Hamileliğin 9. ayına gelindiğinde artık uzun ve yorucu bir süreç başarıyla tamamlanmış ve bebeği kucaklamak için gün sayılıyordur. Bu son ay içinde anne adayının yapacağı her hareket özel bir çaba gerektirmektedir. Zira karın çok büyüdü, vücut ağırlaştı ve gebelik semptomları da şiddetlendi. Özellikle de dinlenirken ya da uyurken rahat bir pozisyon bulmak zor olabiliyor. Hem doğumla ilgili kaygılar hem fiziksel hareket yeteneğinin kısıtlanması dolayısıyla anne adayı geceleri rahat uyumakta zorlanır, yeterince dinlenemez ve vücudundaki ağır yük sürekli bir tükenme hissine neden olabilir. Anne adayının bu dönemde kendini beceriksiz ve yorgun hissetmesi gayet normaldir.
Gebeliğin 9. ayında anne adayının vücudunda hangi değişikliler olur?
- Artık bebeğin başı pelvik bölgeye gelmiştir. Bundan dolayı da mesaneye uygulanan baskı artmış, anne adayı daha sık idrara çıkacaktır.
- Doğum yaklaştıkça rahmin mide ve diyaframa yaptığı baskıyı azalır ve bundan dolayı da anne adayının yaşadığı mide ekşimesi ve nefes darlığı problemleri azalır.
- Vajinal akıntılar daha yoğunlaşmıştır ve daha fazla mukus içerir. Özellikle vajinal muayeneden veya cinsel ilişkiden sonra çok daha fazla vajinal akıntı olur.
- Birkaç haftadır ara sıra gelen yalancı kasılmalar sıklaşır ve anne adayı bazen doğum başlamış gibi hissedebilir. Bu kasılmaları hafifletmek için doğru nefes alma egzersizleri yapmak önerilir.
- Karın iyice gerginleşmiş ve anne adayı kendini çok rahatsız hissediyordur. Bu rahatsızlıkların hafiflemesi için sık sık dinlenmek gerekir.
- Bu son dönemlerde siyatik sinirlerin üzerindeki basınç arttıkça, sırt ağrısı sorunu da artar.
- Rahat bir pozisyon bulup yatmak, uzanmak, dinlenmek, uyumak zorlaşmıştır.
- Göğüslerde kolostrum üretilmeye başladığı için zaman zaman akıntı gelebilir. Bunun için göğüs pedi kullanmak sağlıklı olur.
- Yüz ve göğüs bölgesinde belirgin bir kıllanma olabilir.
- Vücutta normal dışı bir şekilde dolaşan fazla kana bağlı olarak gözbebeklerinde birtakım değişiklikler olabilir.
- Göğüslerde süt üretimi başlamıştır.
Gebeliğin 9. ayında nelere dikkat edilmeli?
◦ Artık anne adayının hareket kabiliyeti fazlasıyla kısıtlandığı için günlük, basit ev işleri bile zorlaşır. Bu süreçte ev işleri yapmak yerine dinlenmeyi tercih etmek gerekir.
◦ Doğuma ve emzirme dönemine hazırlanmak için en doğru zamandır. Bu bağlamda göğüslerdeki dokular için özel olarak üretilen sutyenlerden almak iyi olur.
◦ Bu ay içinde her hafta doktor kontrolüne gitmek gerekebilir.
◦ Her gün ılık bir su ile banyo yapmak ağrıyan eklemleri, kasları rahatlatır.
◦ Doğum yaklaştıkça Kegel egzersizlerine devam edilmeli.
◦ Anne adayı ruhsal durumuna iyi gelecek aile bireyleri ve dostlarıyla vakit geçirmeli.
◦ Doğum olduktan sonra ilk etapta lazım olabilecek eşyaların alınmış olduğundan emin olmak gerekir.
◦ Hastanede ihtiyaç duyulabilecek malzemeleri içeren doğum çantası hazır olmalı.
◦ Yorucu fiziksel etkinlikler kesinlikle yapılmamalı.
◦ Her gün hafif yürüyüş yapmaya dikkat edilmeli.
◦ Bu ay içinde az ya da çok herhangi bir kanama olursa, bu tehlikeli olabileceği için vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı.
Gebeliğin 9. ayında cinsel ilişki olur mu?
Gebelikte cinsel ilişki her daim tartışılan, zararlı mı, faydalı mı olduğu konuşulan, hamileliğin hangi dönemlerinde nasıl bir cinsel ilişki olabileceğine dair soru işaretleri bulunduran bir konudur. Ancak bu konudaki genel kanı; gebelikte cinsel ilişki konusunda o gebeliği takip eden doktorun en doğru kararı vereceği yönündedir. Şöyle ki; normal şartlar altında, her bir faktörün normal devam ettiği gebeliklerde, doktorun da bir sakınca görmediği durumlarda anne adayını yormayacak, karın bölgesine baskı uygulamayacak pozisyonlarda cinsel ilişkinin gebeliğe hiçbir olumsuz etkisi olmaz. Hatta anne adayının kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacağı için, eşler arasındaki ilişkiyi güçlendireceği için çok faydalıdır. Gebeliğin son ayına gelindiğinde anne ve baba adayları cinsel ilişkiye girmekten çekinebilirler. Ancak cinsel ilişki esnasında rahim üzerinde aşırı bir basınç uygulanmadığı takdirde cinsel ilişki faydalıdır ve kadının hormonsal dengesinin sağlanmasına da yardımcı olur. Ancak doğuma bir hafta kala ve yüksek tansiyon sorunu olan anne adaylarına son ay içinde cinsel ilişki önerilmeyebilir.
