Tüp bağlatma ameliyatı ya da tüp ligasyonu, kalıcı ve geri dönüşü olmayan ancak yüksek korumalı ve zahmetsiz bir doğum kontrol yöntemi arayan çiftlerin başvurdukları operasyonlar arasında yer alıyor. Tüp bağlatma işlemi her ne kadar erkeklerde de uygulanabilse de, zaman zaman kadınlar bu yöntemin kendilerine uygulanmasını isteyebiliyorlar.
Fakat bu işin nasıl olduğu konusunda soruları olanlar için tüpleri bağlatma işleminin biraz daha detaylarına inerek etraflıca incelemeye çalışacağız.
Tüp Ligasyonu Nedir?
Tüp ligasyonu yani tüpleri bağlatma operasyonu, kadınların rahimleri ile yumurtalıkları arasında yer alan tüplerin cerrahi yolla kapatılmaları anlamına geliyor. Cinsel ilişki sırasında baba adayından gelen spermler, anne adayının yumurtaları ile bu tüpte buluşurlar ve neticesinde gebelik ortaya çıkar. Bu birleşmeyi sağlayan tüplerin bağlanması ve iptal edilmeleri sayesinde, iki üreme hücresinin birbirine ulaşma imkanı ortadan kalkar ve gebelik kalıcı olarak engellenmiş olur.
Bunun için tüplerin orta noktası genellikle cerrahi olarak yakılır ve tüpler bir klips yardımıyla sıkıştırlır. Bu sayede içerisinden sperm ya da yumurtaların geçişi imkansız hale gelir.
Kapalı Ameliyat ile Tüpleri Bağlatma Yöntemi
Laparoskopi adı verilen ve karından 3 tane küçük delik açılması olarak nitelendirilen kapalı ameliyat yöntemi, tüplerin bağlanması için en sık tercih edilen yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Açık ameliyat kesiklerinin gerekmemesi ve sadece 3 delikten tüm işlemin tamamlanması, bu operasyonu oldukça zahmetsiz bir hale getiriyor.
Yukarıda bahsettiğimiz tüm işlemler bu delikler vasıtasıyla gerçekleştiriliyor ve büyük kesikler olmadıkları için iyileşme süreci de oldukça hızlı bir şekilde tamamlanıyor. Geçmişte tüplerin direkt olarak kesilmesi tercih edilebiliyordu ancak son senelerde yakma ve klips yöntemi çok daha popüler hale geldi.
Açık Ameliyat ile Tüpleri Bağlatma Yöntemi
Ligasyonun haricinde açık ameliyat ile de tüpler bağlanabiliyor. Bunun için sezaryen bölgesinden sezaryene göre biraz daha küçük bir kesik yapılıyor ve buradan direkt olarak tüplere ulaşılıyor. Ancak bu yöntemde hem enfeksiyon ve kanama riski laparoskopi’ye göre birazcık daha yüksek, hem de direkt olarak bir kesiğin bulunması iyileşme sürecini biraz daha uzatabiliyor.
Doktorlar ise genellikle kapalı ameliyatı tercih etseler de, bazen hastaların kendilerine has durumlarından veya uzman yetersizliğinden dolayı açık ameliyat gerekli olabiliyor.
Sezaryen Sırasında Tüpleri Bağlatma
Eğer sezaryen doğum yapmayı planlıyorsanız, bu doğum esnasında tüpleri bağlatmayı tercih etmeniz de mümkün. Zira hali hazırda bir kesiğin açılmış olması nedeniyle tüplere erişmek çok kolay bir hale geliyor ve doğumun bir kaç dakika kadar daha uzaması haricinde ekstra bir efor sarfetmek gerekmiyor. Fakat doktorlar genellikle sadece tek çocuğu olan annelerde bu işlemin yapılmasını önermediklerinden dolayı bir kaç onay imzası da atmanız gerekiyor.
Normal Doğumun Ardından Tüpleri Bağlatma
Normal doğum esnasında herhangi bir kesik açılmadığı için doğumun ardından kesik yapılarak açık ameliyatın gerçekleştirilmesi gerekli. Fakat doğumdan hemen sonra tüpleri bağlatmak için kapalı ameliyat mümkün olmuyor çünkü rahim genellikle daha büyük konumda oluyor ve tüplerin yeri de değişiyor. Açık ameliyatta ise bu defa sezaryen bölgesinden değil göbek bölgesinden kesik açılıyor ve tüplerin konum değişikliği kompanse ediliyor.
Vajinal Yoldan Tüpleri Bağlatma
Rahim aldırma gibi bazı işlemlerde vajinal yolla çalışmak mümkün olsa da, maalesef tüpleri bağlatma için bu yöntemi kullanmak mümkün değil. Dolayısıyla direkt olarak rahmin alınması işlemi gebeliği tek başına engellese de, hastalıklar haricinde bu kadar ileri bir operasyonun uygulanması hiç bir doktor tarafından önerilmiyor.
2bucuk ay önce normal dogum yaptım onceki dogumlardan yirtiklarim var idrar kesem aşağı düşmüş tüpleri nezaman baglatabilirim