Yumurtlama belirtileri kadından kadına değişir. Bazı kadınların yumurtlama semptomlarına maruz kalmaması bile mümkündür. Buna ek olarak, hamile kalma zamanı her kadın için farklılık gösterir. Bazı kadınlar her ay döngülerinin aynı gününde yumurtlarlar ve diğer kadınlar her ay değişen günlerde yumurta bırakmış olabilirler.
Yumurtlama oluşabileceği zamanın tahmini ile hamile kalabileceğiniz dönemin belirlenmesi için ilk adım yumurtlama belirtilerinizi tanımlamak ve izlemek olacaktır. Bir sonraki adımınız, yumurtladığınızı gösteren işaretlere dikkat etmektir.
Hamile kalmanın, yumurtlamaya bağlı olduğunu, bu nedenle, yumurtlama dönemlerini ve nasıl çalıştığını bildiğinizden emin olmanız önemlidir. Yumurtlama belirtileri ve hamile kalma dönemlerini nasıl takip edileceğini öğrenebilirsiniz, böylece daha hızlı ve daha kolay hamile kalabilirsiniz.
Hamile kalma dönemleri hormon değişiklikleri olgun bir yumurta bırakmak için yumurtalıklara sinyal verdiği zaman oluşur. Doğurganlık sorunları olmayan üreme çağındaki kadınlarda, bu genellikle adet periyodunun bir parçası olarak aylık şekilde gerçekleşir. Yumurtlama, bazen bir aylık dönemde birden fazla kez olabilir. Adet kanaması gerçekleşse bile, yumurtlama hep aynı zamanda gerçekleşemez. Bu yüzden yumurtlamanın zamanlaması çok kafa karıştırıcı olabilir.
Yumurtlama süreci, aşağı yukarı regl döneminin başlamasından 2 hafta önce gerçekleşir. Bu dakik bir olay değildir ve aydan aya değişiklik gösterebilir. Ne zaman yumurtaldığınızı saptamak, hamile kalabileceğiniz en uygun zamanı belirlemenize yardımcı olabilir. Bebek sahibi olmak için hamile kalma döneminizin içindeyken birlikte olmalısınız. Bu süre yumurtlama dönemidir.
Hamile kalma dönemleri için belirleyici olan yumurtlama dönemine dair semptomların kadından kadına farklılık gösterdiğini ve bazı kadınların herhangi bir semptom göstermediğini bilmeniz gerekir. Bununla birlikte aşağıdaki belirtiler hamile kalmak için verimli döneme girdiğinizi gösterebilir:
Servikal sıvıda değişiklik: Yumurta akını andıran servikal sıvı, yumurtlama dönemine yakın olduğunuzun ya da yumurtladığınızın bir işaretidir. Her kadın kendi servikal sıvı türünü deneyimleyebilir çünkü tüm servikal sıvılar aynı değildir. Yumurtlama genellikle bir kadının en fazla ıslaklık hissettiği gün gerçekleşir. Servikal sıvı üretimini iyileştirmeye yardımcı olan ürünler kullanılıyorsa bu durumu değiştirebilir.
Bazal vücut ısısında değişim: Çoğu kadın için, yumurtlamadan önce bazal vücut sıcaklığının oldukça tutarlı olduğunu göreceksiniz. Yumurtlamaya yaklaştıkça, hafif bir düşüş yaşayabilirsiniz, ancak bunun ardından yumurtlamadan sonra keskin bir artış izleyecektir. Sıcaklık artışı, yumurtlamanın yeni oluştuğunun işaretidir. Bazal vücut sıcaklığınızı birkaç ay doğru bir şekilde takip etmek, yumurtlamanın ne zaman gerçekleşeceğini tahmin etmenize yardımcı olabilir.
Rahim pozisyonunda veya sıkılıkta değişim: Rahim ağzı, bir kadın yumurtladığında birçok değişikliğe uğrar. Yumurtlama sırasında rahim ağzı yumuşak, yüksek, açık ve ıslak olacaktır. Çoğu kadının, rahim için normalde nasıl hissettiğini ve yumurtlama sırasında geçirdiği değişiklikleri ayırt edebilmesi biraz zaman alacaktır.
