Yumurtalık kistleri, yumurtalıklarda oluşan içi sıvı dolu keselerdir. Genellikle kanserli değildir ve çoğu zaman ultrason veya diğer görüntüleme testleri ile teşhis edilebilir. Testler, doktorunuzun kistlerin boyutunu görmesini sağlar. Çoğu kist belirtilere neden olmasa da, yırtılması durumunda ani bir ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir.
Yumurtalık kisti teşhisi konulduysa ve hamile kalmaya çalışıyorsanız, kistlerin doğurganlık problemlerine neden olmadığını bilmeniz önemlidir. Ancak, her şeyde olduğu gibi, burada da istisnalar vardır.
Yumurtalık Kisti Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Yumurtalık kistleri oldukça yaygındır ve kadınların çoğu yaşamının bir noktasında karşılaşır. Yumurtalık kistleri, yumurtalıkların üzerinde veya içinde oluşan sıvı dolu keseler olarak tanımlanır. Yumurtalık kistlerinin yaygın belirtinden bazıları şöyledir:
- Karında ani, şiddetli ağrı
- Baş dönmesi, halsizlik veya baygınlık hissi
- Hızlı nefes alma
Nadir de olsa kist yırtılarak ani bir ağrıya neden olabilir. Bu durumda hemen doktora gitmelisiniz. Yumurtalık kistinizin olup olmadığından emin değilseniz, jinekoloğunuz genellikle bir pelvik muayene sırasında teşhis edecektir.
Endometriozis Doğurganlık Sorunlarına Neden Olabilir!
Kistler genellikle hamile kalmayı zorlaştırmaz. Ancak kistlere endometriozis gibi altta yatan bir durum neden oluyorsa, doğurganlıkla ilgili sorunlarınız olabilir.
Endometriozis, doğurganlık çağındaki her 10 kadından en az 1’ini etkileyen yaygın bir sorundur. Rahim duvarına benzer dokuların implante edildiği veya yumurtalıklarınız veya fallop tüpleriniz gibi rahmin dışında büyüdüğü bir durumdur.
Hamile kalmak hala mümkün olsa da, endometriozis doğurganlığı olumsuz etkiler. Bu durumdaki kadınların neredeyse %40’ı kısırlık sorunu ile mücadele etmektedir. Mevcut tedavi seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Endometriozis Kistleri Doğurganlığı Nasıl Etkiler?
Endometriozis, rahminizi kaplayan dokular rahim duvarının dışında büyüdüğünde oluşur. Sonuç olarak, endometriyal dokular yumurtalıklara veya fallop tüplerine yapışabilir. Bu şiddetli ağrıya ve çikolata kisti oluşumuna neden olabilir.
Çikolata kistleri eski kan içeren keselerdir. Bu kistler yumurtalıklarınıza yapışabilir ve işlevlerini etkileyebilir. Bazı durumlarda bu kistler yumurtalıkların çalışmasını durdurarak hamileliği engelleyebilir. Ayrıca, yırtılması durumunda kistin bulunduğu tarafta şiddetli karın ağrısına neden olabilir. Çikolata kistinin belirtileri endometriozis ile benzerdir ve genellikle şöyledir:
- İki adet döngüsü arasında açıklanamayan pelvik ağrı
- Sindirim problemleri
- Ağrılı bağırsak hareketleri
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
Yumurtalık kistlerinin tedavisi genellikle semptomlara bağlıdır. Tedavinin temel amacı, hamilelik şansınızı arttırmaktır. Doktorunuz, muhtemelen beklemenizi ve kistlerin büyümesinin takip edilmesini önerebilir. Cerrahi, yalnızca aşağıdaki durumlarda önerilmektedir:
- Çok ağrılı adet dönemleri
- Kistlerin çok büyümesi
- Gebelikle ilgili komplikasyonlar
Polikistik Over Sendromu ve Yumurtalık Kistleri
İnci büyüklüğünde kistleriniz varsa, kadınlarda kısırlığın önde gelen nedeni olan polikistik over sendromu adı verilen bir durumunuz olabilir.
Yumurtalıklarınız, bir kadının fetüs olarak gelişiminden yumurtalıklarda bulunan yumurtaları içerir. Bu yumurtalar, her ay adet döngünüzün yumurtlama evresinde salınır. Yumurtalar, yumurtalar olgunlaştıkça sıvı ile dolan folikül adı verilen küçük keselerde bulunur. Normalde, foliküller olgunlaşmış yumurtaları serbest bırakmak için açılır ve onları döllenme için rahme gönderir.
