Kadınların yaklaşık % 35’inin gebelik sırasında ateş basması rapor ettiğini ve doğumdan sonra da kadınların% 29’unun ateş basmasını deneyimlediğini biliyor muydunuz? Ateş basması menopozun tipik semptomlarından biri olmasına rağmen, hamile kadınların üçte birinden fazlası hamilelik ve doğum sonrası ateş basması yaşar ve bu can sıkıcı olabilir.
Ateş Basması Nedir?
Ateş basması, boyundan ve baştan başlayan ve yaklaşık 30 saniye ila beş dakika arasında süren göğsüne yayılmakta olan bir ısıdır. Bazı durumlarda, ısı alt gövdeden oluşur. Vücudunuz ani bir ateş basması sonrasında serinlemeye çalışırken terleyecektir.
Ateş basmalarının, frekansı ve yoğunluk değiştiği için benzersizdir. Unutmayın ki sıcak basmaları ve ateş vücudunuzun sıcaklığını yükseltirken ateş yükselmesi daha farklıdır, ikincisinde sıcaklık kendiliğinden geçmeyecektir.
Gebelikte Ateş Basması Yaşanır Mı?
Evet, hamilelik sırasında ateş basması normaldir. Genellikle geceleri ve ilk ve ikinci üç aylık dönemde görülür. Bazı durumlarda, doğumdan sonra vücudunuz emzirme için süt ürettiği için ateş basmaları devam eder. Dalgalanan hormonlar, cildinizin yüzeyindeki kan akışını artırarak sizi sıcak ve kızarmış hale getirir. Kabaran kan, özellikle göğüs bölgenizdeki, boynunuzdaki ve başınızdaki cilt ısısını yükselterek o bölgelere kırmızı ve lekeli bir görünüm kazandırır.
Gebelikte Ateş Basmasının Nedenleri Nelerdir?
Sıcak basmasının kesin sebepleri henüz bilinmiyor, ancak çalışmalar hamilelik sırasında sıcak basmalarını tetikleyebilecek bazı faktörleri tespit etti. Bu faktörler aşağıda verilmiştir:
1. Hormonal durum:
Hormonal dalgalanmalar (özellikle östrojen) gebelikte sık görülür. Bu, beyinde kan dolaşımında daha fazla epinefrin ve norepinefrin salınmasını sağlar ve bu da cilde artmış kan akışı ile sonuçlanır ve vücuttaki ısı hissi artar.
2. Dehidrasyon:
Sıvı seviyeleri vücut ısısını düzenler. Vücuttaki yetersiz su, sıcaklığı artıracak ve kendinizi sıcak hissetmenize sebep olacaktır.
3. Vücut ısısında yükselme:
Gebelik sırasında metabolik hız artar ve bu vücut ısısına yol açar, bu da ateş basmalarına ve kızarıklıklara neden olur. Vücudunuz iki hayatın (bebek ve anne) üstesinden gelmesi gerektiğini kabul eder ve normal aktivitesini artırarak vücut sıcaklığının artmasını sağlar.
4. Şişmanlık:
Hamilelik sırasında kazandığınız fazladan ağırlık vücudun sıcaklığını sağlayan ısıyı dondurur ve ateş basmalarına neden olur. Ateş basması ihtimalini artıracak bazı diğer risk faktörleri şunları içerir:
- Dengesiz yemekler
- Düzensiz uyku rutini
- Kaygı, stres ve öfke
- Hamilelik öncesinde vücut kitle indeksi daha yüksek olanlar
- Düşük kan şekeri seviyeleri
Ateş Basması Belirtileri Nelerdir?
Ateş basması aşağıdaki semptomlarla ilişkilidir ve bu semptomlar derhal doktora bildirilmelidir.
- Isı vücudunuzdan ve yüzünüzden geçiyorsa
- Isı kısa aralıklarla değişiyorsa
- Ateş basması şezlongda uykuya dalmak gibi hafif sıcak olabilir, ancak bazen fırında olmak gibi yoğun olabilir
- Yanıp sönüyor, uyarı vermeden aniden
- Kalp atışında yükseliş
- Kırmızı yüz
- Terleme
Gebelikte Ateş Basmasıyla Baş Etmenin Yolları Nelerdir?
Doğru egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve buzlu suyu hazır tutmak ateş basmasıyla baş etmek için yeterlidir. Aşırı kilolu olanlar, yağ dokuları östrojen ürettikleri için daha fazla ateş basması yaşarlar. Aşağıda ateş basmasıyla baş etmenin yollarını bulabilirsiniz:
Serin bir yerde uyuyun: Gece yarısı sıcak basması duyarsanız rahat olabilmeniz için yatak odanızın serin olmasını sağlayın. Daha serin bir ortam elde etmek için pencereleri açabilir veya fan veya klima çalıştırabilirsiniz.
