Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalı?
Beslenme, doğurganlık sağlığı ve gebelik için oldukça önemli bir konudur. Beslenmenizin ve hayat tarzınızın, yumurta ve sperm üzerinde doğrudan etkileri olabilmektedir. Bu nedenle tüp bebek tedavisiyle bebek sahibi olmaya çalışıyorsanız, dikkat etmeniz gereken konulardan bir tanesi beslenme olmalıdır.
Her bireyin beslenme ihtiyaçları, genetiğe ve hayat tarzı alışkanlıklarına göre farklılık gösterse de doğurganlığı destekleyen bir beslenme düzeninde temel şeyler bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisi sırasında hem erkek hem de kadın çeşitli renklerde sebze ve meyve tüketmeye dikkat etmelidir. Bu sebze ve meyveler sağlığın en iyi durumda olması için gerekli vitaminleri, mineralleri ve lifi sağlayacaktır. Ayrıca bu yiyecekler antioksidanlar içerdiğinden dolayı yumurta ve spermin serbest radikallerden korunmasına yardımcı olur.
Sağlıklı yağlarla birlikte lifler, hormonal dengenin korunmasını ve hücre zarlarının sağlıklı olmasını destekler. Sağlıklı yağlar bakımından zengin kaynaklar arasında avokado, zeytinyağı, kuruyemişler, çekirdekler ve yağlı balıklar bulunmaktadır. Bununla birlikte sağlıklı yağları aşırı miktarda tüketmekten kaçınmalısınız. Ayrıca yerfıstığı, ayçiçeği ve mısır yağı gibi bitkisel yağlardan uzak durmalısınız.
Pek çok kadın gebe kalmaya çalışırken yeteri kadar protein tüketmediği için protein alımınıza da dikkat etmeniz gerekir. Protein, temel yapı taşları olan amino asitler için önemlidir. Bu nedenle her gün ana öğününüz protein içermelidir. İyi protein kaynakları arasında et, yumurta, baklagiller, kuruyemişler ve çekirdekler bulunmaktadır. Bu nedenle tüp bebek tedavisiyle ya da doğal yollarla gebe kalmaya çalışıyorsanız, her gün yeteri kadar protein almaya özen gösterin.
Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme Önerileri
İster tüp bebek tedavisiyle ister doğal yollardan olsun, bebek sahibi olmaya çalışırken yediğiniz ve içtiğiniz şeyler konusunda dikkatli olmalısınız. Genetik ve yaş gibi etkenleri kontrol edemeseniz de yumurtalık fonksiyonlarınızı iyileştirmek için bazı yiyecekleri yemeye ve bazılarındansa uzak durmaya dikkat etmelisiniz.
Bebek sahibi olmaya çalışırken yemeniz ve yememeniz gereken şeyleri aşağıda detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz.
- Meyve ve sebze
Yumurta kalitesini iyileştirmek için meyve ve sebzeye önem vermelisiniz. Bunun için günlük olarak her öğünde tabağınızın yarısının taze meyve ve sebzeden oluşmasına dikkat edin. Diğer çiğ meyve ve sebzelere ek olarak karpuz ve kuşkonmaz, yumurta kalitesi için önemli olan glutatyon bakımından zengin kaynaklardır. Aynı şekilde kale bitkisi de östrojen metabolizması için önemli unsurlar içerdiğinden dolayı önemli bir sebzedir.
- Sağlıklı yağlar
Sağlıklı ve bitkisel yağları ölçülü bir şekilde tüketmeniz, doğurganlık sağlığınız açısından önemlidir. Kuruyemişler, avokado, zeytinyağı ve üzüm yağı vücuttaki inflamasyonu azaltabilmekte ve düzenli yumurtlama ile genel olarak doğurganlığa katkıda bulunabilmektedir. Hatta bazı araştırmalar, avokadodaki gibi tekli doymamış yağ asitlerinin tüp bebek döngüsü sırasında başarı oranlarını arttırabileceğini göstermektedir.
