[period_calculate]
Adet döngünüz içerisinde en doğurgan olduğunuz günleri bilmeniz, hamile kalma şansınızın artmasına yardımcı olacaktır.
Normal adet döngüsü 28 gün olarak kabul edilse de bu durum, kadından kadına farklılık gösterebilmektedir. Bununla birlikte her adet döngüsünde kadının yaklaşık altı gün hamile kalabileceği tahmin edilmektedir. Bu altı günlük süre, doğurganlık penceresi olarak bilinmektedir.
Yumurtlama döneminizi hesaplayıcı kullanarak kolayca yapabileceğiniz gibi yumurtlama hakkında daha fazla bilgiye sahip olarak bu hesabı kendiniz de yapabilirsiniz.
Yumurtlama Nedir?
Yumurtlama, adet döngüsünün bir parçasıdır. Yumurtalıklardan birinin yumurta bırakmasıyla birlikte yumurtlama gerçekleşir.
Yumurta bırakıldığında sperm tarafından döllenebilir ya da döllenmeyebilir. Yumurta döllendiyse rahme doğru ilerleyebilir ve hamileliği gerçekleştirmek için burada tutunabilir. Yumurta döllenmediyse yok olur ve adet kanamasıyla birlikte rahim içi tabaka atılır.
Yumurtlamanın nasıl gerçekleştiğini bildiğinizde hamile kalmak ya da kalmamak için neler yapabileceğinizi doğru bir şekilde anlayabilirsiniz. Ayrıca sağlık sorunlarınız varsa bunların teşhisi bakımından da yumurtlama döneminizi bilmeniz önemlidir.
Yumurtlama Dönemi Ne Zamandır?
Yumurtlama, 28 günlük adet döngüsünün yaklaşık 14. gününde gerçekleşir. Ancak her kadının adet döngüsü 28 gün olmadığı için yumurtlamanın gerçekleştiği gün değişiklik gösterecektir.
Genel olarak söylemek gerekirse adet döngünüzün ortasından dört gün önceki ya da dört günlük sonraki süreçte yumurtlamanın gerçekleştiği söylenebilir.
Yumurtlama Ne Kadar Sürer?
Yumurtlama süreci, vücudunuzun folikül uyarıcı hormon (FSH) üretmesiyle başlar. Bu süreç genelde adet döngüsünün 6. ila 14. günleri arasında gerçekleşir. FSH, yumurtalıkların içerisinde bulunan hormonların daha sonra salınmak üzere olgunlaşmasına yardımcı olur.
Yumurta olgunlaştığı zaman vücut, luteinleştirici hormon (LH) üretir ve bu da yumurtanın bırakılmasını sağlar. LH artışından 28 ila 36 saat sonra yumurtlamanın gerçekleştiğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır.
Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?
Yumurtlamanın yaklaşmasıyla vajinal akıntıda artış görülebilir. Bu akıntı genelde renksiz ve yapışkandır yapıdadır ve hatta akıntının yumurta beyazını andırdığı söylenebilir. Yumurtlamadan sonra akıntınız miktar olarak azalabilir ve daha kalın yapılı bir hal alabilir.
Yumurtlama aynı zamanda şu belirtilere neden olabilir:
- Hafif kanama ya da lekelenme
- Göğüslerde hassasiyet
- Cinsel isteğin artması
- Karnın tek tarafında ağrı ya da rahatsızlık şeklinde görülen yumurtalık ağrısı
Yumurtlama belirtileri herkeste görülmeyebileceği için yumurtlama döneminizi takip etmek için başka şeylere dikkat etmeniz gerekecektir.
Yumurtlama Nasıl Hesaplanır?
Bebek sahibi olmak istiyorsanız, yumurtlama döneminizin ne zaman olduğunu bilmeniz önemlidir. Yumurtlama döneminizi hesaplamak için çeşitli yollar bulunmaktadır. Bunlardan bazılarına aşağıda göz atabilirsiniz.
Takvim yöntemi
Adet döngüleriniz düzenliyse bir sonraki adetiniz başlamadan yaklaşık olarak iki hafta önce yumurtladığınızı kabul edebilirsiniz.
Adet düzensizliğiniz varsa takvim yöntemi kullanışlı olmayabilir. Ancak adet döngüleriniz çok düzenliyse ve aydan aya değişiklik göstermiyorsa takvim yöntemiyle yumurtlama döneminizi takip edebilirsiniz.