Yumurtlama ağrısı: Bazı kadınlar yumurtlamadan önce veya yumurtlama boyunca hafif ağrı yaşarlar. Yumurtalık ağrısı, olgunlaşmakta olan yumurta tutan folikülün büyümesi ile ortaya çıkabilir. Bu durum bazen sersemlik veya halsizlik olarak adlandırılır. Yumurtalıkta hissedilebilirler ve aydan aya, bölgeye ve yoğunluğa göre değişiklik gösterebilirler. Bazı kadınlar her ay farklı bir bölgede yumurtalık ağrısı yaşayabilir. Bazı kadınlar daha uzun süre hafif rahatsızlık hissetse de, genellikle ağrı sadece birkaç dakika sürebilir. Ayrıca, yumurta atıldığında folikülden sıvı alınmasından kaynaklanan bir yanma hissi hissedebilirsiniz. Bu sıvı bazen iç astarlarda tahrişe neden olur. Alt batında bir ağırlık hissi de yaşanabilir.
Hamile Kalmak İçin Bilmeniz Gereken İkincil Yumurtlama Belirtileri
Temel yumurtlama semptomlarına ek olarak kadınların karşılaşabileceği diğer yumurtlama işaretleri de vardır. Bunlara ikincil işaretler denir ve pek çok kadın sürekli olmasa bile arada yaşayabilir. Bu yumurtlama belirtileri şunlardır:
- Hafif lekelenme
- Hafif kramp veya pelvisin bir tarafında ağrı
- Göğüslerde hassasiyet
- Karın şişliği
- Artan cinsel aktivite isteği
- Koku, tat veya görme hissinde artış
Yumurtlama dönemini takip etmeyi ve işaretlerinize dikkat etmeyi öğrenmek ilk başta bazı kadınlar için çok zor olabilir, ancak zamanla birçok kadın bu ortak işaretleri kolayca tanımaya başlar ve bu işaretleri kendi aylık döngüsünde nerede olduklarını ölçmek için kullanabilir. Yumurtlama sürenizi anlamak, vücudunuzla daha uyumlu hale gelmenize ve her ay gerçekleşen düzenin aktif bir katılımcısı olmanıza yardımcı olabilir.
Hamile Kalma Dönemlerini Takip Etmek İçin Kullanabileceğiniz Testler Mevcut
Yumurtlama ve doğurganlık tahmin kitleri yardımcı olabilir. Bunların çoğu idrarınızdaki LH hormonunu ölçer. LH oranları, yumurtlamadan bir ila iki gün önce artar. Buna LH dalgalanması adı verilir. LH düzeylerindeki artış doğal olarak yumurtlama dönemi hakkında ipucu verebilir. Bununla birlikte, bazı kadınlar yumurtlamadan önce LH dalgalanması yaşamayabilir. Bu ayrı bir sağlık durumudur.
Bazı aparatlar, yumurtlama dönemini belirlemek için birkaç ay boyunca östrojen ve lüteinizan hormon hakkındaki bilgileriniz ölçer ve takip ederler. Böylece yumurtlama günlerinizi keşfetmenize yardımcı olabilirler. Bu testlerin bazıları günlük idrar testi yapmanızı gerektirecektir. Erkek ve kadın doğurganlık testi, gebelik girişimi geçiren çiftler için yararlı olabilir. Ayrıca spermlere kolay yağlama sağlayan testler ve bazıları hamilelik belirteçlerini içeren testlerin yanı sıra yumurtlama testi için idrar şeritleri de bulunmaktadır.
Evde tükürük doğurganlık testleri mevcuttur, ancak tüm kadınlar için kullanışlı değildir. Aynı zamanda hatalara oldukça duyarlıdırlar. Yumurtlamayı belirlemezler, bunun yerine yumurtlamaya yaklaştığınız dönemi belirtirler. Bu testler, birkaç ayda bir günlük kullanılırsa etkili olur.
Evde kullanılan yumurtlama kitleri, özellikle infertilite sorunları mevcut değilse, gebe kalmaya çalışan çiftler için yararlı olabilir. Her test, yüksek bir başarı oranına sahiptir, ancak aynı zamanda, insan hatasının etkililiği en aza indirecek bir faktör olabileceğini de ortaya koymaktadır. Evde yumurtlama tahmini testlerinin hormonal olmayan kısırlık sorunları hakkında hiçbir bilgi vermediğini hatırlamak önemlidir.
Bazı kadınlar yaşamasa da, çoğu kadın yumurtlama belirtileri yaşar. Yumurtlama, hamile kalma dönemlerinizin ipucudur. Yumurtlama öngörücü kitler kolayca hamile kalmanıza yardımcı olabilir, ancak gebelik gerçekleşmiyorsa uzun süre kullanılmamalıdır. Kısırlığın yumurtlamayla ilişkili pek çok nedeni vardır. Bunların birçoğu tıbbi destek ile tedavi edilebilir.