1 ) Tüp bebek tedavisine hazırlık aşamasında
- Sigara kullanımının bırakılması.
- Folik asit içeren bir multivitamin takviyelere başlanmalıdır.
- Amaçlanan sağlıklı bir hamilelik olduğundan dolayı, öcelikle kadın hamileliğe hazırlanmalıdır. Yapılması gereken testleri yaptıktan sonra, bir sorun çıktıysa giderilmelidir
- Hamilelik sağlanmadan önce, eğer kadın bağışık değil ise aşılanmalıdır ve belirli zaman dönemi geçtikten sonra tedaviye başlanmalıdır.
- Tedavi süresi boyunca, düzenli ve stresten uzak bir yaşam sürülmesinde yarar vardır.
- Sağlıklı beslenme kurallarına dikkat edilmelidir. Bkz: Tüp bebekte Beslenme nasıl olmalı?
2 ) Tüp Bebek tedavisini uygulanmaya başlamadan önce, bütün gerekli test ve tetkiklerin yapılması
Uzmanların muayeneleri doğrultusunda, sizin için en uygun tedavinin uygulanabilmesi ve bu tedavi sırasında size en doğru ilaç ve takviyelerin kullanılabilmesi için, muhakkak yapılması gereken testler yaptırılarak, doğru tanı’nın konulması çok önemlidir. Yinelenen düşük tecrübeleri, tekrarlayan başarısız tüp bebek uygulamaları ya da ailede genetik kalıtımsal sağlık problemleri geçmişi bulunan hastalarımız için, daha farklı test ve tahlillerin uygulanması gerekecektir. Her hastanın kendi var olan infertilite öyküsü göz önünde bulundurularak, uygulanacak olan tedavinin planı yapılmalıdır.
3 ) Vitamin takviyeleri
Hamilelik planlaması yapıldığı zaman, tedavi evresine geçilmeden önce, vücudunuzun hamilelik dönemi içerisine daha kolay alışabilmesi için ve bebeğinizin ilerleyen gelişiminin en düzgün şekilde olması için, gerekli olan bir takım vitamin ve minerallerin kullanımı oldukça önemlidir. Hamilelik gerçekleştiği zaman, folik asit ve B grubu vitaminlerinin önemi çok fazladır. İçerisinde Elevit ya da Pregnacare bulunduran vitaminleri veya da herhangi bir hamilelik multivitamini kullanılmalıdır.
Bunlar ile beraber, kendi yumurtaları ile hamilelik planlayan hastalarımıza, tüp bebek tedavisinin uygulamasına başlamadan önce, yumurta toplama dönemi başlayana kadar, günde 500 mg’lık C vitamini kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Değişik hasta gruplarında, daha farklı takviyeler de gerekli görülebilir. Örneğin, yinelenen hamilelik kayıpları bulunan hasta gruplarında, ek takviyeler kullanılması ve kullanılmış olan bu takviyelerin, uygulanacak olan ileri düzey genetik testler neticesinde belirlenmesi oldukça önemli bir husustur.
4 ) Yeme ve İçme düzenine önem gösterme
Yalnızca tüp bebek tedavisinin uygulamasında değil de, genel sağlığınız açısında her zaman yeme içme düzeninize dikkat etmenizde fayda vardır. Ancak hepimiz insanız ve ara sıra sağlıklı olmayan besinler tüketerek, bu besin vücudumuzda yaratacağı olumsuz etkilerini görmezden geliyoruz. En çok hamilelik planlaması ile tüp bebek, tedavilerinin uygulanmasından önce, dikkat etmemiz gereken bir takım konular vardır;
- Alkol ve sigaranın tüketilmesi halinde, hem yumurta hem de sperm kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Genel yaşantımızda az ve ölçülü bir şekilde tüketilmesi gereken alkol ve sigara, tüp bebek tedavisine başlanmadan önce minimum seviyede azaltılmalı, eğer mümkünse hiç kullanılmamalıdır.
- En çokta kadının günlük besin tüketimi, tüp bebek tedavisinin başarılı bir sonuç ile tamamlanmasını etkileyebilecek niteliktedir. Kadının vücudunda bulunan pH dengesi, hem spermin vücuda kabul edilmesi için, hem de embriyonun endometriyum’a tutunması için bilinen en önemli bir etkendir. Bu sebepten dolayı, özellikle embriyo aktarma dönemi öncesinde, anne adayının çok asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durması gerekmektedir. Daha çok ‘alkali’ ya da ‘baz’ gıdalar tercih edilmelidir. Alkali beslenme, en fazla taze sebze ve meyve tüketimi ve az oranda et çeşitlerini barındıran bir diyet türüdür. Karbonhidrat mahsülleri (beyaz undan yapılmış hamur işleri, makarna, pilav, tatlı ve tuzlu pasta çeşitleri) ve zeytinyağı ile fındık yağı haricinde ki yağların hepsi besin listenizden çıkarılmalı, ve zeytinyağı ile fındık yağı da yalnızca ölçülü miktarda kullanılmalıdır.
