Bir tüp bebek tedavisi süreci oldukça zordur. Sonunda olumsuz bir sonuçla karşılaşmak, hem kadın hem de erkek için hayal kırıklığı ve üzücü olabilir. Tedavinin maliyetine bir de duygusal sıkıntılar eklenince, pek çok çift tekrar uğraşmaya değip değmeyeceğini merak ediyor.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
Durum böyle olunca, doğal yolla çocuk sahibi olmaya çalışmak daha iyi bir seçenek gibi görünüyor. Peki, tüp bebek sonrası doğal yolla gebelik elde etmek hala mümkün mü, tekrar mı denemelisiniz yoksa tamamen farklı seçeneklere mi yönelmelisiniz? Hadi birlikte bakalım!
Çocuk sahibi olmak için tüp bebek tedavisi gören çiftlerin merak ettiği konulardan biri de, tüp bebek tedavisinden sonra doğal yolla hamile kalmanın mümkün olup olmadığı oluyor. Temel bir yanıt verecek olursak, “Evet, mümkün”. Bununla birlikte, herhangi bir zamanda, doğal yolla hamilelik elde edileceğine dair bir garanti yoktur.
Uzmanlar Ne Söylüyor?
Fransa’da yapılan ve 2100 çiftin katıldığı bir araştırmada; tüp bebek tedavisi yöntemiyle çocuk sahibi olan çiftler arasında, yardımcı üreme tedavilerinden destek almadan başka bir çocuk sahibi olan çiftlerin oranı %17 olduğu belirtildi.
Avustralya’da yapılan bir başka çalışmaya göre; ilk bebeğine tüp bebek tedavisi ile sahip olan kadınların %33’ü, bebeklerini dünyaya getirdikten sonra ortalama 2 yıl içinde, doğal yolla yeniden hamile kalıyor.
İrlanda’da yapılan başka bir çalışmada ise; tüp bebek tedavisi ile ilk bebeğine hamile kalan ve ankete katılan kadınların, daha sonraki gebeliklerini doğal yolla elde etme oranının %20.7 olduğu belirtildi.
Bu çalışmalardan elde edilen veriler umut verici olsa da; tüp bebek tedavisi olmadan önce kısırlık tedavisi gören kadınların, yeniden çocuk sahibi olmaya çalışırken, tekrar kısırlık ile mücadele edebileceklerini anlamak önemlidir.
Bilimsel bir dergide yayınlanan bir makalede; tüp bebek sonrası doğal gebeliğin elde edilme şansının, ilk aşamada neden tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyulduğu ile ilgili olduğu bildirildi. Kadının fallop tüplerinin tıkalı olması ya da erkeğin sperm sayısının çok düşük olması durumunda, doğal yolla gebelik elde edilme şansı çok kısıtlıdır. Bununla birlikte, “açıklanamayan kısırlık” olması durumunda, daha sonraki dönemde doğal yolla gebelik elde edilme şansı daha yüksektir.
Tüp bebek tedavisi ile elde edilen gebelik; endometriozis durumunu iyileştirebilir, rahimdeki kan akışını iyileştirebilir, anatomiyi etkileyerek embriyo implantasyonunu iyileştirebilir. Bu da, tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olduktan sonra, ikinci gebeliğin doğal yolla elde edilme şansının daha yüksek olabileceğini göstermektedir.
Yine de, tüp bebek tedavisi ile elde edilen bir gebelik, her zaman kısırlığı tedavi etmez. İlk gebelikten önce mevcut olan kısırlık nedeni, hala orada olabilir. Bununla birlikte, tüp bebek tedavisi ile elde edilen başarılı bir gebelikten sonra, doğal yolla gebelik elde etme şansınızı arttırmanın bazı yolları olabilir.
Tüp Bebek Sonrası Doğal Yolla Hamilelik Şansı Nasıl Arttırılır?
