Saçlarınızın yaklaşık % 90’ı uzarken, diğer % 10’luk bir kısmı dinlenme aşamasına girer. Her iki ila üç ayda bir dinlenen tüyler dökülür ve yerine yeni saçlar gelir.
Telogen effluvium, hamileliği takiben bir ila beş ay sonra saç dökülmesinin aşırılaşmasıdır. Bu, kadınların % 40 ila % 50’si arasında bir bölümünü etkilediği için sık görülen bir sorun olarak kabul edilebilir. Ancak hamilelik sırasında çoğu değişiklik gibi, bu da geçicidir.
Hamilelik Sırasında Anormal Saç Dökülmesi
Hamileliğe bağlı saç dökülmesi genellikle doğumdan sonra ortaya çıkar. Hamilelik sırasında, normal saç dökülme döngüsünün bir parçası olarak, daha fazla saç dinlenme fazına girer.
Bu durum bölgesel kelliğe veya kalıcı saç kaybına neden olacak kadar ciddi değildir ve doğumdan sonra 3-4 ay içinde azalmaya başlamalıdır. Hamileyken alışılmadık saç dökülmeleri yaşadığınızı düşünüyorsanız, bu vitamin veya mineral eksikliğine bağlı olabilir.
Saç dökülmesinin en yaygın olduğu dönem, doğumdan yaklaşık üç ay sonrasıdır. Hamilelik sırasında hormonlardaki artış saçlarınızın dökülmemesini sağlar. Doğumdan sonra hormonlar normal seviyeye geri döner, bu da saçların dökülmesine ve normal döngüye geri dönmesine izin verir. Hamilelik sırasında gecikmiş normal saç dökülmesi, daha sonra bir anda hızlıca saç dökülmesine neden olabilir.
Saçınızın % 60 kadarı uzamaya başladığında, telojen dinlenme durumuna girebilir. Saç kökleriniz kendilerini yeniledikçe, saç dökülmesi genellikle doğumdan 3-4 ay sonra ortaya çıkar. Yukarıda belirtildiği gibi, bu saç dökülmesi geçicidir ve saç dökülmesi altı ila on iki ay içinde normale döner.
Saç dökülmesi diğer üreme sağlığı sorunları ile ilişkili olabilir mi?
Saç dökülmesi, östrojen hormonun dengesindeki herhangi bir dengesizlikten dolayı olabilir. Saç dökülmesi aşağıdakilerden herhangi biri veya daha fazlasından kaynaklanabilir:
- Doğum kontrol haplarının veya diğer hormonal tipte doğum kontrol yöntemlerinin bırakılması
- Düşük veya ölü doğum
- Kürtaj
- Hormonal dengesizlik
Hamilelik ve Pozitif Yanı
Hamilelik sırasında östrojen hormonları düzeyinde bir artış oluşur. Östrojen, saçın uzama fazında kalmasına neden olur ve saçınızın uzamasını uyarır. Hamileyken, saçlarınız parıl parıl parlar ve dökülmesi azalır.
Ayrıca aşağıdaki besin takviyelerini de kullanabilirsiniz:
- B vitamini kompleksi
- Biyotin (Oral olarak ve uygun dozda kullanıldığında)
- C vitamini
- E Vitamini
- Çinko (Oral ve uygun bir şekilde kullanıldığında güvenlidir, yüksek dozlarda güvenilir değildir.)
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi
Tüm kadınlar doğum sonrası saç dökülmesi veya alopesi yaşamasa da, yeni annelerin % 40 ila % 50’si arasında bu sorun yaşanacaktır. Saç dökülmesinin şiddeti, her kadında değişir, bazıları saç fırçası üzerinde birkaç saç teli görürken, bazılarında öbek öbek saç dökülmesi yaşanır.
Doğumdan sonra ne kadar saç dökülmesi normaldir?
Genellikle günde 125 saç teli dökersiniz. Hamilelik sırasında, bu sayı genellikle günlük olarak 100 saç teline veya daha da azına kadar düşer. Doğumdan sonra, bazı kadınlarda günde 500 saç teline kadar saç dökülmesinde belirgin bir artış olabilir. Bu saç dökülmesi üzücü olsa da, herhangi bir şekilde anormal değildir ya da tıbbi bir endişe kaynağı olmamalıdır.
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesine Ne Sebep Olur?
Hamilelik sırasında göğüsleriniz daha dolgun olur ve duygusal hassasiyetiniz daha yüksektir. Bu fiziksel ve duygusal değişiklikler, hamileliğin getirdiği hormon dalgalanmaları, özellikle de östrojendeki artışla ilgilidir.
Ayrıca östrojen saç dökülmesine yardımcı olur. Bebeğiniz doğduğunda, östrojende bir düşüş dahil olmak üzere hormon seviyelerinde ani bir değişiklik olur. Ve bu değişim vücutta saç döngüsünü etkileyebilecek bir tepkiye neden olabilir.
Anahtar kelime döngüdür, çünkü saçlarınız muhtemelen 6 ay veya bir yıl içinde dökülmeyi bırakır. Dokuz ay boyunca artan östrojen seviyeleri, saçlarınızın daha dolgun görünmesine neden olur. Yani saç dökülmesi kalıcı bir değişim değildir.
Emzirme ve Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi
Yeni anne olan kişilerin kendileri için en iyi olanı yapması gerekir. Bebek emzirenler, anne sütü ile postpartum saç dökülmesi arasında bir bağlantı olup olmadığını merak edebilirler. Emzirme, anne sütü üretmekten sorumlu olan ve çok yüksek miktarlarda androjenik saç dökülmesine bağlı olan prolaktin hormonunda artışa neden olur.
İspanya’daki Katalunya Uluslararası Üniversitesi’nden Oriol Mirallas ve Ramon Grimalt, bu fikre şiddetle karşı çıkıyor. Dolayısıyla, saç dökülmesi, emzirme veya biberonla besleme kararınız için bir faktör olmamalıdır.
Doğum sonrası saç dökülmesinin genellikle geçici olduğunu hatırlamak yararlı olabilir. Vücudunuz ve duygularınız doğum yaptıktan hemen sonra düzelmez, çünkü önce hormonlarınızın düzelmesi gerekir. Ayrıca, postpartum saç dökülmesine karşı mücadele etmenin yolları da vardır.
Gebelik ve Doğumdan Sonra Saç Dökülmesini Azaltmak İçin Öneriler:
Hamilelik sırasında ve doğumdan sonra daha sağlıklı saçlara sahip olmak veya saç dökülmesini azaltmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır:
- Hormon dengesini sağlamak için sağlık uzmanınıza danışın.
- Saçlarınızı çekip kıl köklerine zarar verebilecek sıkı atkuyruklarından, örgülerden ve rastadan kaçının.
- Saç köklerinin korunmasını sağlayan ve saçların uzamasını teşvik eden flavonoidler ve antioksidanlar içeren meyve ve sebzeler bakımından yüksek bir diyet uygulayın.
- Biyotin ve silika içeren şampuan ve saç kremi kullanın.
- Saç ıslak olduğunda kırılgandır, bu yüzden nazik olun. Geniş aralıklı tarak kullanın.
- Fön makinesi ve diğer ısı gerektiren saç şekillendiriciler kullanmanız gerekiyorsa, ısı koruyucu ürünler kullanın ve olabildiğince ısıya maruz bırakmayın.