
Fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı olabilmenin en temel aşamalarından birisi kilonun boyuna göre ideal olana yakın olması, sağlıklı bir kiloda olabilmektir. Sindirim sisteminden, bağışıklık sistemine, dolaşım sisteminden üreme sistemine tüm vücut sistemlerinin mümkün olan en sağlıklı şekilde çalışması için kesinlikle fazla kilolu olmamak, çok zayıf olmamak gerekiyor. Herkesin boyuna göre ideal kilosu farklıdır ve herkesin sağlığına giden yol ideal kilodan geçer.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
İyi bir sağlık durumu ve fiziksel açıdan uygunluk tüp bebek tedavisi gören herhangi bir kadın için doğal gerekliliklerdir. Bu konuda yapılan araştırmalar, sağlıklı aralıkta olan bir vücut kitle indeksinin tüp bebek tedavisi başarısını olumlu yönde etkilediğini göstermiştir. Sağlıklı bir bebek sahibi olmak için elinden gelen her şeyi yaparken, bu şansı en üst düzeye çıkarmak istemekten daha doğal bir şey yoktur.
İdeal kiloda ya da buna en yakın kiloda olabilmek tüp bebek başarısı için çok önemliyken bu süreçte egzersiz yapmanın tüp bebek tedavisinin bir parçası olup olmadığı, hatta zararlı mı, yoksa yararlı mı olduğunu bilmek gerekir. Bu sorunun cevabı basit bir “evet” ile geçiştirilemeyecek kadar derindir. Bu konuda doktora danışmak, tedavi boyunca hangi aktivite seviyesini izlemeniz gerektiğini en doğru şekilde belirlemenin en iyi yoludur. Ancak bu konuda yapılan mevcut araştırmalar, tüp bebek tedavisi sırasında hastaların egzersiz alışkanlıklarını düşük seviyede tutmaları gerektiğini göstermektedir.
Tüp bebek döngüsü sırasında fiziksel aktivite ne ölçüde, nasıl olmalı?

Tüp bebek tedavisi öncesi bilinmesi gereken en önemli şey, yumurta toplama işlemine hazırlanırken yumurtlamayı uyarmak için kullanılan ilaçların, foliküller büyüdükçe yumurtalıkların genişlemesine neden olduğudur. Bu hassas süreçte yumurtalıkları korumak ve yorucu antrenmanlardan kaçınmanız çok önemlidir. Çünkü yüksek yoğunluklu veya yüksek etkili egzersiz tüm vücudu fiziksel strese sokarak vücudun tedaviye cevap verme yeteneğini tehlikeye atabilir.
Tüp bebek tedavisi aslında yaşamın herhangi alanında bir sınırlama getirmeyi gerektirmez, ancak tüp bebek tedavisinin fiziksel ve duygusal gereklilikleri özel bir kişisel bakım düzeyi gerektirir ve hastalar onu tetiklememek yerine her türlü stresi azaltmak durumundalar. Aşırı efor sarf etmek, vücudu fazla yormak bu süreçte hastanın düşmanıdır. Tüp bebek tedavisi sürecinde koşmak ve çok hızlı bisiklet sürmek gibi egzersizler vücut için çok zordur ve ağırlık kaldırmak da tehlikelidir.
Ağırlık egzersizleri, aralıklı yoğun antrenmanlar gibi popüler “aşırı” zindelik vaat eden egzersiz programları tüp bebek hastaları için kesinlikle uygun değildir. Bu kısıtlamalar, tüp bebek tedavisi süreci sonundaki hamilelik testine kadar geçerli olacak, gebelik olursa da doğuma kadar devam edecektir.
Tüp bebek tedavisinde ne tür egzersizlere izin verilir?

Tüp bebek tedavisi sürecinde fiziksel aktivite konusunda tam bir sınırlama için hiçbir sebep yoktur. Birçok kadın için egzersizler stres giderici bir yoldur, bazıları içinse stres sebebi olabilir. Tüp bebek tedavisi ise doğal olarak stresli bir süreçtir ve bu dönemde kaygıları, gerginlikleri azaltmak için tüm çabayı harcamak önemlidir.
Egzersiz rutinini tüp bebek tedavisi boyunca düşük etkili bir seviyede tutmak önerilir. Bu süre zarfında genel vücut sağlığı ile ilgili endişeleri olan hastalar önceliklerini belirlemeliler. Bu bağlamda iyi beslenmek, bolca dinlenmek ve genel vücut sağlığına dikkat etmek en doğrusudur. Egzersiz yapmak ise hafif düzeyde olduğunda stresi azaltan, genel vücut sağlığını destekleyen bir yaklaşımdır. Çok hızlı olmamak kaydıyla bisiklet sürmek veya yürüyüş bandında hafif tempolu yürüyüşler veya yavaş, düşük etkili egzersiz seansları iyi bir strateji olur. Bu süreçte nazik germe hareketleri ve restoratif yoga ruhen ve bedenen beslemenin mükemmel bir yoludur. Ancak yorucu ve zorlayıcı hareketlerden kaçınmak gerekiyor.
Tüp bebek tedavisi sürecinde egzersiz olmazsa olmaz mı?