İlk olarak, doğal yolla yumurtlamaya yardımcı olmak için; bebek dünyaya geldikten sonra, sağlıklı bir kiloya döndükten sonra bir sonraki bebeği denemeye başlamanız faydalı olabilir. Uzmanlara göre, tüp bebek tedavisinden sonra doğal yolla gebelik elde etme şansını arttırmak isteyen kadınlar:
- Protein yönünden zengin, vitamin ve mineraller içeren, zengin ve dengeli bir beslenme programı uygulamalı,
- Alkol almayı ve sigara içmeyi bırakmalı,
- Yumurtlama ve adet döngüsünü bilmeli,
- Kafein alımını sınırlandırmalı,
- Doğum öncesi vitaminleri almalı,
- Yoga gibi meditasyon yöntemleri ile mümkün olduğunca stresten uzak kalmalı.
Kolombiya Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre; “nedeni açıklanamayan kısırlık” durumu ile karşı karşıya olan kadınların %6’sında çölyak hastalığı vardır. Bu durumda, glütenden de uzak durmak isteyebilirsiniz.
Başarısızlıkla sonuçlanan bir tüp bebek tedavisi sonrası hala umut etmeniz için de bir neden vardır. Son yıllarda yapılan bir çalışmada, tüp bebek denemesi başarısız olan kadınların %17’sinin, tedaviden sonraki beş yıl içinde doğal yolla hamile kalmaktadır.
Tüp bebek tedavisi, sayısız çiftin ailesini genişletmesine yardımcı olan inanılmaz bir teknolojidir. Tedavi süreci ve başarı oranları, özellikle son 15 yılda önemli ölçüde artmıştır. Tüp bebek tedavisi ile başarılı olamayan hastalar da var. Çoğu zaman, bunun nedeni kadının yaşı ve yumurta kalitesinin düşük olmasıdır.
Tüp bebek tedavisi işe yaramadığında, bazı çiftler tedaviyi bırakabilir. Ancak, pes etmemelisiniz. Mümkün olduğunca olumlu düşüncelerinizi koruyun ve vazgeçmeyin. Çünkü, her şey olabilir.
İkinci Bir Hamilelik İçin Ne Zaman Yardım Alınmalı?
Uzmanlar, bir doktordan yardım istemeden önce, en azından bir yıl çalışmanızı öneriyor. Kadının yaşı 35 yaşın üzerindeyse, 6 ay sonra yardım isteyebilirsiniz. Aynı durum, ikinci bebeği denerken de geçerlidir. Bir süredir çocuk sahibi olmaya çalışıyorsanız ve henüz gebelik elde edemediyseniz, bir uzmana görünmenin zamanı gelmiş olabilir.
Bir anne: “İlk çocuğuma sahip olabilmek için beş kez tüp bebek tedavisi oldum. Ancak, doğumdan sonra bir yıl içinde yeniden hamile kaldım. Bu kez, herhangi bir yardımcı tedavi olmadan, tamamen kendi başımıza bunu başardık. Bebeğimin beni bir şekilde iyileştirdiğini düşünüyorum. Daha önce bana, tüp bebek tedavisi olmadan hamile kalma şansımın %0 olduğu söylenmişti. Kızımın doğumundan sonra, yeniden bebek sahibi olmak gibi bir planımız yoktu. Doktora giderek, neden bu kadar hasta hissettiğimi bulmaya çalıştım. Ama bir sabah hissettiğim mide bulantısı ile hamile olduğumu anladım.”
Başarısız Bir Tüp Bebek Tedavisi Sonrasında Hamile Kalma Şansı
İlk tüp bebek tedavisi denemenizin sonrasında başarısızlıkla karşılaşmak, sinir bozucu ve cesaret kırıcı olabilir. Ancak, yolun seni değil! Uzmanlar, pek çok çiftin ilk denemede başarısızlık yaşadığını ve kısırlığa neden olan faktör tedavi edildikten sonra, daha sonraki denemelerde yüz güldürücü sonuçlar elde edildiğini belirtiyor.
