Doğumun teknik yönlerini öğrenmek kesinlikle değerlidir, ancak en kalın tıp kitapları bile çoğu annenin hissettiği sancıyı tarif etmeyecektir. Doğum sancısı aslında nasıl hissettiriyor?
Elbette gerçekten keşfetmek için tek yol doğum yapmaktır. Hiç kimse, doğumun nasıl olacağını tahmin edemez.
Doğum yapma vaktiniz yaklaştıkça, tüm kaygılar, gizli korkular ve endişe artar. Fakat doğumun başlayacağı zaman neredeyse hiç kimse tarafından tahmin edilemez. Beklenen doğum zamanı tarihinizden en az üç hafta önce başlayıp, iki hafta sonraya kadar doğum beklemek normaldir. Aşağıdakiler büyük olasılıkla doğumun ne zaman yaklaşacağına dair işaret verir:
Doğum Sancısı Nasıl Başlar?
Aslında çoğu kadın doğum yaklaştıkça hissettiği her sancıyı doğum sancısı zannedebilir. Ancak çoğunlukla ağırlık taşımaya ve bebeğin hareketlerine bağlı genel sancı yaşanmaktadır. Aşağıda doğum sancılarının türlerini ve nasıl hissedildiğini bulabilirsiniz.
Düzenli Kasılmalar
Rahim (uterus) sıkılaşır ve daralmaya yol açar daha sonra ise rahatlar. Hamilelik boyunca bu kasılmaları özellikle sonuna kadar hissedebilirsiniz. Doğum öncesi bu kasılmalar Braxton Hicks kasılmaları olarak adlandırılır. Bu kasılmalar düzenli olarak başlayıp 30 saniyeden fazla sürdüğünde ve giderek daha güçlü hissedilmeye başlandığında, doğumun başlamış olabileceğinin bir işaretidir. Kasılmalarınız daha uzun, daha güçlü ve daha sık olur.
Sırt Ağrısı
Sırt ağrısı ya da ağırlık taşıyormuşçasına bir his olabilir, ki bu bazı kadınların aylık dönemlerinde yaşadıkları ağrılara benzer. Genel doğum sancısı sırta vurabilir. Regl dönemlerindekine benzemesine rağmen, o ağrılardan daha yoğun ve daha farklı hissedilir.
Aydınlanma
Aslında bir nevi yıldırım çakmasına benzer olarak nitelendirilebilen bir ağrıdır. Doğum başladığı sırada bebeğin başı pelvise gelir ve bu gerçekleştiğinde aydınlanma olarak bilinir. Bu, doğumun başlamasından birkaç hafta önce ila birkaç saat sürebilir. Mide daha düşük gibi görünebilir ve nefes almayı kolaylaştırır. Aydınlanma olduğunda, idrara çıkma sıklığı artabilir çünkü bebek mesanenizi sıkıştırıyordur.
Doğumun Başladığını Nasıl Anlayabilirsiniz?
Doğum zamanını önceden tahmin etmenin hiçbir yolu yoktur. Ve erkenden doğum belirtileri hissettiğinizde bile, bebeğin doğumuna günler veya haftalar olabilir. Vücudunuz doğumdan önce bir ay kadar süre doğum zamanı için hazırlık yapmaya başlar ve doğum zamanı yaklaştıkça yeni belirtiler fark etmeye başlayabilirsiniz. Aşağıda doğumla ilgili diğer belirtileri bulacaksınız.
Bebek aşağıya iner: Aslında bu kolaylıkla ve gözle görülür şekilde fark edilen bir işarettir. Bu ilk hamileliğinizse doğum başlamadan birkaç hafta önce “aydınlanma” olarak bilinen olanı hissedebilirsiniz, yani bebek artık pelvisin altında duruyor demektir. Göğüs kafesinin hemen altında daha az basınç hissedebilirsiniz ve bu durum nefes almanızı kolaylaştırır. Bebek artık yavaşça sizinle ilişiğini kesmeye hazırlanmaya başlar.
Braxton Hicks kasılmaları: Daha yoğun ve hissedilir Braxton Hicks kasılmaları, serviks incelmeye ve genişlemeye başlayınca gerçekleşir. Gerçek doğum için ön hazırlık aşaması sayılır. Bazı kadınlar bu süre içinde menstrüel kramplar benzeri sancı yaşarlar.