Güneşten uzak durun: Hem vücudunuzu hem de omuzları kaplayacak şekilde geniş bir şapka takın ve güneşten korunun. Güneşlenmeyin ve plajlardan ve güneşli bölgelerden uzak durun.
Sulu kalmaya devam edin: Gittiğiniz her yere su içmek için bir şişe su taşıyın. Zengin bitki çayları da iyi bir seçimdir.
Diyetinizi düzenleyin: Taze sebze, meyve, yapraklı yeşillikler, kepekli tahıllar ve yumurta, yağsız et ve peynir içeren proteinler gibi sağlıklı besinleri dengeli diyetinize ekleyin. Yemekler veya atıştırmalıklar arasında uzun boşluklar bırakmayın.
Sağlıklı bir yaşam tarzı seçin: Şeker veya yağlardan zengin acı, baharatlı ve işlenmiş gıdalardan kaçının. Ayrıca, alkol veya kafein içeren bir şey içmekten kaçının. Sigarayı bırakın. Bunlar, ateş basmasının en kötü tetikleyicileridir.
Soğutma kitleri: Gittiğiniz her yerde ateş basması ile baş edebilmeniz için ıslak mendil, mini fan veya su dolu sprey şişe gibi şeyleri yakınınızda tutun. Isıyı düşürmek için kaliteli bir ıslak mendil veya bezle yüzünüzü silin.
Solunum egzersizleri: Ateş basması yaşadığınızda panik yapmayın. Bunun yerine normal nefes almayı deneyin ve nefesinizi kontrol etmek için meditasyon yapın veya yoga yapın. Kısa yürüyüşler de yapabilirsiniz.
Gevşek kıyafetler giyin: Ateş basmasını hissettiğinizde kolayca çıkabileceğiniz gevşek ve kolay nefes alan kıyafetler giyin. Uygun hava dolaşımına izin verdiği için pamuklu veya keten gibi doğal elyaftan yapılmış giysiler seçin. Polyester gibi sentetik malzemeleri kullanmayın.
Sağlıklı ağırlığa sahip olun: Temkinli davranırken düzenli olarak egzersiz yaparak sağlıklı bir şekilde kilo alın. Vücut ağırlığı kontrol altında ise ateş basması yaklaşık % 33 oranında azalır. 2010 tarihli bir araştırmada Hemşire-Ebelik Dergisi, düzenli egzersizlerle uğraşan kadınların daha az sıcak basması olayına sahip oldukları sonucuna varmışlardır.
Alternatif tedaviler: Doğru nefes almak veya vücudunuzu nemli tutarak ateş basmalarını kontrol edemiyorsanız. Doktorunuza danıştıktan sonra alternatif tedavileri düşünün. Soya ve keten tohumu, akupunktur tedavisi ya da tansiyon ilaçları, antidepresan ya da hafif sakinleştiriciler alabilirsin.
Kararlı kan şekeri düzeylerini ve ateş basmalarını kontrol altında tutmak için balık yağı ve D vitamini gibi hormon dengeleyici takviyeler önerilmektedir.
Kalabalıktan kaçının: Buradaki sıcaklık normalden yüksek olduğu için kalabalık ve basık alanlar ateş basmalarını tetikleyebilir. Kalabalıklar sizi panik yaptırabilir, ateş basmalarını tetikler. Kalabalık alanlar güvensizdir. Unutmayın, anksiyete düzeyleri düşük olmalı ve stresli durumlardan kaçınılmalıdır.
Sık sık duş alın veya yüzün: Vücudunuzu ferah ve serin tutmak için günde bir defa ekstra duş alın. Suda biraz vakit geçirmek ruh halinizi yükseltecek ve vücudunuzun soğumasına yardımcı olacaktır. Yüzmeyi de deneyebilirsiniz.
Bir Doktor Sizi Ne Zaman Görmeli?
Ateş basması uzun süre dayanmaz, ancak sizi rahatsız edebilir, susuz veya bitkin bırakabilir. İyi bir dinlenme ile tamamen deşarj olabilirsiniz. Ancak sorun devam ederse, altta yatan bir nedene işaret edebilir ve bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.
Reçeteli ilaçlar işe yarayabilir, ancak sadece doktor tavsiyesiyle alınmalıdır. İnternette bulduğunuz bitkisel ilaçları denemeyin. Ya da denemeden önce doktorunuza danışın.