Mide bulantısı, yorgunluk, halsizlik, şişlik ve göğüslerde hassaslaşma… Bu hamilelik belirtilerinin, hamileliği genel olarak kesinleştirdiğini söylemek mümkündür. Tüm bu sorunlar, hamileliği tescil edebilir. Ancak nadir durumlarda, durum böyle değildir.
Yalancı bir gebelik; hayalet gebelik veya klinik dönem psödosiyezi olarak bilinir. Bir kadının hamile olduğuna inanmasına neden olan nadir bir durumdur. Hatta hamilelikle özdeşleşmiş birçok klasik semptom da görülür. Ancak bu bir düşük yapma eylemi değildir. Yalancı gebelikte, hiçbir zaman bebek yoktur. Buna rağmen, belirtiler bir kadını, hatta etrafındakileri bile bebek beklediğine inandıracak kadar uzun sürebilir.
Yalancı Gebelik Neden Olur?
Şu anda, bazı kadınların neden yalancı gebelik yaşadığına dair bir cevap yoktur. Ama önde gelen üç tane teori bulunuyor. Bazı akıl sağlığı profesörleri, yoğun bir hamile kalma isteği ya da hamile kalma korkusuyla ilişkili olduğuna inanırlar. Bunun endokrin sistemi etkilemesi olasıdır ve bu da hamilelik belirtilerine neden olur.
Başka bir teori yerine getirme arzusuyla ilgilidir. Bazı akıl sağlığı profesörleri, bir kadının gebe kalması gerektiğinde, muhtemelen birden fazla düşük veya infertilite yaşadıktan sonra ya da artık zamanı geldiğini düşündüğü için, vücudundaki belirli değişiklikleri hamile olduğu konusunda net bir işaret olarak yanlış yorumlayabileceğine inanır.
Üçüncü teori, sinir sistemindeki depresif bozukluklarla ilgili meydana gelen bazı kimyasal değişikliklerdir. Bu kimyasal değişikliklerin yalancı gebelik belirtilerinden sorumlu olması mümkündür.
Yalancı Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Yalancı bir hamilelik genellikle gerçek gebeliğe her şekilde benzemektedir, sadece ortada bir bebek yoktur. Her durumda, kadın hamile olduğundan kesinlikle emindir.
Fiziksel olarak, en sık görülen semptom, bir bebek varmışçasına, karında meydana gelen şişliktir. Karın, hamilelik sırasında olduğu gibi, gelişmekte olan bir bebek olmasa da büyümeye başlayabilir. Yalancı gebelik sırasında ortaya çıkan abdominal büyümeye, bir birikmenin neden olduğuna inanılıyor. Aşağıdakilerden herhangi biri, karnın şişmesine neden olabilir:
- Gaz
- Yağ (Kilo almak)
- Dışkı
- İdrar
Adet düzensizliği ikinci en yaygın fiziksel semptomdur. Yalancı gebelik yaşayan kadınların yarısı ila dörtte üçü arasında bir kesim, bebek hareketi hissettiğini söylüyor. Birçok kadın ayrıca bebek olmasa bile bebeğinin tekmelediğini hissettiğini bildiriyor. Diğer belirtileri, gerçek bir hamilelik sırasında deneyimlenenlerden ayırt etmek zor olabilir ve aşağıdakiler yaşanabilir:
- Sabah bulantısı ve kusma
- Meme hassasiyeti
- Boyut ve pigmentasyon dahil olmak üzere göğüslerde değişiklikler
- Laktasyon (Memede süt varlığı)
- Kilo almak
- Doğum sancıları
- Ters göbek deliği
- İştah artışı
- Rahim büyümesi
- Serviksin yumuşaması
- Yanlış doğum alarmı
Bu belirtilere, doktorların bile inanması muhtemeldir.
Yalancı Gebelik İçin Bir Tedavi Var Mı?