Bazal vücut sıcaklığı
Bazal vücut sıcaklığınızı takip etmek için sabah uyanır uyanmaz ölçüm yapmanız gerekir. Vücut sıcaklığınız normalden yüksekse yumurtlama döneminde olabilirsiniz. Bunun için tüm döngünüz boyunca vücut sıcaklığınızı takip edebilir ve meydana gelen değişiklikleri gözlemleyerek vücut sıcaklığınızın ne zaman arttığını görebilirsiniz.
Ovulasyon testi
Ovulasyon testi, tıpkı evde yapılan hamilelik testlerine benzer bir idrar testidir. Bu test, LH hormonunun ne zaman yükseldiğini gösterir. LH’nin yükselmesi genelde 12 ila 36 saat içerisinde yumurtlamanın gerçekleşeceğini gösterir. Testin yumurtlamayı tahmin etmesiyle birlikte sonraki birkaç gün ilişkiye girmeniz tavsiye edilir.
LH artışını doğru bir şekilde tespit etmek için genelde takip eden günlerde de test yapmanız önerilir. Bu sayede yumurtlamanın ne zaman gerçekleşeceğini tahmin etme olasılığınız artacaktır.
Vajinal akıntı
Vajinal akıntıyı takip etmek her kadın için mümkün olmasa da yumurtlama bakımından bu yöntem de faydalı olabilmektedir. Bazal vücut sıcaklığınızı ve akıntınızı takip ederek yumurtalama döneminizi daha doğru bir şekilde takip edebilirsiniz.
Yumurtlama döneminde akıntı renksiz ve ince yapıdadır. Akıntının bu yapısı, spermin ilişki sırasında rahim ağzından geçişini kolaylaştırır ve spermin canlı kalması için gerekli ortamı yaratır.
Yumurtlama Dönemi Dışında Hamile Kalınır mı?
Yumurtlama olmadan hamile kalmanız mümkün değildir. Çünkü bu durumda ortada spermin döllemesi için yumurta bulunmayacaktır.
Diğer yandan doğurganlık penceresi, yumurtlama dönemini de kapsayan dönemi ifade etmek için kullanılır. Kadının bir adet döngüsü içerisinde doğurganlık penceresi boyunca hamile kalabilmektedir.
Normalde adet döngüsünün 28 gün olduğu kabul edilmekte ve yumurtlamadan önceki beş gün ve yumurtlamadan bir gün sonrası, kadının doğurgan olduğu günler olarak kabul edilmektedir.
Bununla birlikte her kadının adet döngüsü farklı olduğu için doğurganlık penceresi değişiklik gösterecektir. Öyle ki düzenli adet gören kadınlarda bile yumurtlama her ay farklı günlerde gerçekleşebilir ve bunu tahmin etmek zor olabilir.
Yumurtlama dönemi dışında hamile kalma ihtimaliniz vardır. Çünkü her ay doğurganlık penceresini tam olarak tahmin etmek zor olabilir ve sperm, kadının vücuduna girdiğinde günlerce canlı kalabilir. Bu nedenle adet döngünüzün herhangi bir kısmında korunmasız cinsel ilişkiye girerseniz, hamile kalabilirsiniz.
Doğurganlık penceresini tam olarak tahmin etmek zor olabilse de vajinal akıntınızı ve bazal vücut sıcaklığınızı takip ederek veya ovulasyon testi kullanarak daha doğru sonuçlar elde edebilirsiniz.
Yumurtlama Döneminde Ne Zaman İlişkiye Girilmeli?
Yumurtlama, olgunlaşan yumurtanın yumurtalıktan bırakılmasıyla gerçekleşir. Yumurta sonrasında döllenmek üzere fallop tüplerine ilerler. Bu sırada fallop tüpünde sperm bulunuyorsa yumurta döllenebilir ve hamilelik gerçekleşebilir.
Hamilelik teknik olarak yumurtlamadan önceki beş gün ve yumurtladıktan sonraki gün korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi durumunda gerçekleşir. Bununla birlikte en doğurgan olunan günler, yumurtlamadan önceki üç gün ve yumurtlama günü olmaktadır. Bu günlerde ilişkiye girerseniz, hamile kalma şansınız daha yüksek olacaktır.
Yumurtlama gerçekleştikten 12-24 saat sonra fallop tüplerinde yumurta olmayacağı için hamile kalmak mümkün olmayacaktır.
