Tüp bebek tedavisi, günümüzde en başarılı yardımcı üreme yöntemidir. Bu tedavi yöntemi, her geçen gün geliştirilmekte ve başarı oranları teknolojik alt yapının da desteğini alarak arttırılmaktadır. Bununla beraber daha hasta dostu bir yöntem olması için çalışmalar sürdürülmektedir. Bu sayede günümüzde tüp bebek tedavisinin hiçbir aşamasında anne adayı ciddi ağrılar ya da acı duymamaktadır. Yapılan işlemler sonrası anne adayına evine ve günlük yaşantısına dönebilmektedir.
Yumurta nasıl toplanır?
Tüp bebek tedavisinde yumurtalar geliştirildikten sonra, yumurtaları olgunlaştırmak için çatlatma iğnesi yapılmaktadır. Bu iğnenin yapılmasının ardından yumurta toplama işlemine başlanır. Bu sebeple de yumurta toplama aşaması, adet gününe göre ayarlanmamaktadır. Yumurtaların olgunlaşma ve büyüme zamanına bağlı olarak ve yumurtaların uyarılma aşamasına genellikle adetin 2. Ya da 3. günü başladığını için yumurta toplama işlemi de adetin 15-20. günleri arasına denk gelebilir.
Yumurta toplama işlemi nasıl yapılır?
Anne adayı jinekolojik muayene masasına geçer. Bu işlem sırasında vajinal ultrasonografi kullanılır. Vajinal ultrasonografinin ucunda ise rehber görevi gören ve yumurta toplamakta kullanılan ince bir aparat ve iğne mevcuttur. İşleme başlamadan önce ise anne adayı steril açıdan hazırlanır ve vajen temizlenir. İğne aracılığı ile yumurtaların içinde yer aldığı folikül adı verilen keselere girilir ve içerisinden yumurtalar vakumlama yöntemi ile toplanır.
Toplanmış olan foliküller laboratuara gönderilir. Bu foliküller ayrıntılı bir şekilde değerlendirilir ve içlerinde yumurta hücresi olup olmadığına bakılır. Şayet yumurta mevcut değilse folikülün içerisi özel bir sıvı ile yıkanarak yeniden yumurta alınmaya çalışılır. Toplanmış olan yumurtalar kültür sıvısı içerisinde inkübatör adı verilen cihaz içerisinde uygun ısı ve karbondioksit oranı sağlanarak muhafaza edilir. ICSI (mikroenjeksiyon) uygulamasına kadar yumurtalar ortalama 2-4 saat inkübatörde muhafaza edilir.
Yumurtaların içerisinde olduğu kesecikler, foliküldür. Foliküller, ultrasonda siyah ve yuvarlak olarak görülmektedir. Her folikülün içinden yumurta çıkmayabilir. Yumurta bulunamayan foliküller, özel sıvılarla yıkanır ve yeniden yumurta bakımından değerlendirilir. Fakat çoğunlukla foliküllerin %80’inden yumurta bulunmaktadır.
Yumurta toplama işlemi ne kadar sürer?
Yumurta toplama işlemi ortalama olarak yarım saat sürer. İşlemden sonra anne adayı merkezde birkaç saat dinlenir ve ardından evine gidebilir.
Yumurta toplama aşamasında genel anestezi mi uygulanır?
Yumurta toplama aşamasında lokal ya da genel anestezi yapılabilir. Bu durum hastanın da isteği göz önünde tutularak belirlenir. Genel anestezi uygulandığı zaman hasta herhangi bir şey hissetmez ve işlemden sonra uyandırılır. Lokal anestezi uygulandığında ise hastanın heyecan ve gerginlik durumuna göre rahatsızlıklar söz konusu olabilir. Ancak bu işlemler ciddi derecede ağrılı ve acılı işlemler değildir.
Yumurta toplama aşamasında genel anestezi riskine karşı, işlemden altı saat önce herhangi bir şey yememek ve içmemek önemlidir.
Ağrı, kanama ya da başka bir şikayet olur mu?
Yumurta toplama işleminden sonra anne adayı hafif ağrı duyabilir. Bu aşamada tüp bebek uzmanı, çeşitli ağrı kesiciler önerebilir. Bazı anne adaylarında lekelenme tarzı kanamalar görülebilir. Kanamanın fazla olduğu durumlarda mutlaka doktora haber vermek gerekmektedir.
Yumurta toplama işleminin riskleri nelerdir?
Yumurta toplama aşaması kısa sürede tamamlanan bir işlem olsa da, tüp bebek ekibinin tecrübesi ve güvenilirliği oldukça önemlidir. Aksi halde komplikasyonların yaşanma riski artar. Bu komplikasyonlar ise; enfeksiyon, yumurtalıklarda kanama, vajende kanama olarak sayılabilir.