Gebeliğin 9. ayında beslenme nasıl olmalı?
◦ Gebelik boyunca anne adayına günde 5 – 6 öğün beslenmesi, küçük porsiyonlar halinde yemesi ve besinlerin kalori içeriğini sınırlaması önerilmektedir. Aslında gebelik beslenmesinin temeli de bu kurallara dayanmaktadır.
◦ Anne adayı bu son ay içinde alerjiye eden olabilecek gıdaları tamamen beslenmesinden çıkarmalıdır. Bu sayede bebeği daha fazla korumuş olur.
◦ Son aylarda çok kısa süre içinde fazlaca kilo almış olmak anne adayının sindirim sistemini olumsuz etkilemiştir. Bu sorunu hafifletmek adına anne adayı, dengeli ve besleyici, ancak kalorisi düşük, lif oranı yüksek gıdalar tüketmeye özen göstermeli. Bu şekilde sağlıklı ve besleyici gıdalar tüketildiğinde kabızlık ve mide ekşimesi gibi sorunlar azalacak, bebek daha hızlı gelişip büyüyecektir.
◦ Gebeliğin 9. ayında daha çok; tahıllar ve kepekli ekmek, meyve, sebze, süt ürünleri, zengin protein içeren gıdalar, her gün 2 litre su, lifli gıdalar, a vitamini ve c vitamini açısından zengin gıdalar tüketilmelidir.
◦ Gebeliğin başından itibaren olduğu gibi 9. ayında da; kafein, çikolata, alkol, sigara, sakarin, yumuşak peynirler, çiğ deniz ürünleri, şekerli, asitli, gazlı içeceklerden kaçınmak, bunları asla beslenme programına katmamak çok önemlidir.
Gebeliğin 9. ayında kaç kilo alınır?
Gebeliğin ilk haftasından bu son ayına kadar anne adayının kaç kilo alacağı bir merak konusudur. İşte bu son ay içinde anne adayının kilosu dengelenir. Anne adayları son ay içinde genellikle hiç kilo almaz, hatta bazıları 1 – 2 kilo verebilir. Zira gebelik semptomları artmıştır, anne adayının canı bir şey yemek, içmek istemeyebilir. Anne adayı eğer gebelik boyunca 15 kilodan daha az almışsa doğumdan sonra eski kilosuna dönmesi hiç de zor olmaz, 2 -3 ay içinde eski fit haline dönecektir. Ancak daha fazla kilo almış olanların doğum sonrasında biraz daha çaba göstermeleri gerekir.
Anne adayı bu dönemde her 2-3 günde bir tartılmalı ve kilo endeksinizi takip etmelidir. Eğer kilo alımı durduysa muhtemelen doğuma 10 günden daha az bir süre kalmıştır. Gebeliğin 9. ayında anne adayının karnı artık şişmeyi bırakır, tam tersine biraz iner. Zira karnın ağırlık merkezi rahim bölgesine iner. Artan kilo ve ağırlaşan vücuttan dolayı şişkinlik ve varisler kaçınılmaz olacak. Bunları hafifletmek için anne adayı bacaklarını mümkün olduğunca dik tutmalı, ayaklarının altına yastık koyarak uzanıp dinlenmelidir.
Gebeliğin 9. ayında bebeğin gelişimi
Gebeliğin 9. ayı bebeğin görüntüsü ve ultrason için 3 veya 4 boyutlu tarama yapmanın tam zamanıdır. Özellikle de plasenta rahmin önündeyse bebeğin en iyi görüntüsünü almak mümkün olabilir. Bunun yanında doktor bebeğin sağlığını, konumunu belirlemek için detaylı ultrason yapabilir. Bu sayede bebeğin ense kordonlarının teşhisi ve doğum sürecinin taktiklerini belirlemek kolay olur.
Bebeğin akciğerleri amniyotik sıvı ile gelişmiştir ve bebek artık nefes alabiliyordur. Bebeğin tüm hayati organları tamamen gelişmiş, işlevlerini yerine getirebiliyorlardır. Bebeğin anne rahmindeki hareketleri bir önceki aya göre daha yavaştır. Zira rahim içinde bebeğin hareket edebileceği alan daralmıştır.
Gebeliğin 9. ayında bebeğin yaklaşık 50 santimetre iken, ağırlığı ise 3 kilo civarındadır.