Doğurganlık penceresinin öncesinde ya da sonrasında ilişkiye girmeniz durumunda hamile kalma ihtimaliniz olmayacaktır. Ancak doğurganlık pencerenizi kesin olarak bilemeyeceğiniz için sık sık ilişkiye girerek hamile kalma şansınızı arttırabilirsiniz.
Merhaba Bülent Hocam muayene tetkikler ve tup bebek dahil toplamda ki fiyat i mümkünse öğrenebilirmiyim
Merhaba hoca moldovadan gelsah tub bebeki icin neleryapmamiz lazim
Merhaba Hocam, Antalyadan yaziyorum size.Doktorum Ali Fuat ŞENGÖR.2 kez catlatma ignesi denedik olmayinca laparoskopi yaptik ve rahim ve bagirsagim yapismis ve tuplerde cok hasar olusmus ve sivi birikiyormus sağ tupumu kesmis doktor.sol tupum de cokaz hasar varmis ama normal yolla hamile kalabilirsin dedi.Yumurta takibinde 3 -4 tane yumurta gelismis diordu.operasyondan sonra 1 ay bos gecti bise olmadi sonraki ay asilama denedik olmadi.simdi 3.ay bos biraktik.esimin sonuclari iyi dedi doktor hatta asilama yaptgmzda 50milyon sperm i var dedi.bikac kez asilama denemeye devam mi edelim yoksa akışına mi birakalim yoksa bizim çözümümuz tupbebek midir?
Merhabalar hocam adetlerim duzensiz en son 37 gun de oldum yumurtlama gunumu nasil hesaplayabilirim
1 senelik evliyim 8 aydır bebek deniyorum ama olmadi napmam gerekiyor hocam bana yardımcı olursaniz çok sevinirim
Hocam merhabalar soruma cvp verirseniz çok mutlu olurum benim adetim 11gün sürüyor bazı ay 29 bazı ayda 30 günde bir geliyor yumurtlama günümü tahmin edemiyorum lütfen cvp yazın
Ben iki aydır bu takvime göre gidiyorum lakin olmadı daha önce tutmuştu şimdi tutmadı
Merhaba benim gen testim de homozigot olduğum çıktı.. aynı zamanda fmf hastasıyım ve 40 yaşındayım 4 keretüp bebek yaptım sadece 3. Sü tuttu ve kısa süre sonra düştü, 12 senelik evliyim.. eşimde ve bende herhangi bir sıkıntı görünmemekte .. bir tavsiye alabilirmiyim? Teşekkür ederim..
Hocam muayne ucretiniz ne kadar acaba
Merhabalar 3 senelik evliyim yaklasik 2 yildir bebek istiyorz yasim 25 muyene oldum sizn tanidiginiz bi doktora ertan zan beye ama hala hamile kalamadim
Hocam mrb ben 1 cocuk annesiyim 28 yasindayim kizim 4 yasi da 5 aydir korunmayi kestik ama olmuyo yumurtlama gunlerine denk getriryoruz esimde bende tedrginlestik iliski sirasinda ayaklarimi belimi yuksege koyuyom ama hemen disari atiliyo spermler neden olmuyo kizimda hrmen ilk istedgimiz gbi oldu ama suan olmuyo bilgilendrirseniz cok mutlu olurum
Merhaba Bülent besser,
42 yasindayim 2 aydir Rengl olamiyorum.
Anti Müller Hormonum malesef 0,20
Esimle 2. Cocugu istiyoruz.
Bize tavsiyeniz nedir?
Saygilarimla
Merhaba hocam bende hamile kalmak istiyorum bu yazıyı dikkate aldım fakat benim akinti kucuk kucuk toplar şeklinde neden öyle oluyor acaba
Merhaba hocam evleneli 4 ay oluyo ilk 3 ay duzensiz adet oldum. En son 5 ekimde hasta oldum ve bu ay 4 kasimda hasta oldum duzene bindi benim yukurtlama donemim ne zamandir nasil hesapliyacagim.
Merhaba hocam ben ankaradan nuran çimendağ tam 1senedir evliyim geçen sene şubat ayında hamile kaldım sonra birdaha çocuğum olmadı eşimle doktora gidiyoz geliyoruz birşey yok diyolar ama bugün adet takvimim 1 gecikti anlamadım