
Tüp bebek tedavisi, infertilite yani kısırlık sebebiyle doğal yollardan gebe kalamayan çiftlerin çocuk yapmak için en büyük ve başarılı umutları arasında yer alıyor. Son yıllarda giderek artan başarı oranları, daha hızlı tedavi imkanları ve daha sağlıklı bir gebeliğe imkan tanıyan diğer gelişmeler, tüp bebeği her geçen gün daha da tercih edilebilir bir hale getiriyor.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranınızı hesaplama aracımızdan hesaplayabilirsiniz.
https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-basari-orani-hesaplama
Tıp dünyasının onlarca yıl boyunca tüp bebek konusunda kazandığı deneyimler ise, tüp bebek işlemleri esnasında uygulanan yöntemlerin giderek daha rafine hale gelmesini sağladı diyebiliriz. Tüp bebek hazırlık aşamaları da bunun bir parçası çünkü geçmişte daha zorlu geçen bu hazırlık dönemi, artık anne adaylarını daha az zorlayan yeni yöntemler ile kolay bir şekilde atlatılabiliyor.
Tüp bebek hazırlık aşamaları nelerdir sorusunu soranlar için, bu dönemin tedavinin başlangıcı ile yumurta toplama işlemi arasındaki dönemi kapsadığı cevabını vermek mümkün. Yani artık yumurta toplama işlemiyle birlikte direkt olarak tüp bebek işlemlerine resmen başlandığı için, öncesine bir hazırlık dönemi dememiz genel olarak uygun. Bu aşamaları sizlerle birlikte kısaca bir değerlendirelim.
Ön Görüşme Dönemi
Tüp bebek tedavisine doğru bir şekilde başlamak için, öncelikle doktorlar çiftlerden hem kadın hem de erkek olanla özel görüşmeler gerçekleştirirler. Bu görüşmelerde her ikisinin de gebelik için öyküleri dinlenir ve yapılmış olan test, muayene ve geçmiş ameliyatlar, tedaviler gibi konularda sundukları belgeler incelenir.
Ön görüşmelerin bu kadar detaylı olmasının en büyük sebebi, tüp bebek başarısının her iki kişinin de fizyolojisi ile direkt bağlantılı olması ve bu koşullara göre bir prosedürün takip edilmesinin gerekliliği. Zira bazen tüp bebek tedavisinin hazırlık aşamasında annenin bir dizi operasyon geçirerek gebeliğe uygun hale getirilmesi de gerekebiliyor.
Ovülasyon İndüksiyonu
Yumurta geliştirme dönemi olarak da adlandırılabilen ovülasyon indüksiyonu dönemi, anne adayına verilen FSH ilaçları ile birlikte başlar ve böylece annenin yumurtasının gelişmesi sağlanır. Bu ilaçlar iğne vasıtasıyla hastaların kendileri tarafından yapılabilir ve 3-4 günlük kullanımın ardından gerekli incelemeler yapılarak yumurta gelişimi takip edilir. Belli periyotlarla gerçekleştirilen bu incelemelerde artık en az 3 yumurtanın 17 mm’lik boyuta gelmesiyle birlikte FSH ilacı son bulur.
Yumurtalar hazır hale geldikten sonra artık bir yumurta çatlatma iğnesi yapılır ve böylelikle yumurtaların döllenmeye uygun hale gelmesi sağlanır. Bu iğnenin yapılış zamanı sıkı bir şekilde takip edilir çünkü yumurtaların toplanma zamanı tam olarak iğnenin yapılma vaktine göre hesaplanır. Aksi taktirde yumurtaların erken veya geç toplanması mümkün olduğundan gebelik şansı da hatırı sayılır miktarda düşer.
Yumurta Toplanma Dönemi
Eğer anne adayının rahmindeki yumurtalar uzmanların beklentilerini karşılayacak hale geldilerse, sıra geldi onları oradan almaya. Zira bu yumurtalar, baba adayından alınan spermlerle döllendiriliyorlar ve dolayısıyla embriyolar ortaya çıkıyor.
Yumurta toplama sürecinde babadan uygun bir meni almak da operasyonun bir diğer aşaması. Bu nedenle baba adaylarından merkezde özel bir odada mastürbasyon gerçekleştirmesi ve kendisine verilen kap içerisine menisini aktarması bekleniyor. Bu işlemin merkezde gerçekleştirilmesi, spermlerin hemen meninin içerisinden ayıklanabilmesi için gerekli. Aksi taktirde spermler yavaş yavaş ölmeye başlayacaklardır ve tüp bebek tedavisi için uygun olmayacaklardır. Bilhassa menide çok az spermin olması durumunda, meni detaylı olarak incelenmekte ve içerisinde bulunan spermler tek tek ayıklanmaktadırlar.
Baba adayından hiç sperm hücresi çıkmaması halinde ise maalesef tedavi devam edemediği için tüp bebek hazırlık aşaması sonlandırılmakta ve tedavi gerçekleştirilememektedir.
Hazırlık Dönemi Sonrası
Hazırlık dönemi bitip de yumurtalar toplandıktan sonra, artık mikroenjeksiyon ile döllenme gerçekleştiriliyor, ardından da döllenen yumurta anne rahmine aktarılıyor. Bu dönemde embriyonun rahme daha iyi tutunması için luteal faz ilaçları da anneye veriliyor ve gebeliğin sürdürülmesi sağlanıyor.