Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla gebe kalamayan çiftlere uygulanan yardımcı üreme yöntemidir. Bu yöntemin başarı oranları ise birçok faktöre göre değişkenlik göstermektedir. Kadın ya da erkekten kaynaklanan çeşitli sorunlar tüp bebek tedavisindeki başarı oranını etkileyen etkenleri oluşturmaktadır. Bunların yanı sıra tüp bebek tedavilerinin başarısını etkileyen en büyük problemlerden bir tanesi de kötü kaliteli embriyolardır.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
Hamileliğin oluşması için gerekli bazı şartlar mevcuttur. İlk olarak yumurta ve sperm hücrelerinin belirli bir kaliteye sahip olması gerekmektedir. Döllenme neticesinde meydana gelen embriyoların kalitesinin de iyi olması gerekmektedir. Kaliteli embriyo, rahim içerisinde tutunarak gelişimini sürdürebilme özelliğiyle, gebeliğin oluşumunu sağlamaktadır. Bu yüzden tüp bebek tedavi yöntemlerinde kaliteli embriyo faktörü önemli bir yere sahip olup, istenilen başarıyı sağlamaktadır.
Embriyo tercihi tüp bebek tedavisinde ne kadar önemli?
Embriyo transferi, oldukça kısa sürede tamamlanan bir aşama olsa da, tüp bebek tedavisinde en önemli aşamadır. Bu aşamanın bir uzman tarafından; tecrübe, deneyim, bilgi ve yetenekle uygulanması gerekmektedir. Fakat embriyo transferini yapan kişi ne kadar tecrübeli olursa olsun, tüp bebek tedavisinin başarısını en çok etkileyen faktörlerden biri transfer öncesinde hangi embriyonun sağlıklı bir şekilde rahme tutunabileceğinin bilinmemesidir.
Yapılan araştırmalar neticesinde, tüp bebek tedavisinde döllenmeden sonraki 5- 6 gün içinde embriyolar laboratuar ortamında gelişimine devam ederken, düşük kaliteli embriyoların çoğu elenmekte ve gelişimini sürdürmez. Bundan dolayı da döllenme sonrası 5- 6. güne kadar yaşayabilen embriyoların kaliteli olma oranı ise 2- 3. güne kadar yaşayanlara oranla daha fazladır.
Yumurtalıklar, kalitesiz embriyoların temel sebebi olarak görülmektedir. Bu durumu sperm kalitesi de etkileyebilmektedir. Yetersiz sperm sayısına sahip olan erkeklerde uygulanan Mikro TESE yöntemi sayesinde embriyo kalitesi etkilenebilmektedir.
Embriyo kalitesi iyi olan hastalarda dahi hamilelik elde etmek güç ise, gerekli genetik tarama testlerin yapılması gerekmektedir. Bu amaçla ilk olarak rahim iç bölgesine ait sorunların incelenmesi gerekmektedir. Rahim içi araştırma histeroskopi tekniği kullanılarak yapılır. Histeroskopi ile rahim içine ulaşılarak rahim su ile şişirilerek muayene edilir. Histeroskopi tekniği ile miyom ve yapışıklık gibi rahatsızlıklar kolaylıkla tespit edilebilir ve aynı zamanda tedavi edilebilir.
Tüp bebek tedavisinde embriyo kalitesi çok önemli mi?
Tüp bebek tedavilerinde başarıyı elde etmenin en önemli faktörü, embriyoların kaliteli olmasıdır. Kısırlığa yol açabilen birçok faktör mevcuttur. Bu faktörleri kırmak ise, doğru yöntemlerin uygulanması ve doğru şartların gerçekleştirilmesi ile olur. Yumurtalık kaynaklı sorunlardan dolayı yaşanabilen embriyonun kalitesiz olması, erkeğin sperm hareketliliği ve şekil bozukluğu da yol açabilmektedir.
Tüp bebek tedavi yöntemlerinde kaliteli embriyoların elde edilmesi için mutlaka uygun koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Hamileliğin doğal yollardan da elde edilebilmesi için kalite bir yumurtaya ve sperm hücresine gereksinim duyulmaktadır. Bu özellikler olmadığı sürece hiçbir şekilde hamilelik oluşmamaktadır. Bu sebeple de tüp bebek tedavi yöntemlerinde de yumurtanın sağlıklı olmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Bundan dolayı da tüp bebek aşamalarında en önemli aşama embriyo transferidir. Özellikle de uygun laboratuar şartları ve uygulanan teknolojik yöntemleri de başarıda etkin bir rol oynamaktadır. Tüp bebek tedavi yöntemlerine başvurmadan önce doktorun tecrübesi, merkezin canlı doğum oranı, uygulanan teknolojik yöntemler ve gerekli laboratuar şartlarını göz önünde bulundurarak araştırma yapmak gerekmektedir.