Erkeklerde azoospermi olarak adlandırılan rahatsızlık, yani testislerdeki sperm depolama alanlarında sperm bulunmaması hastalığı, maalesef erkek kısırlık sebepleri arasında yer alıyor ve ya çok az ya da hiç sperm olmaması sebebiyle çiftlerin gebe kalması mümkün olmuyor. Dolayısıyla pek çok çift, bu rahatsızlığa karşı uygulanabilecek tedavileri araştırıyor ve bunlardan bir tanesi de TESE uygulaması. Fakat tese uygulamasında da bazen sperm bulunamaması, tesede bir kez sperm çıkmazsa bir daha çıkma olasılığı nedir sorusunu akıllara getiriyor.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
TESE Uygulaması Nedir?
TESE olarak adlandırılan ameliyatta, erkeğin testisleri testis torbası yani skrotumun dışarısına alınmaktadır ve bunun ardından testislerin farklı noktalarından doku örnekleri alınmaktadır. Bu doku örneklerinin içerisinde spermler bulunduğunda, bu spermler tüp bebek tedavisinde elde edilen yumurtaları döllemek için kullanılabilmektedirler.
Ancak genellikle tüplerde tıkanıklık gibi tıkanma kaynaklı azoospermi rahatsızlıklarında başarı imkanıu yakalayan TESE operasyonu, inmemiş testis, küçük testis gibi sebeplerden kaynaklanan rahatsızlıklarda daha düşük bir başarı oranı sunmaktadır.
Dolayısıyla doktorunuzla olan görüşmelerinizde yapılacak muayenelerde, azoosperminin hangi sebeplerden kaynaklandığı iyi araştırılmalı ve bu sebeplere uygun bir şekilde tedavi gerçekleştirilmeli.
TESE’nin Ardından Ne Oluyor?
Ülkemizde normalde spermlerin dondurularak saklanmaları ve kullanılmaları yasak. Lakin evli çiftler için sperm dondurma ve bu spermleri daha sonra tüp bebek tedavisinde kullanma imkanı yasal olarak sunuluyor. Böylelikle tüp bebek tedavisinde ilk seferde başarısızlık yaşansa dahi, çiftler önceden saklanmış olan spermleri daha sonra kullanabiliyor ve şanslarını bir kaç defa daha deneyebiliyorlar.
TESE’de Başarısızlık
TESE operasyonunda başarı şansı %50’lerin üzerinde olsa da, maalesef bazı vakalarda sperm bulunması mümkün olmayabiliyor. Dolayısıyla bu hastaların çocuk sahibi olma hayalleri de maalesef suya düşüyor. Fakat her geçen gün gelişen teknoloji sayesinde uzun süre önce TESE’den olumsuz sonuç almış kişilerin, yeniden uzmanlara görünmeleri de iyi olmaktadır.
Zira geçmişteki teknoloji ve bilgi imkanları ile TESE yöntemiyle sperm bulunamamış olan hastalar, 10 yıl sonra gelişen tıp bilimi sayesinde çocuk sahibi bile olabiliyorlar. Dolayısıyla bu alandaki gelişmeleri takip etmek ve sperm bulunamaması halinde doktorunuzla görüşmek, başarı şansınızı arttıracaktır.
TESE’de İkinci Seferde Başarı Elde Etmek
TESE’nin başarısızlık sebeplerine bağlı olarak çeşitli yöntemler uzmanlar tarafından uygulanabiliyor ve bu uygulamalar neticesinde sonraki seferlerde başarı yakalanabiliyor. Bu tedaviler arasında şunlar bulunuyor:
- HCG tedavisi ve testosteron yükseltilmesi
- FSH yükseltilmesi
- Testosteron – Östrojen oranı ayarlaması
- FSH düşürülmesi
- Uygulanan bu tedaviler neticesinde hastada ikinci defada sperme rastlanabilir ve böylelikle tüp bebek tedavisine imkan doğar.
MikroTESE Nedir?
Erkeklerde üretilen spermler, henüz sperm haline dönüşmeden önce spermatoid adı verilen yapılar halinde bulurlar ve bu spermatoidlerin hormon uygulamaları ile yapay ortamda sperme dönüştürülmeleri de mümkün olmaktadır.
Spermatoidlerin varlığı hastada spermlerin varlığına dair de umutlar doğurduğu için, ikinci bir deneme kararı da verilebilişr.
MikroTESE yöntemi ile spermatoidlerin bulunması sağlanmakta, böylece bu spermatoidlerin gelişimi de tedaviye eklenerek hastaların çocuk sahibi olmasına yardımcı olunmaktadır. Dolayısıyla spermlerin hiç bir şekilde bulunamamasına karşın uygulanan bu yöntem, son senelerde eskiden çocuk sahibi olabileceği düşünülmeyen hastaların da bir umuda kavuşmasını sağlayabildi.
%100 Başarı Garanti Değil
Her ne kadar TESE ve MikroTESE uygulamaları, gebelik şansını hatırı sayılır bir oranda yükseltseler de, maalesef bu konuda bir garanti verilmesi de mümkün değil. Zira her bir hastanın durumu kendine özgü ve azoosperminin sebepleri herkeste farklı bir faktörden kaynaklanabiliyor. Uzmanınızla bu konuda detaylı bir görüşme yapmanız, en doğru sonucu elde etmenizi sağlayacaktır.
ıyı günler doktor bey ben sızden bebekte anne karnında oluşan Koroid pleksus kisti hakkında bilgi almak istiyorum 5 ve 6 milimlik detaylı ultrasona daha girmedim 20 haftalık gebeyim bununla ilgili yazınız varsa lütfen benımle paylasırmısınız
Iyi günler benim fsh hormonu yüksek çıkıyor 14,69 amh 0,68 yeni2 tüp bebek tedavi yaptığım yumurtalıklarim boş çıkıyor lütfen yardım çaresizim cvp bekliyorum
Sprem de canli hucre bulunamadi birde varikosel cikti agri yabiyor
Eşimde ilk önce 9 ml sperm cıktı fakat hareketliliği yok dendi tüp bebeğe geçildi fakat sperm yok dediler tese amaliyatı oldu ve hiç sperm bulunamadı patolojiye örnek gönderildi ondada spoermotid hücresinin olmadığı soyledi ne yapabiliriz ?lütfen yardımcı olurmusunuz
Merhaba eşimde bir tarafta kist cıktı ama tamamen tıkanıklık yapmaz dendi. Spermiyogram da ise nadir de olsa ölü spermler cıktı volum de 0.2 cıktı. Canlı hiç sperm çıkması. Hormon sonuçları normal dendi. Doktor tese ameliyatından bahsetti. Ne yapmamız gerekiyor kafam çok karışık. Başka bir doktor ise tese olmayın testise zarar verir önce kliman gibi ilaçlar kullanmanız gerekecek dedi