Dehidrasyon herkes için ve her zaman zor durumda bırakabilir, ancak dehidrasyon özellikle gebelik sırasında çok daha önemlidir. Hamileyken yalnızca her zamankinden daha fazla suya ihtiyaç duymazsınız, aynı zamanda bebeğinizin de suya ihtiyacı vardır. Su hem anne hem de bebebği için hayati önem taşır. Sağlıklı fetal gelişimde kritik bir rol oynar.İşte gebelik sırasında su kaybının belirtileri ve nasıl su içerek güvende kalabileceğinizin detayları.
Neden Dehidrasyon Olur?
Dehidrasyon, vücudunuzun su ve diğer sıvıları almaktan daha hızlı su kaybetmesinin sonucudur. Sonuç vücudunuzun normal işlevlerini yerine getirmek için mücadele edebilmesidir. Kaybolan sıvıları yerine koyarak bu durumdan çıkabilirsiniz.Hamilelik sırasında bu durum özellikle endişe vericidir. Su, besleyici maddeleri büyüyen bebeğinize aktaran plasentayı oluşturmak için kullanılır. Amniotik kese içinde de kullanılır. Hamilelik sırasında dehidrasyon, aşağıdakileri içeren çok ciddi komplikasyonlara neden olabilir:* Sinir tüpü bozuklukları* Düşük amniyotik sıvı* Prematüre doğum* anne sütü eksikliği* doğum hasarlarıVücudunuz hamileliğiniz sırasında daha fazla su kullanır. Kaybolan sıvıların yerini doldurmaya özen göstermezseniz, dehidrasyon otomatik olarak bir sorun kaynağıdır. Eğer sabah bulantıları da had safhada yaşanıyorsa, dehidrasyon riski daha da artar. Kusma, sıvı ve elektrolit eksikliğine, ayrıca mide asidi kaybına neden olabilir.Hamilelikte daha fazla kilo aldıkça, vücut daha fazla su kullanmaya başlar. Aşırı ısınma dehidrasyon için başka bir öncül risk olabilir. Diğer dehidrasyon nedenleri şunları içerir:* yoğun egzersiz, özellikle sıcak havalarda* yoğun ishal* kusma* ateş* fazla terleme* yetersiz su içmek
Hamilelik Sırasında Dehidrasyon Belirtileri Nelerdir?
Dehidrasyon sırasında, vücudunuz belirli işaretler göstermeye başlar. Onları anlamanız önemlidir.Annede aşırı ısınma, dehidrasyonun net bir işareti olabilir. Yeterli miktarda su içmiyorsanız, vücudunuz ısıyı kontrol etmekte sorun yaşayabilir. Bu, aşırı ısınmaya yani ateşe neden olur.Koyu sarı renkte idrar başka bir uyarıcı belirtidir.Hafif ila orta şiddette dehidrasyon da aşağıdaki semptomlara neden olabilir:* kuru ağız içi* uyuklama* aşırı susuzluk hissi* az idrar yapma ihtiyacı* baş ağrısı* kabızlık* baş dönmesiBu semptomları yaşıyorsanız, kesinlikle en kısa sürede su için ve mümkünse dinlenin. Doktorunuzu arayıp konu hakkında bilgi vermeniz de gerekir.Hamilelik sırasında, dehidrasyon aynı zamanda Braxton-Hicks kasılmalarını tetikleyebilir. Bunlar genellikle bir veya iki dakika süren uterus sıkışmasıdır. Bu kasılmalar genellikle üçüncü trimesterde en yaygındır, ancak ikinci trimesterde de hisseden çıkabilir. Bu tür kasılmaları çok hissederseniz, düzgün su içmediğiniz anlamına gelebilir.Hafif ve hatta orta düzeyde dehidrasyon genellikle su içilerek yönetilebilir. Ancak ağır dehidratasyon, özellikle gebelik sırasında derhal tıbbi yardıma ihtiyaç gerektirir.
Ağır dehidrasyon belirtileri şunları içerir:
* şiddetli susama* şiddetli ağız kuruluğu, kuru cilt ve kuru mukoza zarları* sinir ve kafa karışıklığı* çok az ya da hiç idrara çıkamama* çok koyu renk idrar* çökmüş gözler* hızlı kalp atışı ve sık nefes alma* düşük tansiyonAyrıca cildinizi de yakından izleyin. Cildiniz kuru ve büzülmeye başladığında, elastikiyetini kaybetmişse dehidrasyon durumu olabilir.Bu semptomlardan herhangi biri mevcutsa, derhal tıbbi bakıma ihtiyacınız vardır.
Hamilelik Sırasında Susuzluk Nasıl Önlenir?
Dehidrasyonu hamilelikte ciddi risk demektir. Hamileliğiniz sırasında ve sonrasında düzgün şekilde hidrasyon olmasının en iyi yolu, her gün bol miktarda su içmektir. Her gün en az 8 ila 12 bardak içmeye çalışın.Eğer hazımsızlık yaşıyorsanız, yemek sırasında başka içecekler yerine sadece su içmeyi adet edinin.Sabah bulantılarınız varsa, kusma yaşadıysanız, bol miktarda sıvı içmeyi deneyin. Herhangi bir sıvının tutulmasını imkansız hale getiren aşırı sabah bulantısı durumunda, hemen doktorunuzla konuşun.İdrar yapma ihtiyacınızı tetikleyecek kafeinden kaçının. Su en ideal içecektir; ancak süt, doğal meyve suları ve çorba da içebilirsiniz.Aşırı terlemeye neden olan, yorucu egzersiz gibi her türlü faaliyette de dikkatli olmalısınız. Aşırı derecede sıcak veya nemli ortamlarda dahi bekleme süresi bile aşırı ter kaybına neden olabilir.
Gebelikte Dehidrasyon Asla Atlanmamalıdır.
Herkes susuz kalabilir, ancak hamile kaldığınızda daha büyük bir risk altındasınızdır. Hafif, ılımlı ve şiddetli dehidrasyonu önlemenin en iyi yolu hidrasyon üzerine odaklanmaktır. Evden uzaktayken yanınıza bir su şişesi taşımayı alışkanlık edinin. Ne kadar içtiğinizi takip etmeye çalışın. Her gün doğru miktarda su almaya başladığınız sürece vücudunuz ve gelişmekte olan bebeğinizin ihtiyaç duydukları şey tamamlanmış olacaktır.