Bununla birlikte, bazen vücudun tedaviye alışması için biraz zamana ihtiyacı vardır ve olumlu bir yanıt vermesi için ikinci bir denemeye ihtiyacı olabilir. Pek çok kadın, ikinci tedavi döngüsünde daha sağlıklı embriyolar ve daha iyi bir vücut tepkisi gözlemler. Bu da, ikinci denemenin başarıyla sonuçlanmasını sağlar.
Tüp bebek tedavisinde, ilk denemede gebelik elde eden bir kadının başarı oranı ortalama %20’dir. Düşük oranlarda başlayan başarı şansı, üst üste denemelerde, giderek daha iyi hale gelir. İkinci bir tüp bebek tedavisi denemesi, şansı ortalama %10 oranında arttırır. Beşinci denemenin ardından başarı şansı, yaklaşık %40’a ulaşmaktadır. Bununla birlikte, beşin üzerine çıkan denemeler, neredeyse hiç başarı göstermez ve bu noktada, bir çocuk sahibi olmak için farklı yöntemler denemek en iyisidir.
2113 Kadının Katıldığı Bir Çalışma
İskoçya’da yapılan bir araştırmada; 1998-2011 yılları arasında, ülkedeki bir tüp bebek merkezinde tedavi gören 2133 kadının verileri değerlendirildi.
Çalışmada; tüp bebek tedavisi gören katılımcıların %50’sinin, hamile kalmadığı ya da düşük yaptığı belirtildi. Bununla birlikte, bir tüp bebek döngüsü ile başarılı olamayan bu kadınların %17’si beş yıl içinde doğal yolla gebelik elde etti.
Başarısız olduğunda, çiftler umutsuzlukla tedaviyi tekrarlamak istemeyebilir ve bu anlaşılabilir bir durumdur. Ancak, yukarıdaki çalışma, çiftlere başarısız bir tüp bebek tedavisinden sonra bile doğal yolla gebelik elde edebilecekleri hakkında net bir fikir verecektir.
Doğurganlık ve Kısırlık Dergisi’nde Yayınlanan Bir Çalışma
Tüp bebek tedavisine ihtiyaç duymanız, mutlaka kısır olduğunuz ve yardımcı üreme teknolojileri olmadan hamile kalamayacağınız anlamına gelmez.
Ortalama bir çiftten daha az doğurgan olabilirsiniz, ancak pek çok durumda, doğal yolla gebelik elde edilmesi hala olasılıklar dahilindedir.
Doğurganlık ve Kısırlık Dergisi’nin 2012 yılı Temmuz ayı sayısında yayınlanan bir çalışmada; toplamda 2134 çift ilk tüp bebek tedavisinden sonra 7-9 yıl boyunca takip edildi. Sonuçlara göre çiftler; yeniden tıbbi müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden hamilelik elde eden çiftlerin oranının %24 olduğu ortaya koyuldu. Tüp bebek tedavisi ile hamile kalan çiftlerin ise %17’si ise tedaviye gerek kalmadan doğal yolla tekrar hamile kaldı.
Tüp Bebek Sonrası Doğal Yolla Gebelik: Gerçek Bir Hikaye
Tüp bebek tedavisi süreci, duygusal bir deneyimdir. Beklediğiniz sonuçları elde edemediğinizde daha zordur. Bununla birlikte, bazen işlerin çözülmesini sağladığı da bilinmektedir.
Amerikalı bir şarkıcı olan Jana Kramer de çocuk sahibi olamayınca tüp bebek tedavisi olmaya karar verdi ancak tedavi başarısızlıkla sonuçlandı. Daha sonra ne mi oldu? Herhangi bir yardımcı üreme tedavisinden destek olmadan, doğal yolla hamile kaldı!
Kızı Jolie’ye, başarısız geçen bir tüp bebek tedavisinden hemen sonra hamile kaldı. Şarkıcı, sadece üç yıl içinde 5 kez düşük yaptı. Yaptığı son düşükten sonra, “Kimseyle konuşmak istemedim. O anda, yalnızca bir sonraki adımın ne olduğunu düşünmeye başlamam gerekiyordu. Kariyerime çok yoğum bir şekilde odaklanmaya başlamıştım ve yalnızca 1 ay sonra hamile kaldım” diye belirtti.