Bu sorunun yanıtı koskocaman bir hayır! Evet, egzersiz yapmak yaşamın her döneminde sağlık kaynağıdır. Ancak tüp bebek tedavisi sürecinde egzersiz yapmak istemeyenlerin de kendine bir mola vermesinde, dinlendirici birkaç hafta geçirmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu tür bir mola süreci belki de yaşamı ve tedavi dönemini, ileride olabilecek büyük yaşam değişikliklerini planlamak için iyi bir şans olabilir. Tüp bebek tedavisine hazırlanan bazı kadınlar doğal olarak egzersiz yapma eğiliminde olmadıklarını hissediyorlar. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri arasında zaten yorgunluk, baş ağrısı, şişkinlik veya mide bulantısı gibi semptomlar da var. Bunlar da vücuttan biraz yavaşlamasını ve kendine karşı nazik davranmasını isteyebilir. Egzersiz yapmak için kimi zaman bu semptomları artırır, süreci zorlaştırabilir.
Egzersiz ve tüp bebek döngüleri ile ilişkili riskler nelerdir?

Çalışmalar, sıkı ve yoğun bir fiziksel egzersiz rutininin tüp bebek başarısında olumsuz bir etkisi olabileceğini göstermiştir. Egzersiz ve tüp bebek tedavisi sonuçları arasındaki ilişki incelenmiş ve yorucu fiziksel aktivite (özellikle yoğun kardiyovasküler egzersiz) ve negatif tüp bebek sonuçları arasında doğrudan bir ilişki bulunmuştur. Çalışmalara göre, haftada 4 saate kadar egzersiz yapan ve bunu tüp bebek tedavisine başlamadan 3 ay öncesine kadar devam ettiren kadınların, egzersiz yapmayan kadınlara göre tüp bebek tedavisinde başarılı olma şansları % 40 daha azdır. Bununla birlikte diğer çalışmalardan elde edilen bulgular ise tüp bebek tedavisi sırasında egzersiz yapmanın, bu süreçte “üzülmekten daha iyi ve güvenli” olduğunu gösteriyor. Yani tüp bebek tedavisi sırasında yoğun egzersiz yapmak başarı şansını düşürürken, bu dönemde üzgün ve mutsuz olmak başarı şansını daha da fazla düşürmektedir.
Aşırı egzersiz yapmak, üreme sistemini zorlayabilir, üreme yetisini düşürebilir ve normal hormon dengesini bozabilir. Hatta yoğun egzersiz yapan bir hasta tüp bebek tedavisinde yumurtlamayı kontrol etmek için hormonal ilaçlar kullandığı zaman, yapılan egzersizler ilaçların etkinliğini bile azaltabilir.
Yoğun egzersiz ve üreme ilişkisine dair bir de yumurtalık burulma riski, yani over torsiyonu riski söz konusudur. Bu sorun yumurtalığın büküldüğü son derece acı verici ve tehlikeli bir durumdur. Bunu düzeltmek için ameliyat gerekir ve kalıcı yumurtalık hasarına veya hatta yumurtalık kaybına bile neden olabilir.
Tüp bebek tedavisi sırasında kaçınılması gereken diğer etkinlikler
Tüp bebek tedavisi esnasında yorucu egzersizin önerilmemesinin bir başka nedeni de kişinin vücut ısısının aniden yükselmesinin düşük yapma riskine sebep olabilmesidir. Koşmak, ağırlık kaldırmak ya da terletici her türlü aktiviteyi yapmak çok yorucudur. Çok yorulmak ise tedavinin başarısı açısından hiç de olumlu değildir. Bu bakımdan hava sıcaksa, koşu bandında kontrollü ve yavaş yürümek veya sadece sabahın erken saatlerinde ya da akşam geç saatlerde, serin saatlerde dışarıda yürümek en doğrusu olur.
Vücut ısısının fazla yükselmesi iyi olmadığından tüp bebek tedavisi sürecinde hamamlar, jakuzili havuz veya buhar odaları ve saunalar gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunmak kesinlikle kötü bir fikirdir. Aslında bu süre zarfında, sıcak olmasa bile, suda yüzmekten veya suya oturmaktan kaçınmak önerilir. Yüzmek veya banyo yapmak klor içinde bakterilere, enfeksiyonlara ve potansiyel olarak tehlikeli kimyasallara maruz kalmaya sebep olabilir.
Birçok kadın için, zorlu fitness rutininden vazgeçme fikri kolay değildir. Ancak başarılı bir tüp bebek tedavisi ile kavuşulabilecek ödüller buna değer. Bu süre zarfında hasta kendisi için doğru olan egzersiz çeşitleri hakkında doktoruyla konuşmalı ve hepsinden önemlisi kendine karşı nazik olmayı unutmamalıdır. Vücut tüp bebek tedavisi sırasında zaten çok çalışıyor, bu yüzden hastalar kendine bunun için zaman ayırmalı, mümkün olabildiğince sakinleşmeliler. Tüp bebek tedavisi sürecinde tüm odak noktası; tamamen sağlıklı beslenmek, yeterince dinlenmek ve yürüyüş gibi hafif egzersizlerle sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmak olmalıdır. Tüp bebek tedavisine başladıktan doğuma kadarki süreçte yoğun fiziksel aktivitelerden ve de duygusal olarak iyi gelmeyen her şeyden uzak durmak başarı şansını artırmak için bir başka yoldur.