Polikistik over sendromu olan kadınlar, yumurtaların tam olarak olgunlaşması için gereken hormonların hepsini yapmazlar. Foliküller büyür ve sıvı biriktirir, ancak yumurtalar salınmaz. Yumurtlama olmaz ve foliküller uykuda kalır…
Bu olduğunda; vücudunuz, adet döngünüzü düzenli tutmak için gerekli olan progesteron hormonunu üretemeyebilir.
Polikistik Over Sendromu Doğurganlığı Nasıl Etkiler?
Bir kadında yumurtlama, yumurtalıktan olgun bir yumurta salındığında meydana gelir. Bu, yumurtanın bir erkek sperm tarafından döllenebilmesi için olur. Ancak yumurta döllenmezse adet dönemlerinde vücudunuza geri gönderilir.
Bazı durumlarda, bir kadın yumurtlamak için gereken hormonları yeterince üretemeyebilir. Bu, yumurtalıklarınızın küçük kistler geliştirmesine neden olabilir. Bu kistler, genellikle PCOS’a bağlı olarak ortaya çıkan androjen adı verilen hormonları üretebilir.
PCOS’lu kadınlar genellikle yüksek düzeyde androjene sahiptir. Bu da; adet düzensizliği veya hiç olmaması, kilo alımı, akne ve gebe kalma zorluğu gibi belirtilere neden olabilir.
PCOS semptomlarınız varsa, doktorunuz bunları tedavi etmek için bazı ilaçlar reçete edebilir. Ayrıca, fazla kilonuz varsa, doktorunuz insülin seviyenizi düşürmeye yardımcı olabileceği için kilo vermenizi tavsiye edecektir. Bu, yumurtlama şansınızı artırabilir.
Bu kistler zamanında tedavi edilirse hamilelik şansınız artabilir. Ayrıca, yumurtalıklarınızda bazı kistler olabilir, ancak bunlar hamile kalma şansınızı etkilemez.
Yumurtalık Kistleri ve Gebelik
Yumurtalık kistleri, artık adet görmeseniz bile, hamileliğin erken döneminde yaygındır. Genellikle bu kistler, diğer yumurtalık kistlerinin çoğu gibi zararsızdır.
Bununla birlikte, kistler hamileliğiniz boyunca büyümeye devam ederse, birkaç olası sorundan söz edilebilir. Kistler doğum sırasında yırtılabilir, hatta sorunlara neden olabilirler. Bu, hamileliğiniz boyunca ve yaşamınız boyunca bir kadın doğum uzmanının kontrolü altında kalmanızın önemli olmasının birçok nedeninden biridir.
Polikistik over sendromunuz varsa; gebelik diyabeti, hamileliğe bağlı yüksek tansiyon, düşük veya erken doğum riskiniz yüksek olabilir.
Polikistik Over Sendromu riskiniz ve potansiyel tedavi seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşabilirsiniz. Bir uzman, size mümkün olan en sağlıklı hamileliği yaşamanıza yardımcı olacak en iyi tedavi yöntemini önerecektir.
Yumurtalık Kistleri Tedavisi
Potansiyel olarak tehlikeli yumurtalık kistlerinin belirtilerini ve onlardan kurtulmanın yollarını bilmek önemlidir. En yaygın tedavi yumurtalık kistektomisidir. Bu, karında küçük kesiler ve doktorun prosedürü tamamen tamamlamasına yardımcı olan bir kamera içeren minimal invaziv bir ameliyattır.
Hamilelik yaklaşık 20 hafta geçtikten sonra bu tür bir tedavi penceresinin kapandığını unutmayın. Doktorunuzla, riskler ve tedaviye başvurmanız gerekip gerekmediği hakkında konuşun.
Doğurganlığı Etkilemeyen Yumurtalık Kistleri
Foliküler kistler, bir kadında oluşabilen fonksiyonel kistlerdir. Bu kistler normal bir adet döngüsü sırasında oluşur, bu nedenle kısırlığa neden olmazlar. Aslında bu kistler, doğurganlığı sağlayan gerekli işlevlerin gerçekleştiğini gösterir.
Kistadenomlar, yumurtalıkların yüzeyinden kaynaklanan yumurtalıktaki büyümeler nedeniyle oluşur. Bu kistler tedavi gerektirse de doğurganlığı etkilemezler.
Dermoid kistler, sıvı yerine deri, saç veya diş gibi dokuları içerir ve kısırlık ile ilişkili değildir.