Tıbbi literatürde, ooforektomi (Oophorectomy, ovariectomy) bir veya şki yumurtalığın alınması işlemidir. İki yumurtalığın alınması operasyonuna ise bilateral ooforektomi adı verilmektedir. Genellikle yumurtalıkla birlikte tüp de alınır. Bu operasyona ise salpingoooforektomi adı verilir. Sağ ve sol yumurtaların birlikte alınması operasyonu ise bilateral salpingoooforektomi işlemidir. Bu işlemler kapalı ya da açık yapılabilir.
Operasyonla ilgili terimler:
Over: Yumurtalık anlamına gelmektedir.
Tuba: Tüpleri ifade eder.
Ooforektomi: Yumurtalığın alınması ameliyatıdır.
Unilateral ooforektomi: Yalnızca bir yumurtalığın alınmasıdır.
Bilateral ooforektomi: İki yumurtalığın da alınması ameliyatıdır.
Unilateral salpenjektomi: Yalnızca bir yumurta alınması işlemidir.
Bilateral salpenjektomi: İki tüpün de alınması işlemidir.
Unilateral salpingoooforektomi (USO): Tek taraftaki yumurtalık ve tüpün alınması işlemidir.
Bilateral salpingoooforektomi: Yumurtalıkların ve tüplerin alınması ameliyatıdır.
Histerektomi: Rahmin alınması işlemidir.
Hangi durumlarda bu ooforektomi ameliyatının yapılması gerekir?
Belirtiler durumlarda ooforektomi ameliyatı uygulanmalıdır, ancak belirtiler durumlar her zaman için ooforektomi operasyonunun yapılmasını gerektirmez:
Yumurtalık kisti söz konusu ise çeşitli durumlarda kist alınırken (kistektomi) bazen yumurtalıkların tamamının alınması da gerekebilmektedir.
- Çikolata kisti,
- Endometrioma
- Tubaovarian abse
- Yumurtalık kanseri operasyonunda bilateral ooforektomi yapılır.
- Dış gebelik (ektopik gebelik)
Yumurtalıklardan birinin alınması, ameliyattan sonra gebe kalma şansını muhafaza edebilir. Ancak adet düzensizliği söz konusu olabileceği için adet kalma zorlaşabilir. Ooforektomi operasyonundan sonra hastanın menopoza girme riski mevcuttur.
Tek tüp ya da tek yumurta ile gebelik oluşur mu?
Çeşitli durumlarda sağ ya da solda olan yumurtalıkların ya da tüplerin alınması gerekebilir. Yumurtalık ya da tüpün her ikisi de alınmamış ise ameliyattan sonra gebelik şansı düşse de halen mevcuttur. Hamileliğin oluşması için tüp ve yumurtalıklar oldukça önemlidir.
Şayet kadının yaşı ilerlememiş ise, yumurtalıklardan birinin alınması gebe kalma şansını ciddi oranlarda azalmaz. Yumurtalığın alınması hormonal rezervin yavaşlamasına yol açabilir. Bu durumda kadının gebe kalma şansı azalabilir. Hormonal rezervler çok fazla yavaşlarsa, menopoz riski meydana gelebilir. Ancak yaşı genç olan kadınlarda bu durum daha az görülür.
İki yumurtalık alınırsa gebelik gerçekleşir mi?
Çeşitli sorunlarda iki tarafta bulunan tüpler ve yumurtalıkların da alınması gerekebilir. İki yumurtalığın ya da iki tüpün de alınmasını gerektiren hastalıklar söz konusu olduğunda gebeliğin kendiliğinden gerçekleşmesi mümkün değildir. Bunun dışında tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme yöntemlerinde de hastanın gebe kalma şansı yoktur. Bu grup hastalarda yalnızca yumurta bağışı uygulaması ile gebelik sağlanabilmektedir. Ülkemizde yumurta bağışı yasal değildir. Ancak her iki tüpü de alınmış vakalarda tüp bebek tedavisi ile gebelik şansı mevcuttur. Fakat tüpler haricinde herhangi bir sorunun mevcut olmaması gerekmektedir.
