Fetal prezentasyon ve pozisyon
Fetal presentasyon veya bebeğin doğumda nasıl pozisyon aldığı, hangi beden parçasının ilk önce çıktığına göre belirlenir ve doğum yapma şeklinizi etkileyebilir.
Doğum zamanında bebeklerin %97’si baş aşağıdır (baş geliş). Ancak ilk önce ayak ve kalçanın gelmesi (makat geliş) veya yan, çapraz duruşlar mümkün olabilir.
Hamileliğinizin son trimesterinde doktorunuz göbeğiniz üzerinden baş, kalça ve sırtı tespit ederek bebeğin duruşunu belirleyecektir. Eğer belli değilse ultrason muayenesi veya iç muayene yaparak bebeğin hangi kısmının kalçanızda olduğunu tespit edebilir.
Fetal pozisyon, bebeğin omuriliğinize mi yoksa göbeğinize mi doğru baktığını ifade eder. Fetal pozisyon sık sık değişebilir. Bebek doğumun başında baş yukarı bakarken doğum sırasında aşağı doğru bakabilir.
Bebeğin fetal prezentasyon ve pozisyonuna dair pek çok ihtimal aşağıda.
Baş aşağı, yüz aşağı
Başı aşağıda olan ve yüzü de omuriliğinize bakan bebek anterior pozisyon adı da verilen konumdadır. Bu en yaygın fetal prezentasyondur ve vajinal doğum için en kolay pozisyondur.
Bu pozisyona occiput anterior adı da verilir çünkü bebeğin kafatasının arka kısmı kalçanızın ön kısmındadır.
Baş aşağı, yüz yukarı
Bu pozisyonda bebeğin başı aşağı bakarken yüzü göbeğinize doğru bakar. Bu pozisyonda olan bebekler yüzleri yukarı bakar şekilde doğarlar. Ancak doğum başladığında bu konumda olan pek çok bebek tam doğmadan önce normal pozisyonuna gelir.
Saf makat gelişi
Saf makat gelişinde bebeğin bacakları ayakları neredeyse yüzüne gelecek şekilde uzanmıştır. Makat geliş türleri arasında en yaygını budur. Makat geliş bebeklerin vajinal doğumları zordur ve bu nedenle çoğu sezaryen ile doğar.
Bazı doktorlar göbeğinize baskı uygulayarak bebeğin elle döndürülmesini sağlayabiliyorlar ve bu yöntemin %58 başarı oranı mevcut.
Tam makat gelişi
Tam makat gelişinde bebeğin kalçası ve dizleri bağdaş kurmuş gibi bükülüdür. Bebek bu pozisyondaysa alt karnınızda tekmeleri hissedebilirsiniz.
Yetersiz makat gelişi
Yetersiz makat gelişinde bebeğin dizlerinin birisi bükülüdür ve bu nedenle ayak diğer uzanmış bacağın altında bulunur ve ayaklardan biri yüze yakındır.
Tek ayak gelişi
Bu prezentasyonda bebeğin ayaklarından birisi rahim ağzınıza doğrudur.
Çift ayak gelişi
Bu prezentasyonda bebeğin iki ayağı da doğum kanalına girer veya girmek üzeredir.
Çapraz duruş
Çapraz duruşta bebek rahimde yatay olarak durmaktadır ve yüzü yukarı veya aşağı bakabilir. Bu şekilde yerleşen bebekler %1’den daha düşük orana sahipler ancak çoklu doğumlarda veya zamanından önce doğan bebeklerde daha yaygın.
Eğer bebek hamileliğin bitimine kadar bu pozisyonda kalıyorsa, doğum tehlikeli olabilir. Doktor muhtemelen sezaryen veya döndürme önerecektir ve döndürme bu pozisyondaki bebeklerde yüksek başarı oranlarına sahip.
Oblik duruş
Nadiren de olsa bebek rahimde oblik duruşta olabilir ve kalçası açılı şekilde bedeninizin yan tarafına dönüktür.
Çapraz duruşta olduğu gibi bu pozisyon da gebeliğin erken dönemlerinde yaygındır ancak üçüncü trimesterin sonunda hala bu pozisyondaysa doktor muhtemelen müdahale edecektir.