Yumurtalıklar, bir kadının hamile kalmasında önemli bir rol oynar. Yumurta hücreleri sperm hücreleri ile döllendiğinde, yumurtalıklarda üretilir. Yumurtalıklar ayrıca, kadın üreme hormonları olan progesteron ve östrojen de üretir.
Gebelik elde etmenin kolaylığı söz konusu olduğunda, yumurtalıkların büyüklüğü de önemlidir. Küçük yumurtalık, bir kadının yumurta rezervlerinin normalden daha düşük olması anlamına gelir. Bununla birlikte, daha büyük bir yumurtalığa sahip olmak, kadının yumurta rezervlerinin yüksek olduğu anlamına gelmez. Yumurtalıkların boyutu, aşağıda listelenen çeşitli faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir…
Yumurtalık Boyutunda Değişikliğe Neden Olan Faktörler
Bir kadının yumurtalıklarının büyüklüğü, farklı nedenlere bağlı olarak hayatının farklı aşamalarında birkaç kez değişebilir. Yumurtalıkların boyutunda bir değişikliğe neden olabilecek çeşitli faktörler şunlardır:
- Yaş faktörü
Yumurtalıkların büyüklüğü yaşın ilerlemesi ile birlikte değişir. Bir kadın henüz ergenliğe ulaşmadan önce ve menopoza girdikten sonra, yumurtalıkları en küçük boyuttadır. Ergenliğe girilmesi ile birlikte ve menopoz öncesi dönemde artmaktadır.
Bir kadının yumurtalıklarının ortalama büyüklüğü 3 cm uzunluğunda, 2.5 cm yüksekliğinde ve 1.5 cm genişliğindedir. Ergenlik öncesi ya da menopoz sonrası dönemde, çapı 20 mm’nin altındadır. Bir kadın yumurtlamaya başladığında ve adet kanamaları başladığında, yumurtalıklar da büyümeye başlar.
- Yumurtalık hastalıkları
Yumurtalıklardaki bir hastalık ya da kanser gibi durumlar, yumurtalıkların boyutunda belirgin bir artışa neden olabilir. Kadınlarda yaygın olarak görülen Polikistik Over Sendromu ya da kistik durumlar da yumurtalıkların boyutunda büyümeye neden olarak ağrıya ve hatta iç kanamaya neden olabilir. Yumurtalıklardaki bu bozukluklar, bir kadının hamile kalmasını zorlaştırabilir.
- Hormon tedavileri
Kısırlık teşhisi konulan bir kadın, hamile kalmak için, tüp bebek tedavisi gibi doğurganlık tedavilerini tercih eder. Bu tedavilerin bir bölümü, yumurtalıkların uyarılması için genellikle hormonal enjeksiyonları içerir. Bu sayede, yumurtalar döllenme için serbest bırakılır. Hormon tedavileri, yumurtlama sırasında yumurtalıkların boyutunun büyümesine neden olabilir. Yumurtlama aşaması bittiğinde, yumurtalıklar da normal boyutuna geri dönebilir.
- Hamilelik
Hamilelik ile birlikte artan progesteron ve östrojen hormonları, yumurtalıkların boyutunun da büyümesine neden olur. Bununla birlikte, doktorunuzun kontrol etmesi ve kist olmadığından emin olmanız önemlidir.
Yumurtalık Boyutu Gebeliğin Zor Ya Da Kolay Olması İle İlgili Midir?
Bir kadının yumurtalıklarının boyutu, gebe kalma yeteneği ile ilişkilidir. Döllenmeye hazır olan potansiyel yumurta hücresi sayısı, yumurtalıkların boyutuna bağlıdır.
Bir kadının yumurtalıklarının boyutu normalden daha küçükse; yumurta rezervlerinin ortalamanın altında olması nedeniyle, gebe kalması daha zor olabilir. Ultrason muayeneleri ya da kan testleri, yumurtalıkların boyutunu ve düzgün çalışıp çalışmadığını belirleyebilir. Doktorunuz, bir yumurtalığın sahip olduğu folikül sayısını, ultrason taraması ile sayabilir. Folikül sayısı, bir kadının yumurta rezervlerinin normal ya da normalden az olduğunu gösterebilir.
Yumurtalıkların Boyutunun Büyük Olması Üreme Şansını Arttırır Mı?
Daha büyük yumurtalık boyutu, doğrudan yumurtalık rezervlerinin daha yüksek olduğu anlamına gelmez. Yumurtalıklar; bozukluklar, hastalık ya da tümör nedeniyle de büyüyebilir. Bu gibi durumlarda; kadınlar normal olarak yumurtlamazlar. Bu da, gebelik elde etmede zorlanmalarına neden olur. Örneğin; Polikistik Over Sendromu olan kadınların, çapı 15 cm kadar büyük yumurtalıkları olabilir.
