Günümüzde hamilelik hakkında doğruluğu kanıtlanamayan pek çok düşünce yer almaktadır. Ayrıca kadınlar riski doğum endişesi ile bu doğruluğu kanıtlanmamış düşüncelere ister istemez kulak kabartmak zorunda kalabilmektedir. Fakat yapılan son araştırmalara göre halk arasında dolaşan birçok düşüncenin yanlış olduğunu savunan ve aksinin faydalı olabileceği yönünde veriler elde edilmektedir. Örnek verecek olursak, geçtiğimiz yıllarda hamilelerin spor ve egzersiz gibi aktivitelerden uzak durmasını gerektiğini savunan uzmanlar, günümüzde hamilelik döneminde yapılan fiziksel aktivitenin bebeğin sağlığı açısında oldukça faydalı olduğunu kabul etmiştir. Anne adaylarını dikkatli bir şekilde egzersizini yaparken, aynı zamanda koşu bantlarından da yararlanabilmektedir. Bunun dışında son dönemlerde yapılan araştırmalara göre hamilelik döneminde yapılan egzersizlerin gebelik sürecine ve doğum eylemine sayısızca faydası var. Fakat bu durum riskli gebeliklerde tehlikeli olarak kabul edildiği için önerilmemektedir. Bkz: Fit bir hamilelik için doğum öncesi egzersizler
Gebelikte koşu bantlarının bir zararı var mı?
Koşu ve yürüyüş bantları; hamilelik döneminde doktor tarafından belirtilen kanama, düşük ve erken doğum riski gibi gebeliği tehlikeye atacak herhangi bir risk faktörü yoksa kullanılabilmektedir. Açık havada yürüyüş ve koşu gibi fiziksel aktivitenin yapılmasına izin verilen tüm anne adayları evde koşu bandıyla da düzenli olarak sporunu yapabilir.
Gebeliğin kaçıncı haftasından sonra koşu yapılmaması gerekir?
Doktor tarafından belirtilen herhangi bir riskli durumu olmayan anne adayları, hamileliğin son 3 ayına kadar koşu yapabilir. Ancak gebeliğin ilerlemesi ile birlikte hareket kısıtlılığının artması ve gebelik süreci için bu aylardan sonra koşu yapılmaması önerilmektedir. Koşu dışında açık havada hafif tempolu yürüyüşler ya da doktorun önerdiği hafif egzersizler daha faydalı olacaktır. Anne adaylarının gebelikte koşu bandı kullanırken ve spor yaparken nelere dikkat etmesi gerekir;
- Koşu bandındayken hız ayarının, koşu mesafe hızından yüksek tutulmaması gerekir.
- Standart ve dengeli hıza ek olarak, anne adayının rahat kıyafet ve ayakkabı tercih etmesi gerekir. Egzersiz sırasında gerekli konfor şartları sağlanırsa, hem verimli spor hem de meydana gelebilecek sorunlar ekarte edilmiş olur.
- Hafif yürüyüşlerde sürenin yarım saati aşmaması gerekirken, koşu yaparken bu sürenin yarısı geçerli olmaktadır. Anne adayının aşırı efor sarf etmemesi ve yorulmaması için bu sürelere çok dikkat etmesi gerekir. Aksi halde gebelik komplikasyonlarına zemin hazırlanmış olur.
- Spor yaparken beslenme ve su tüketimine de özen gösterilmesi gerekir. Anne adaylarını sporu zayıflamak için değil, sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek için yaptığını bilmesi gerekir. Ayrıca anne adaylarının kesinlikle aç ve susuz kalmaması gerekmektedir. Aksi halde ciddi sorunlar meydana gelebilir. Kısacası anne adayları spor yaparken kaybettiği sıvı miktarının yerini bol bol su içerek dengelemesi gerekir.
- Hamilelik döneminde yapılan spor anne adayları için fiziksel ve zihinsel olarak rahatlama sağlarken, psikolojik olarak yaşadığı sorunlardan arınmasına ve stres faktöründen korunmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca uzmanlar eşliğinde yapılan pilates ve yoga gibi doğru nefes alma tekniğini içeren aktiviteler, doğum eyleminin daha kısa ve başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağlarken, kasların direncini arttırmaktadır. Yapılan araştırmalara göre hamilelik döneminde spor yapan anne adaylarının doğumdan sonraki dönemde hamilelik kilolarını daha çabuk verdiğini ve bebeklerinin hem fiziksel hem de zihinsel olarak daha sağlıklı olduğu belirtilmiştir.