Gebe kalmaya çalışırken sağlıklı yağlara önem verdiğiniz kadar trans yağlar ile sağlıksız doymamış yağlardan kaçınmaya da özen göstermeniz gerekir. Özellikle hazır ürünler, hayvansal ürünler, patates kızartması ve bazı margarinlerin içerisinde bulunan bitkisel yağlar, insülin direncini arttırmaktadır. İnsülin, kan akışındaki glikozun hücrelere taşınmasına yardımcı olur. İnsülin direnci ise glikozun hücrelere taşınmaktaki zorluğunu ifade eder. Pankreas her şekilde daha fazla insülin üretmeye devam edeceği için kanda daha fazla insülin bulunmaya başlar. Yüksek insülin seviyeleri ise metabolik sorunlara yol açarak yumurtlamayı etkileyebilir. Bu nedenle bebek sahibi olmaya çalışırken trans yağlardan ve sağlıksız doymamış yağlardan kaçınmak gerekir.
- Kompleks karbonhidratlar
Bebek sahibi olmak istiyorsanız, kompleks karbonhidratları daha fazla tüketirken çok işlenmiş karbonhidratları ise daha az tüketmelisiniz. Kurabiye, kek, beyaz ekmek ve beyaz pirinç gibi kötü karbonhidratların vücut tarafından sindirimi hızlı bir şekilde gerçekleştirilir ve hemen kan şekerine dönüştürülürler. Kan şekerinin aniden artmasını bastırmak için pankreas kan akışına insülin bırakır. Yüksek insülin seviyesi için yumurtlama bakımından istenen bir şey değildir.
Doğurganlık sağlığı bakımından meyve, sebze, fasulye ve tam tahıl gibi lif içeren iyi karbonhidratlar tüketmelisiniz. İyi karbonhidratlar, yavaş bir şekilde sindirilir ve kan şekeri ile insülin üzerinde daha yavaş etki gösterir. Ayrıca az işlenmiş tahıllar B vitamini, E vitamini ve lif bakımından da zengin olduğu için doğurganlık sağlığı için önemlidir.
- Protein
Proteini kırmızı et yerine daha çok balık yiyerek arttırabilirsiniz. Kırmızı et ve balığın yanı sıra tavuk ve hindi de protein, çinko ve demir bakımından zengin kaynaklardır. Bu besinler, gebeliğin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için önemlidir. Somon, ton balığı ve sardalya gibi soğuk su balıkları protein bakımından zengin oldukları kadar DHA ve omega-3 yağ asitleri bakımından da mükemmel kaynaklardır. Bununla birlikte yüksek miktarda cıva içeren balıklar konusunda dikkatli olmalısınız.
Protein bakımından yumurtanın da zengin bir kaynak olduğunu unutmamakla birlikte beslenme düzeninizde bitkisel proteinlere de yer vermelisiniz. Fasulye, kuruyemiş, çekirdek ve tofu gibi bitkisel proteinlerde sağlıklı yağlar da bulunmaktadır ve bu yiyecekler, nispeten daha az kalori içerdikleri için kilo verme konusunda da yardımcı olabilmektedir. Protein almak için kuruyemiş, çekirdek ve mercimek ile nohut gibi baklagilleri tüketebilirsiniz.
Süt ürünleri
Her gün 1-2 porsiyon kadar tam yağlı süt ve süt ürünleri tüketmelisiniz. Az yağlı süt ve süt ürünlerinin kısırlığı teşvik edebileceği düşünülmektedir. Bu nedenle süt içecekseniz tam yağlı olmasına dikkat edin ya da süt içemiyorsanız her gün bir kase yoğurt tükettiğinizden emin olun.