Rahmin alınması, gebe kalma şansını tamamen ortadan kaldırır mı?
Rahmin alınması ile uygulanan operasyona histerektomi denilmektedir. Rahmi alınmış olan bir kadının gebe kalma şansı yoktur. Gebeliğin gelişmesi için sağlıklı bir rahme gereksinim vardır.
Tek tüpün alınması yani kızacağı ameliyat masrafı neye meal olur hocam
Hocam merhaba… 38 yaşında 2 cocuk annesiyim… Normal dogum oldu ikiside. Hiç bir sıkıntı yok.. Tüplerimi aldırmak istiyorum,, ama bu durumda sıkıntı yaşarmıyım… Tüplerin alınması durumunda adet olmama menepozu girme gibi durum olurmu…… Sadece korunma amaçlı istiyorum aldırmayı…… Asla ve asla bebek istemiyorm. Şimdiden teşekkür ederim cevabınız için
Her iki overim de borderline över tümörü sebebi ile alındı 30 yaşındayım , ameliyattan sonra 3 ayda bir bazen 2 ayda bir adet kanaması gibi kanamam oluyor. Menopoza girecegim söylenmişti hatta bu belirtileri yaşamıştım da, kanama zamanı belirtilerim geçiyor , bu kanamalar normal midir?
Kadında yumurtalığın olmadığı nasıl anlasılır
18 yaşında sol yumurtalığın da kist var iyi huylu henüz büyüme aşamasın da değil bunun ciddi durumları ne olur ? korkulacak bir durum var mı ?
Hocam ben 32 yasindayim 8 yillik evliyim hipofiz bezimde kitle varmis 5-6 yil boyunca dostinex ve parlodel ilaclarini kullandim ayrica troid ilaci kullandim esimin ve ailesinin benim cocugumun olmasini istememeleri sonucu ilaçları kullanmayi 6 ay once biraktim bundsn sonraki hayatimda bi evlat sahibi olamayacagimi biliyorum ve adet donemim asiri ağrılı oluyor calisma hayatimi etkileyecek duzeyde oluyor ben bundan sonra regl olmak istemiyorum ne yapmam gerekiuor yumurtalik aldirma operasyonu nu kendi istegimle yapilabiliyor mu yada baska bir cozumu var mi bilgi alabilirmiyim ….
merhaba bulent bey ben doğumda tüplerimi aldırdım hamilelik olusmasi mumkunmudur
Meraba benim tüplerim ve sol yumurtaligim alindi yine hamile kalma riskim olurmu
Hocam merhaba laporoskopi oldum tek tüpüm de hidroselpink oldugu icin baglandi. Yumurtalarim kaliteli ve sol tupum acik. Bu durumda hamile kalma sansim varmi yada direkt tüp bebekmi yaptırmaliyim.
Merhaba hocam 3 martta amaliyat oldum sag yumurtaligim alindi sol yumurtaligimdanda kist alindi tüp baglandi ancak amaliyattan sonra 1 kere adet gordum birdaha olmadim 1 ayi gecti hamile kalmis olabilirmiyim 46 yasindayim
Bülent hocam merhaba,
Bilateral Salpenjektomi ameliyatimi 30 haziran 2021 de oldum. Adet kanamalarım herzaman sorunsuz ve hep düzenli oldu. Ancak ameliyatından sonra her ay kanamalarım olsada takip eden aylarda önce 4-5 gün süren ardından 4 gün, saha sonra ki 2 ayda da sadece 2 şer gün kanadım. 29 Ekim 2 gün, 23 kasımda 2 gün kanadım. Bu Aralık ayında ise henüz kanamadım. Oysa ki bu ay tüp bebek için gelecektim ama beklediğim olmadı. Sizce menopoza mı giriyorum 🙁
Saygılarımla,
Podolog Filiz Yüce