Bu nedenle, genişlemiş yumurtalıklar; genellikle hormonal bir bozukluğun, yumurtalık kistlerinin ya da yumurtalıklardaki tümörün bir göstergesi olabilir. Hamile kalmakta zorlanıyorsanız, yumurtalıklarınızı bu tür problemlere karşı kontrol ettirmek için doktorunuzla görüşün.
Hamile Kalmak İçin Normal Yumurtalık Boyutu Nedir?
- Hamile kalmak için “normal” yumurtalık boyutu; sağlıklı ve normal bir yumurtalık büyüklüğü olan 3cm x 2.5cm x 1.5cm’dir.
Bu boyutlara sahip olan bir yumurtalık, yeterli miktarda yumurtalık rezervine sahip olacaktır. Ancak, hamile kalmaya çalıştığınız sırada, yumurtanın kendisi de önemlidir. Yumurtalarınızın verimli olması için, doğru boyutta olmaları gerekir. Yumurtalar küçülürse, düzgün şekilde gelişemez.
Besin değeri yüksek gıdalar tüketmek, düzenli bir egzersiz rutinine sahip olmak, sağlıklı bir kiloyu korumak ve stresten mümkün olduğunca uzak kalmak; yumurta ve yumurtalık sağlığını korumak ve iyileştirmek için faydalı olabilir.
Yumurta ve Yumurtalık Sağlığını İyileştirmenin Yolları
Yumurtalarınızın ve yumurtalıklarınızın kalitesini ve sağlığını iyileştirmenin bazı yolları vardır. İşte, onlardan bazıları:
- Sağlıklı bir kiloda olmak
İdeal kilo aralığınızdan uzaklaştıkça, hamile kalmanız da zorlaşır. Bu durum, yumurtaların kalitesini doğrudan etkileyebilir. Bu nedenle, hamile kalmaya çalışıyorsanız, kilo durumunuzu takip ettiğinizden emin olmalısınız.
- Egzersiz rutinine sahip olmak
Düzenli olarak egzersiz yapmak, yumurta ve yumurtalık sağlığınızı korumanızı sağlayabilir. Aşırı miktarlarda egzersiz yapmanız gerekmiyor; her gün en az 30 dakikalık bir yürüyüş ya da 1 saat yoga yapmak, üreme sağlığınızı korumaya da yardımcı olabilir.
- Stresten uzak durmak
Stresi yönetmeyi öğrenmek, genel vücut sağlığınız için pek çok açıdan faydalıdır. Modern dünyada, kişinin huzurunu ve sakinliğini koruması oldukça zordur. Ancak, stresin bedenlerimiz üzerindeki etkisini azaltmanın bir yolunu bulmak gerekiyor.
Her gün, zihninizi rahatlatmak için yapmaktan zevk aldığınız bir aktiviteyi yaptığınızdan emin olun. Ayrıca, zihninizi sakin ve temiz tutmak için, yatağa gitmeden en az 1 saat önce telefon ve dijital cihazlardan uzak durun.
- Dengeli beslenmek
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı, üreme sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bunu başarmak için, sevdiğiniz yiyeceklerden sonsuza kadar uzak durmanız gerekmez. Yalnızca, ne yiyeceğinizi nasıl yöneteceğinizi bilmeniz gerekir.
Kaliteli proteinler, iyi karbonhidratlar, sağlıklı yağlar, lifler, vitamin ve mineraller gibi, vücudunuzun ihtiyacı olan temel besin maddelerini yeterli miktarda aldığınızdan emin olmanız gerekir. Temel besin maddelerinin eksikliği konusunda endişeleriniz varsa doktorunuza danışın ve gerekli takviyeleri kullanın.
Ne yediğinize dair bir günlük tutmak, yumurta ve yumurtalık sağlığınızı korumaya yardımcı olabilir.
- Zararlı alışkanlıklardan uzak durun
Sigara ve alkol kullanmak, doğurganlık sorunları ile ilişkilidir. Bu nedenle, eğer sigara bağımlılığınız varsa bir uzmandan yardım almalı, alkol tüketimini de minimumda tutmalısınız.
Yumurtalıklarının boyutu, bir kadının hamile kalma şansını etkiler.” Ancak, yumurtalıkların boyutunu değiştirebilen bir dizi faktör vardır. Çocuk sahibi olmakta zorlanmanızın nedenlerinden biri olup olmadığını anlamak için doktorunuza danışın. Ve, olumlu bir sonuç elde etmek için üreme sağlığınızı nasıl iyileştirebileceğinizi öğrenin.
İyi günler hocam merhaba. Eşimle beraber bebek yapmak istiyoruz. Yaklaşık 2 aydan beri deniyoruz. Yumurtlama dönemlerimde olmasına da dikkat ediyorum fakat olmuyor. Sizce bunun sebebi nedir?