- Şeker
Gebe kalmaya çalışırken şekeri mümkün olduğunca azaltmalısınız. Yoğun dozlarda şeker almak, kan şekerini aniden yükselteceği için insülin ile ilgili sorunlara ve hormonal dengesizliğe yol açabilir. Bu nedenle doğurganlık sağlığınız için şekerden uzak durmanız iyi olacaktır. Canınız şekerli şeyler çekerse agave şurubu, akçaağaç şurubu, bal ve stevia bitkisinden elde edilen doğal tatlandırıcı gibi şeyleri ölçülü olarak kullanabilirsiniz.
- İşlenmemiş gıdalar
İşlenmiş gıdalar yerine işlenmemiş gıdalara ağırlık vermeniz önemlidir. Akdeniz diyeti gibi tam tahıllar ve sebzeler bakımından zengin, daha az işlenmiş et bulunduran beslenme düzenleri yumurtalık sağlığı için faydalı olabilmektedir. Bu nedenle gebe kalmaya çalışırken işlenmiş gıdaları hayatınızdan mümkün olduğunca çıkarmanız gerekir.
- Kafein
Bebek sahibi olmaya çalışırken kahve ve çayı makul miktarlarda tüketebilirsiniz. Bununla birlikte kahve, enerji içecekleri ve çaydan aldığınız toplam kafeinin günde 200 miligramı aşmamasına dikkat etmelisiniz. Daha fazla çay ve kahve içmek istiyorsanız, bunların kafeinsiz versiyonlarını tercih edebilirsiniz.
- Vitaminler
Gebe kalmaya çalışan kadınların günlük en az 400 mcg folik asit bulunduran multivitaminler kullanmaları gerekir. Folik asit, bebeğin beyin ve omurga gelişimi için son derece önemlidir. Gebeliğin ilk 3-4 haftası meydana gelen doğum kusurları genellikle folik asit eksikliğinden meydana gelmektedir. Bu nedenle gebe olmasanız da bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, düzenli olarak folik asit almaya dikkat etmeniz gerekir.
Tüp Bebek Tedavisinde Transfer Sonrası Beslenme
Tüp bebek tedavisinde transfer sonrası beslenme düzeninizde değişiklik yapmanız gerekmemektedir. Önemli olan şey, tüm tedavi boyunca sağlıklı yemeye odaklanmanız olacaktır. Bu dönemde beslenme düzeninizde glütensiz beslenme gibi ani değişikliklerden kaçınmanız gerekir.
Tüp bebek tedavisi sırasında nasıl beslenmeniz gerektiğinin genel bir özetini aşağıda okuyabilirsiniz:
- Meyve ve sebze tüketmeniz vitamin, mineral, lif ve fitokimyasal gibi hastalık karşıtı besinleri sağlamaya ek olarak yüksek kalorili yiyecekler tüketmeden açlığınızı bastırmanıza yardımcı olacaktır.
- Yağsız et, tavuk eti, balık, yumurta, fasulye, kuruyemiş, çekirdek ve süt gibi sağlıklı proteinler de uzun süre tok kalmanızı sağlayacağı için bu yiyecekleri tüketmeniz önemlidir.
- İşlenmiş gıdalar yemeyi azaltarak evde hazırlayacağınız yemekleri yemeniz sağlıklı olacaktır. İşlenmiş gıdalarda bulunan trans yağlar ile sağlıksız doymamış yağların, kısırlığı arttırıcı etkiye neden olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır.
- İşlenmiş tahıllar yerine tam tahıllı ekmek, lif içerikli kahvaltılık gevrek, kahverengi pirinç gibi tam tahıllar tüketebilirsiniz.
- Gün içerisinde öğün atlamak, geceleri daha fazla yemenize yol açabileceği için gün içinde düzenli olarak yemek yemelisiniz. Özellikle de kilonuza dikkat ediyorsanız, öğün atlamamanız önemlidir.
- Tabak metodu uygulayabilirsiniz. Bu metotta tabağınızın yüzde 25’i yağsız protein, yüzde 25’i işlenmemiş tahıl ve yüzde 50’si ise meyve ve sebzelerden oluşmalıdır.