancılarının şiddetini azaltabilmektedir. Bu nedenle magnezyum ve B vitamini seviyelerinize baktırarak eksikliğiniz varsa takviye kullanmayı düşünebilirsiniz.
- Reçetesiz ağrı kesiciler deneyin. İbuprofen ve parasetamol gibi ağrı kesiciler, adet sancılarını geçirme konusunda yardımcı olabilmektedir.
Şiddetli Adet Sancısı ve Kanama
Şiddetli adet sancılarınız varsa ve buna yoğun adet kanaması eşlik ediyorsa, rahminizde miyomlar olabilir.
Miyomlar, rahim duvarında büyüyen iyi huylu oluşumlardır. Miyomlar boyutlarına ve bulundukları yere göre adet sancısının ve kanamasının şiddetli olmasına neden olabilmektedir.
Şiddetli adet sancısı ile birlikte yoğun kanamanız oluyorsa doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir. Doktorunuz, ultrason ve diğer muayeneler ile miyomunuz olup olmadığını anlayacaktır ve duruma göre ilaç ve ameliyat seçeneklerine karar verecektir.
Şiddetli Adet Sancısı ve Mide Bulantısı
Adet döneminde mide bulantısı yaşamak yaygın görülen bir durumdur. Bunun nedeni genel olarak adet döngüsünde meydana gelen hormonal ve kimyasal değişimlerden kaynaklanmaktadır.
Ağrılı adet dönemleri yaşayan kadınlarda adet sancısına mide bulantısı eşlik edebilmektedir. Adet sancılarının şiddetli olması mide bulantısına yol açabilmekle birlikte yüksek prostaglandinler seviyelerinin kan akışına girmesi de mide bulantısına neden olabilmektedir.
Şiddetli adet sancıları ve mide bulantısının yanı sıra aşağıdaki belirtilere de rastlanabilir:
- Baş dönmesi
- İshal
- Yorgunluk
- Baş ağrısı
- Kusma
Sonuç Olarak
Şiddetli adet sancıları oldukça acı verici olabilmektedir. Ağrınız, günlük işlerinizi yapmanızı zorlaştırıyorsa ya da 2-3 günden uzun sürüyorsa mutlaka doktorunuzla konuşun. Bu sayede ağrıya neden olan sorun saptanabilir ve ağrınızı kontrol altına almak için gerekli tedaviyi görebilirsiniz.