Tüp Bebek Sonrası Doğal Yolla Hamilelik Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Tüp bebek tedavisi, gebelik elde edilmesi için anneye hormon enjekte edilmesini içeren karmaşık bir süreçtir.
Tüp bebek tedavisi aşamasında; yumurtalar alınır, laboratuvar ortamında sperm ile döllenir ve rahme aktarılır. Bu aşamada, yumurta üretimini teşvik etmeye yardımcı olmak için hormonlar verilmektedir. Ve yumurtalar alındıktan sonra, vücudun yaklaşan hamileliğe hazırlanmasına yardımcı olmak için; hamilelik sırasında vücut tarafından üretilen bir hormon olan progesteron verilmektedir.
- Başarısız bir tüp bebek tedavisinin hamilelik şansını arttırdığına dair bir kanıt yoktur, ancak yine de mümkündür.
Bu bir efsanedir. Ancak, ünlü şarkıcı Jana Kramer, bunu gerçekleştiren tek kadın değil. Bazı kadınlar, tüp bebek tedavisinden sonra, zaman içinde, herhangi bir üreme teknolojisinden destek almadan doğal yolla gebelik elde edebilir.
Ancak, bu başarıda tüp bebek tedavisinin etkili olduğuna dair kanıtlar hala eksik. Bir kadının üreme döngüsünde bir şeyleri tetikliyor olabilir mi? Bunun olduğunu söyleyebilecek bilimsel bir kanıt yok, ancak elimizde pek çok olumlu hikaye var!
- Tüp bebek tedavisi sonrası doğal yolla gebeliğin şansı arttığı düşünülse de, süreçle ilgili rastlantısal durumlar hala çok fazla.
Bazen, hamilelik şans işidir. Tüp bebek tedavisi, bu şansı arttırmaya yardımcı olarak görülse de; tedavi sonrasında rastlantısal olarak gebelik elde ediliyor olabilir.
Her ay serbest bırakılan farklı yumurtalar var. Bu nedenle, yumurtaların alınması bir çekiliş şansı gibidir. Tüp bebek tedavisi, bir döngüde daha fazla yumurtanın alınmasını sağlar, ancak bunlar hamileliğin gerçekleşmesini sağlayan iyi yumurtalar olmayabilir.
Tüp bebek tedavisinden sonra doğal yolla hamile kalma şansı; bir çiftin neden tedavi olmak istediğinin nedeni de dahil olmak üzere, pek çok farklı faktöre bağlıdır. Kısırlığa katkıda bulunan altta yatan bir neden olarak PKOS hastalığı söz konusu ise; bir tüp bebek tedavisi, tedaviden hemen sonra düzenli olarak yumurtlamayı kolaylaştıracak şekilde “hormonal ortamı” değiştirebilir.
Başarıdaki bir faktör, güvendiğiniz bir doktora sahip olduğunuzdan emin olmanızdır. Bir diğer faktör ise; eğer maddi olarak bunu yapabiliyorsanız, denemelere devam etmektir. Tüp bebek tedavisinde, ne kadar çok döngü tekrarlarsanız, başarı şansı o kadar yükselir.
Ve son olarak, umudunuzu kaybetmeyin. Tüp bebek tedavisinin duygusal yüklerinin, maddi zorluklarının ya da genel olarak hamile kalmanın zorluklarının hayatınıza zarar verdiğini düşünüyorsanız; bu durum, profesyonel bir desteğe ihtiyacınız olabileceğinin bir işareti olabilir.
Sonuç Olarak
Yumurtalıklarınız kaliteli bir yumurta bırakırsa, bir tüp bebek tedavisi sonrasında doğal yolla gebelik elde edilmesi mümkündür. Bu yüzden, lütfen umudunuzu kaybetmeyin.