Tüp bebek tedavisinin, çocuk sahibi olmakta zorlanan anne baba adayları için büyük bir şans olduğu ortada. Fakat bu tedavinin uygulanabilmesi için oldukça detaylı bir test dizisinin de uygulanması gerekiyor. Çünkü hassas bir şekilde ilaç ve tedavi ayarlamasının gerçekleştirilmesinin mecbur olması, bu ayarlamaların yapılabilmesi için hem kadınlar hem de erkeklerden detaylı bilgilerin alınmasını gerektiriyor. Tüp bebek tedavisinde istenen ön testler ve ana testler nelerdir sorusunun cevabını sizler için vermeye çalıştık.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Olur?
Tüp bebek tedavisinde, temel olarak anne adayından alınan yumurtalar ile baba adayından alınan spermler birleştirilirler ve embriyolar ortaya çıkar. Ortaya çıkan embriyolar ise kültür ortamında yetiştirildikten sonra anne rahmine transfer edilirler.
Fakat anne adayından yumurta toplanabilmesi için öncelikle çok sayıda yumurta elde edilmesi gerekir. Bu amaçla kullanılan yumurtalık uyarıcı hormon ilaçları, yumurtalıkların çalışmasını sağlarlar ve ortaya çıkan bu yumurtalar toplanarak tedavide kullanılırlar. Her adayda kullanılacak olan ilaç miktarı ve izlenecek tedavi yöntemi farklı olabildiği için, hastalar hakkında çok sayıda bilgi edinilmeye çalışılır.
Embriyo transferinin ardından embriyo rahme tutunabildiyse gebelik başlar, eğer tutunamadıysa eldeki veriler değerlendirilerek ikinci ve üçüncü denemeler yapılır. Pek çok çift genellikle ilk seferde değil, daha sonraki seferlerde başarıyı yakalayabildiği için bu konuda çok fazla telaş yapmamak gerektiği de unutulmamalı.
Aşağıdaki videoda bu konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Anne Adayına Yapılan Testler Nelerdir?
FSH, LH, E2, TSH, PRL ve bazen de DHEAS bazal hormon testleri, anne adayının tüp bebek tedavisi öncesinde ne kadar yumurtalık rezervinin olduğunu tespit etmekte oldukça gerekli testlerdir. Zira düşük yumurtalık rezervi maalesef tedavi süresince elde edilebilen yumurta adedi ve kalitesini büyük oranda etkilemektedir.
İlaçlı rahim filmi ve ofis histeroskopi testleri ise hem rahim içi yapının bebeği taşımak için uygun olup olmadığını göstermektedirler, hem de annenin tüplerinde bir sorun olup olmadığını ortaya koymaktadırlar. Bebeği desteklemekte zorlanacak bir rahim yapısı ile tüplerde tıkanıklıklar olması, maalesef tedavinin başarı şansını büyük oranda düşürmektedir. Uzmanın böyle bir duruma hazırlıklı olması, tedaviyi planlaması açısından büyük önem taşımaktadır.
Bunun yanında, rahmin içerisinde miyom ve polipler gibi yapışıklık ve şekil bozukluklarına neden olan yapıların bulunması da embriyonun rahme tutunmasını zorlaştırırlar. Gerekli durumlarda ilk olarak bu yapılar cerrahi olarak çıkarılırlar ve doktorun önereceği bir zamanda tüp bebek tedavisine başlanır.
Transvajinal ultrason yani vajinaya sokulan bir ultrason aletiyle yapılan inceleme ise hem rahim hem de yumurtalık değerlendirmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Hem yumurtalık rezervi hem de çikolata kistleri hususunda engin bilgiler sağlayan bu test, rahimde filmler ile ortaya çıkmamış olan bazı detayların da görüntülenmesine yardımcı olur.
Vajina yoluyla ultrasonun çok daha iyi bir bilgi kaynağı olmasına karşın bazı kadınların bu yönteme soğuk bakması halinde, karın üzerinden ultrason da gerçekleştirilebilir. Lakin vajinal ultrasonun çok daha iyi bir görüntüleme tekniği olması, var olabilecek sıkıntılara karşı önlem alınmasını kolaylaştırmaktadır.
Anne Adayına Opsiyonel Olarak Yapılan Testler
Yukarıdaki mecburi testlere ek olarak, HIV, Hbs Ag, Anti-HCV gibi AIDS, Hepatit C ve Hepatit B gibi viral rahatsızlıkların tespitini sağlayan bazı testler de anne adayından istenebilir.
Kan grubu testi ise anne adayının negatif, baba adayının pozitif kan grubuna sahip olması halinde bebeğin kan uyumsuzluğundan korunması için Anti D iğnesi yapılmasını gerektirir. Bunun yanında:
- Rubella IgG testi ise anne adayının gebelikte kızamıkçık hastalığına yakalanma riskinin olup olmadığını göstermektedir.
- aPTT, PTT, INR, Protein S ve Protein C testleri, pıhtılaşma problemlerini ortaya koymaktadırlar.
- Tam kan sayımı ise bilhassa anne adayının kansızlık sahibi olduğu hallerde tedavi için gerekli bilgileri sunmaktadır.
Baba Adaylarına Yapılan Testler
Erkekler tüp bebek tedavisinden önce semen analizi olmak zorundalar. Bu sayede spermlerin hızı, şekilleri ve adetleri tespit edilebilmekte, tüp bebek tedavisine uygun olup olmadıkları belirlenmekte.
Bunun yanında HIV, Hbs Ag, Anti-HCV, kan grubu testi, FSH, LH, T-Testosteron, PRL gibi testler de uzmanın önerisi üzerine gerçekleştirilebiliyorlar. Bu sayede testis rezervlerine dair bilgi edinilebiliyor.
Bu testlerin verdikleri sonuçların ardından ürolojik muayeneler ve kromozom analizi ile de devam edilebiliyor. Fakat bunları sizden uzmanınız talep etmedikçe dert etmeniz de gerekmiyor.
Merhaba hocam.
Kromozom analizinde neye bakılır.