Ultrason gibi görüntüleme teknikleriyle, gerçekten hamile olmadığının kanıtlanması, bir kadının yalancı gebeliğini sona erdirmenin en başarılı yoludur. Yalancı gebeliklerin doğrudan fiziksel nedenleri olduğu düşünülmez, bu nedenle ilaç tedavisi için genel bir öneri yoktur. Ancak bir kadın adet düzensizliği gibi belirtiler yaşıyorsa, ilaç reçete edilebilir. Psikolojik istikrarsızlığı olan kadınlarda yalancı gebelikler orantısız olarak gerçekleşmektedir. Bu nedenle tedavi için bir psikoterapistin bakımına ihtiyaç olabilir.
Yalancı Gebelik Ne Kadar Yaygındır?
Yalancı gebelik kavramı yeni bir şey değildir. Hipokrat zamanında ve ilk yazılı kaynaklarda bahsedilmiştir. Mary Tudor ünlü bir tarihsel örnektir. Son yüzyılda yalancı gebelik vakaları önemli ölçüde düşmüştür.
Yalancı gebelik yaşayan kadınların yaş ortalaması 33’tür. Ancak 6 yaşından küçük çocuklarda ve 79 yaşından büyük kadınlarda bile yalancı gebelik vakaları bildirilmiştir. Yalancı gebeliği olan kadınların yaklaşık üçte biri en az bir kez daha hamile kalmıştır ve üçte ikiden fazlası evlidir. Ensest ilişki yaşamış kadınların yalancı gebelik yaşama riski daha fazla olabilir.
Doğru ve güvenilir gebelik testlerine kolay erişilebilen ülkelerde, yalancı gebelikler oldukça nadir görülmeye başlamıştır. Bazı kültürler, kadının gebe kalma kabiliyetine fazla anlam yükler ve dünyanın bu bölgelerinde daha yüksek oranlarda yalancı gebelik görülür.
Kimler Risk Altındadır?
Herhangi bir kadında gelişebilir, ancak 33 yaş civarında olan kadınlarda daha yaygındır. Doğurganlık yardımı alan, daha önce düşük veya ölü doğum nedeniyle bebeğini kaybeden veya hiç çocuk sahibi olmayacakları söylenmiş olan kadınlarda gelişme olasılığı yüksektir. Ayrıca, hiç evlenmemiş veya menopoza girmiş kadınlar daha fazla risk altındadır. Yumurtalık sorunları, ektopik gebelik veya morbid obez olan kadınlarda semptomlar olabilir.
Sonuç Olarak;
Yalancı gebelik günümüzde nadiren görülür. Hamilelik ve yabancı gebelik belirtileri birebir örtüştüğünden, kafa karıştırıcı olabilir, ancak önemli bir fark vardır. Yalancı gebelikte, ultrasonda görülebilen bir bebek yoktur. Bunun nedeni ile ilgili, olumlu düşündürecek gibi görünen semptomlara rağmen, hiçbir fikir birliği yaşanmamıştır. Sorularınız varsa veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız doktorunuza danışın.
Hocam beş ay önce yaşanılmış sürtünmeli ilişki oldu erkek arkadaşımda asla bi bosalma olmadı ikimizdede sadece iç çamaşırı vardı ondan sonra bu beş ayda 6 kere larından ultrason iki kere vajiinal ultrason 6 kere beta hcg yapıldı ama bedenimde ciddi değişiklikler var karnım büyüdü vajinam genişledi alt karınla bir gibi vajinam yumuşadı göğsümden süt geliyor lekeler oluştu sık idrraa çıkıyorum akıntım çok sırt agrılarım var bu yalancı gebelik olabilir mi yada gizli gebelik diye birsey duydum ne kan testinde nede karından nede vajinadan bakılan ultrasonda gözükmüyormuş adetim çok düzensiz eskiden koyu renk olan adet kanım suan çok canlı parlak kırmızı karnımda vajinam da hareket var yoksa ben gizli gebelik mi yasıyorum nolur bi cevap verin çok zor durumdayım asla ikna olamıyorum gizli gebelik durumundan dolayı
ben tüplerimi bağlattım iyi bağlanmamıştı 7 ay sonra hamile olduğumu öğrendim gizli gebelikmiş