5 ) Stres yönetimi
Tüp bebek tedavisine başlamadan önce ve sonrasında ki belirli bir dönem için, stresten tamamı ile uzak kalarak ve pozitif düşünce gücü ile yaşamak, tüp bebek tedavisinde başarı sağlanması için önemli bir faktördür. Bu dönem içerisinde yoga, meditasyon, spor ya da sizi mutlu edecek ve stresten uzak kalmanıza katkı sağlayacak, kendinize özgü bir sisteminiz varsa, bunları uygulamanızı kesinlikle öneririz.
6 ) Yaşın tüp bebek üzerinde ki etkisi
Anne adayının 23 yaşını doldurmuş, 40 yaşından gün almamış olması, tüp bebek tedavisinde başarı sağlanması için etkili bir faktördür. En verimli doğurganlık dönemi olan 25 ile 29 yaş arasında, gerekli miktarda yumurta ve kaliteli embriyo bulunur. Tüp bebek tedavisi sırasında alınacak olan embriyoların kaliteli çıkma oranı ile bebeğin tutma ihtimali, 35 yaştan sonra azalmakta ve 40 yaşından sonra minimum seviyelere inmektedir.
7 ) Akupunktur’dan faydalanabilirsiniz
Çeşitli doğurganlık ve hamile kalma rehberlerine göre, tüp bebek tedavisine hazırlanma sürecinde ve tedavi döneminde akupunktur tedavisinden de yararlanmak gayet mümkün. Aynı zamanda, haftalık akupunktur uygulamalarının rahim iç zarının oluşmasına, foliküllerin sağlıklı bir şekilde gelişmesine ve embriyo transferi işleminin ardından, implantasyonu ve hamileliği desteklediğine dair yapılan bir takım araştırma verilerinin de mevcut olduğu bilinmektedir.
8 ) Hayalinizde canlandırın
Tüp bebek tedavisinin her evresinde, anne adayının bedeninde oluşanları hayalinde canlandırması gerekmektedir. Yumurtaların olgunlaşması, rahim iç zarının kalınlaşması, embriyoların yerleştirilmesi gibi. Bu yaklaşım ile meydana gelecek olumlu etkiyi ise, şöyle ifade edebiliriz; Çinliler, dikkatin bedende bulunan belirli bir noktaya yoğunlaştırılması halinde, hayat enerjisinin o bölgeye doğru akacağına inanır. Bu pozitif canlandırmaların tarifini, bir kağıda yazın ve rutin bir şekilde tekrar etmenizi sağlayacak olan, evinizin bir takım bölgelerine yerleştirin. Vücudunuzun ilaçlara gerekli cevabı verdiği gibi, başka olumlamaları da kağıda ekleyin. Bunu yaptığınız zaman, kendinizi biraz tuhaf hissedebilirsiniz. Bu gayet normal ancak, unutmayın ki zihin, çok güçlü bir araçtır. Neye inandığınız, netice de ne olduğunuzu belirler. Gerçekten de bir çocuğunuz olacağına, çocuğunuz olurken de, sağlığınızı koruyacağınıza ve bağışıklık sisteminizi herhangi bir tehlikeye atmayacağınıza inanmalısınız.
9 ) Su içmeyi ihmal etmeyin
Su, vücudun her hücresi ve dolayısı ile de, herkes için hayati önem taşıdığından dolayı, tedaviye başlamadan önce ve tüp bebek tedavisi süresi içerisinde, gün içerisinde en az 2 litre su içilmesinin önemi dikkat çekiyor.
10 ) Yumurta toplama işleminden önce yapılacak olanlar
Çatlatma iğnesi, yumurta toplama adımından yaklaşık 35 saat önce uygulanması gerekmektedir. Genel olarak, yumurta toplama işlemini adet döneminin 15. gününde yapılabilmesi için, çatlatma iğnesi adet döneminin 13. gününün gecesinde uygulanmaktadır. Net bir şekilde çatlatma iğnesinin gününe ve saatine karar verebilmek için, en son uygulanacak ultrason tahlilinin neticesine bakmak gerekmektedir.
Yumurta toplama işlemi için gelindiğinde, aç karnına gelmeniz gerekmektedir. Bunun sebebi, işlem uygulanacağı zaman, anne adayına hafif bir anestezi uygulanmaktadır. İşlem esnasında ve işlem tamamlandıktan sonra, bulantı ile kusmayı engellemek için, aç karnına gitmek önemlidir.