Tüp bağlatma yöntemi, bir doğum kontrol yöntemi olarak en yüksek koruma oranına sahip yöntemler arasında bulunuyor ve neredeyse yüzde 100 oranında bir koruma sağlayabildiği için diğer yöntemlerle vakit harcamak istemeyenlerin tercihlerinden bir tanesi haline geliyor. İlk olarak bu yöntemin detaylarına kısaca bir göz atalım ve tüp bağlatma kimlere uygulanır sorusuna da bir cevap bulalım.
Tüp Bağlatma Nedir?
Tüpleri bağlatma, tüp bağlatma, tüp ligasyonu gibi isimlerle de anılan bu yöntem, kadınlardaki spermlerin yumurta ile birleşmesini sağlayan tüplerin cerrahi yöntemlerle bağlanmasına deniliyor ve bu operasyon sayesinde spermlerin kadın yumurtalıklarında üretilen yumurtalara erişme imkanı kalmıyor.
Her ne kadar çok çok küçük bir miktar gebelik ihtimali olsa da, %99’un üzerindeki başarı oranı ile bulunabileeck en güvenli doğum kontrol yöntemlerinden bir tanesi haline geldiğini de unutmamak lazım. Elbette bu başarı oranının bu kadar yüksek olması, beraberinde bazı dezavantajları da getiriyor.
Tüp Bağlatmanın Dezavantajı Nedir?
Tüp bağlatma işlemi, kesinlikle çocuk sahibi olmak istemeyen çiftler için mükemmel bir çözüm. Ancak bir sebepten çiftin yeniden çocuk yapmak istemesi halinde, tüpler açılsa dahi, maalesef gebelik ihtimali eskisine göre bir hayli düşük kalıyor ve genellikle tamamen geri dönüş hiç mümkün olmuyor. Yani bu yöntemi göze alan çiftler, gelecekte çocuk yapmak isterlerse, tüp bebek gibi yöntemlere başvurmak ve hem maddi hem de manevi olarak biraz yorulmak zorundalar.
Yetkin ellerde yapılmayan operasyonlarda enfeksiyon ve kanama riskleri bulunsa da, işini bilen bir uzman herhangi bir komplikasyona yol açmadan bu işin içerisinden çıkacaktır.
Tüp Bağlatma Kimlere Uygulanır?
Tüp bağlatma operasyonu yetişkinliğe adım atmış tüm kadınlarda uygulanabiliyor ancak doktorların da bu konuda hassasiyetleri bulunuyor. Dolayısıyla sizler için tüp ligasyonunun kimlere uygulanabileceği ve uygulanamayacağı hususunda gerekli bilgileri verelim.
Çocuğu olmayanlar
Tüpleri bağlatma operasyonunda neredeyse hiç bir doktor çocuğu olmayan çiftlere izin vermiyor ve gelecekte çocuk isteyebilme potansiyellerinin olması nedeniyle bu işten uzak duruyor. Yasal olarak bu konuda herhangi bir engel olmasa dahi, talebinize onay verecek bir doktor bulmanız imkansıza yakın diyebiliriz.
Tek Çocuğu Olanlar
Doktorlar tek çocuğu olanlara karşı da biraz çekinceliler çünkü çiftin çocuğunun ölmesi, boşanması ve yeniden evlenmesi gibi durumlarda bir bebek daha yapma ihtimali var. Lakin bu konuda biraz daha geniş davranabilen doktorlar, çiftlerin imzasını aldıktan sonra işlemi gerçekleştirebiliyorlar.
Çok Genç Yaşlarda Tüpleri Bağlatma
Bilhassa 16-22 yaş arasındaki kadınlarda da bu işlemin yapılması pek tercih edilmiyor. Zira bu yaşlarda genellikle henüz tek çocuk sahibi olunuyor ve doktorların bu konuya biraz soğuk baktıklarından bahsetmiştik. Ayrıca genç yaşlarda boşanmaların ilerleyen yaşlara göre daha fazla olması da bunun sebeplerinden bir tanesi.
Diğer Kontrol Yöntemlerini Bırakmak İsteyenler
Doğum kontrol hapları, cilt altı implantlar, kondom, diyafram, spiral ve diğer doğum kontrol yöntemlerini kullanan herkes, yukarıda saydığımız maddelerdeki engellere sahip değillerse, tüpleri bağlatma operasyonundan faydalanabiliyor. Özellikle sezaryen doğum gerçekleştirenler, bu doğum anında tüplerinin de bağlanmasını talep edebiliyor ve ikinci bir işleme gerek duymuyorlar. Fakat doktorların her zaman işlemi psikolojik değerlendirmeler sonucunda reddetme hakları da var.
Alternatifleri Var mı?
Kadınlarda tüpleri bağlatma operasyonunun bir diğer alternatifi ise erkeklerde tüpleri bağlatma. Böylece erkeklerin testislerinde üretilen spermlerin sperm depolarına ulaşmaları engelleniyor ve meninin içerisinde hiç bir şekilde sperm bulunmuyor. Bu yöntem de kadınlarda olduğu gibi geri dönüşümü neredeyse imkansız olduğu için dikkatle değerlendirilmesi gerekenlerden.
İYİ GÜNLER DOKTOR BEY BENDE ASM ELEMANIYIM.BİR HASTAM VAR. BİPOLAR BOZUKLUĞU OLAN KONTROLLERİ REDDEDEN GEBELİĞİ NEDENİYLE PSİKİATRİ İLAÇLARI KESİLMİŞ.HASTAM 25 YAŞINDA 2.GEBELİĞİ.İLK ÇOCUĞUDA 1 YAŞINDA AİLENİN TALEBİ İLE TÜPLERİ BAĞLANA BİLİRMİ?YASAL PROSEDÜR NEDİR?ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
2 cocuk sahibiyim Trombosit hastalarinda tup baglatmak mumkun mu ama asiri degi suan l spiral var tronbositi ilerletir mi baglanmayi dusunuyorum
Hamilelik doğum süreci beni psikolojik bunalıma giriyorum. Sonra çocuğumla ilginemiyorum.Doktora da gittim bir faydasını bulamadım daha kötü oldum.Tekrar aynı şeyleri yaşamak istemiyorum.onun için tüp bağlatmak istiyorum
Merhaba 18 yasindayim 2 çaçocum var ve tup baglamak istiyorum uygunmu
Mrh ben 27 yaşındayım ve 3 çocuğum var artık istemiyorum yaşım uygun mudur acaba tüpleri baglatmaya yaparlar mı bide kaç dakika sürüyor acıtıyor mu uyutuyorlar mi ?
31 yasindayim 1 oglum var zor bir surecten gectim bosandim ve birdaha cocuk sahibi olmak istemiyorum suan nisanliyim baglatmak istiyorum bunun icin kendi kararim yeterli mi yoksa imza sart mi
Merhaba benim iki oğlum var bağlatmak istiyorum 24 yaşındayım