Serviks değişmeye başlar: Doğumdan önceki günler ve haftalar içerisinde, serviksin bağ dokusunda değişiklikler başlar; yumuşar ve nihayetinde inceltilir veya genişler. Daha önce doğum yapmışsanız, rahim emek başlamadan önce bir-iki santimetre kadar genişler, ancak ilk bebeğinizde 40 haftalık hamileliğin sonunda 1 santimetre kadar genişleme yaşamak doğumun başladığının garantisi değildir. Doğum zamanı yaklaştığında, doktorunuz serviksinizin değişmeye başlamış olup olmadığını görmek için doğum öncesi ziyaretiniz sırasında bir vajinal muayene yapabilir.
Mukus sıvısı: Doğum yakınlaştıkça, rahim genişledikçe ve son dokuz ay boyunca servikal kanalınızı kapatan bebek hareketlendikçe, az miktarda koyulaşmış mukus yaşayabilirsiniz. Bir seferde bir yığın halinde veya birkaç gün boyunca yavaş yavaş artarak vajinal akıntı çıkabilir. Mukus, kahverengi, pembe veya kırmızı kanla kaplanmış olabilir. Vajinal muayene yapılması mukus sıvısını rahatsız edebilir ve doğumun başlamasına daha zaman olsa bile kan dolaşımlı boşalıma neden olabilir.
Aktif Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır?
Doğuma kadar uzanan kasılmalar, erken dönemlerde karşılaştıklarınızdan daha yoğundur. Bu doğum evreleri sırasında bebeğinizi dünyaya itme zamanı gelmeden rahim ağzı 4 ila 10 santimetre arasında açılır.
Vücudunuzun etrafında her darbeyi hissedebilirsiniz. Sırtınızdan başlayıp gövde etrafından karnınıza ağrı gidebilir. Bacaklarda da kramp ve ağrılar olabilir.
Aktif olarak doğum yaptığınızdan şüpheniz varsa, doktorunuzu arayıp hastaneye gitmeyi düşünmelisiniz. Aktif doğumdaki kasılmalar genellikle 45 ila 60 saniye arasında ve aralarındaki üç ila beş dakika dinlenme ile sürer.
Doğuma geçerken, rahim ağzı 7 ila 10 santimetre arası genişlediğinde, kasılmalar 60 ila 90 saniye sürer ve 30 saniye ila iki dakika dinlenme zamanı vardır. Vücudunuz bebeği itmeye hazırlarken kasılmalarınız çakışabilir.
Doğum sancısı ve deneyimin, her kadın ve her gebelik için farklı olduğunu fark edeceksiniz. Baş dönmesi ve bulantı, aynı zamanda aktif doğumlarda kasılmalarla birlikte görülen yaygın şikayetlerdir. Geçiş sürecinde doğum için adım adım ilerlerken, şunları da yaşayabilirsiniz:
- Sıcak basmaları veya yanıp sönmeleri
- Titreme
- Kusma
- Gaz
Braxton Hicks Kasılmaları Nedir?
Braxton Hicks kasılmaları, hamileliğin erken döneminde başlayan aralıklı rahim (uterus) kasılmalarıdır, ancak hamileliğin orta zamanlarından bir süre sonraya kadar muhtemelen fark edemeyeceksinizdir. Bazı bu kasılmaları fark etmezler. Kasılmalar, ilk kez 1872’de tanımlayan İngiliz doktor John Braxton Hicks’in adını taşırlar.
Hamilelik ilerledikçe, Braxton Hicks kasılmaları biraz daha sık ortaya çıkma eğilimi gösterir, ancak son birkaç haftaya gelene kadar muhtemelen seyrek, düzensiz ve ağrısız kalacaktır.
Bununla birlikte, bazen Braxton Hicks kasılmaları preterm doğum eyleminin erken bulguları ile ayırt etmek zordur, bu yüzden tanıyı kendiniz yapmaya çalışmayın. Henüz 37. haftaya gelmediyseniz ve düzenli kasılmalar yaşıyorsanız veya erken doğum belirtilerinden herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuzu arayın.